Paikalliset

Riihimäkeläinen taksimies Eki kauhistelee, miten vanhuksille puhutaan – lapsilleen hän opetti käytöstapoja ja lähetti maailmalle oman aforismin saattelemana

Erkki Ovaska toivoo, että ihmiset heräisivät huomaamaan, mikä maailmassa on tärkeintä. "Kaiken arvoa ei voi mitata rahassa tai yritysten kvartaalien voittoina."

Ari Peltonen

RIIHIMÄKI | Aamuposti pyysi Facebookissa lukijoitaan vinkkaamaan alueella asuvista herrasmiehistä. Esittelemme tässä herrasmiehen numero 2, joka on Erkki ”Eki” Ovaska, 67, Riihimäeltä.

”Veikkaisin, että aika moni paikallinenkin tunnistaa tuon ystävällisen ja puheliaan taksimiehen, jolla on sekä töissä, että vapaalla aina aikaa vaihtaa pari sanaa. (---) Kotoa on tarttunut matkaan iso määrä oppia moraalista ja hyvien tapojen merkityksestä kanssakäymisessä.” – poika Kimmo Ovaska

Kun Erkki Ovaska menee ruokakauppaan, hän asettelee ostokset liukuhihnalle niin, että viivakoodit ovat koodilukijaan päin. Ja niin, että jokaisen tavaran välissä on sopivasti tilaa. Ehkä näin voi vähentää toisen ihmisen niska-hartia-seudun ongelmia, kun ei tarvitse nostella ostoksia turhaan, Erkki ajattelee.

Semmoinen hän on. Ajattelee muiden ihmisten, jopa tuntemattoman kassamyyjän, hyvinvointia.

Erkki Ovaska syntyi karjalaisten evakkojen lapseksi. Kuusilapsisen perheen elämä Turkhaudan mökissä oli aineellisesti niukkaa. Koulussa Erkkiä kiusattiin ulkonevien korvien takia, mutta traumoja ei lapsuudesta jäänyt. Kotoa saatu miehen malli oli työteliäs, avulias ja perheestä huolehtiva. Sopu antoi sijaa: ovelle ilmestynyttä nelilapsista romaniperhettä ei lähetetty talvipakkaseen, vaan heille pedattiin keittiön lattialle yösija.

Erkistä kasvoi sosiaalinen mies. Hän on pidetty taksinkuljettaja. Se jolla on aikaa jutella yksinäisen mummon kanssa mistä vaan. Se joka ei hoputa vanhaa miestä virtsakatetrin kanssa.

Kerran tällainen mies pahoitteli Erkille hitauttaan, johon Erkki vastasi, että ihan rauhassa vaan, ei tässä ole kiire minnekään. Aiempi taksikuski oli sanonut vanhukselle, että ”Meinaatko jäädä asumaan tänne autoon.”

Puheliaalle rouvalle oli sanottu, että ”Pidä jo suusi kiinni.” Erkistä tuollainen kuulostaa kauhealta.

Hän haluaa, että hänen kyydissään jokaisella on turvallinen olo, iästä, ihonväristä, terveydentilasta, asemasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta.

Erkki on onnellinen, että voi kivuista huolimatta tehdä työtä. Hän oli nuorempana julkishallinnon materiaaliostaja, mutta selkä petti ja vei hänen työkykynsä. Perheeseen kuului myös kolme lasta, joista nuorimmainen CP-vammainen.

Merja-vaimo jäi kotiin hoitamaan ja kuntouttamaan häntä, ja Erkki on ylpeä puolisostaan. Nyt kaikki lapset pärjäävät ja ovat maailmalla, ja nuorimmainen valmistelee väitöskirjaansa.

Runoutta lukeva ja Lapin luonnosta rauhaa ja voimaa hakeva Erkki Ovaska on lähettänyt lapsensa maailmalle saatesanoin: ”Eläkää elämänne niin, että kuljettepa auringonpaisteessa tai kuutamossa, ette pelästy varjoanne.”

Tämä ei ole luettu aforismi, vaan oma oivallus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hyvinkääläinen Juha jäi nosturin alle, tappeli vakuutusyhtiöitä vastaan, mutta ei katkeroitunut Paavolan kaksioonsa: ”Hyvän pitää antaa kiertää”27.8.2018 21.30
Loppilainen Reijo ajattelee, että jokaisen ihmisen tulee tehdä oma osuutensa – "Lapsille olen sanonut, että jos ei heti onnistu, kotiin saa aina palata"27.8.2018 21.30
Reilut 30 vuotta sitten Päivi pyysi Karia syömään – sai herrasmiehen, joka kokkaa, huolehtii ja kertoo "liikaakin", että arvostaa puolisoaan27.8.2018 21.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat