hvu

Esther Leander kannustaa maahanmuuttajia

Keniasta maailmalle lähtenyt Esther Leander on sopeutunut ensin kreikkalaiseen yhteiskuntaan ja nyt hän on asunut Suomessa jo seitsemäntoista vuotta. Hän osaa kahdeksaa kieltä.

seppo ylönen

RIIHIMÄKI| Riihimäellä asuva kenialaissyntyinen Esther Leander on hyvin tarmokas nainen. Hän on suorittanut ensimmäisen maisteritutkintonsa opiskeltuaan Ateenan yliopiston yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa poliittista taloutta 1980-luvun lopulla. Kreikassa hän tapasi ensimmäisen miehensä, joka oli kotoisin Kongon demokraattisesta tasavallasta. Esther sai Kreikassa myös ensimmäisen poikansa.

– Vuonna 1994 tulimme Helsinkiin, josta muutimme Oravaisiin ja sieltä Porvooseen. Siellä mieheni hukkui. Opiskelin silloin ruotsinkielisessä Arcada ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. Sitten suoritin Ruotsissa kauppatieteen maisterin tutkinnon.

Esther Leander oli toisen kerran naimisissa suomalaisen kanssa, ja hänellä on kolme lasta. Hän on tehnyt opiskeluaikanaan osa-aikaista projektityötä Suomen pakolaisavussa.

– Valmistuttuani tradenomiksi vuonna 2002 sain heti työtä Vantaan työ- ja elinkeinotoimistosta. Vuonna 2006 siirryin Riihimäen TE toimistoon. Sieltä sain toukokuussa 2011 virkavapaata, koska Hämeenlinnan kaupunki tarjosi projektipäällikön töitä kaksivuotisessa Osallisena Suomessa -projektissa.

– Sen tehtävänä on löytää keinoja työllistää maahanmuuttajia nopeasti. Se on eräs 10 kunnassa toteutetuista pilottiprojekteista ja pohjautuu 1.9.2011 voimaan tulleeseen kotoutumislakiin.

Puhuukahdeksaa kieltä

Esther Leander on syntynyt kahden tunnin matkan päässä kenialaisesta Kituin kaupungista, joka sijaitsee 130 kilometriä Nairobista itään. Lukionsa hän kävi Keniassa. Hänen äidinkielensä on heimokieli kikamba. Lisäksi hän puhuu Kenian virallisia kieliä swahilia ja englantia, kreikkaa, ranskaa, suomea, ruotsia sekä Kongon virallista kieltä lingalaa.

– Isoisäni äidin puolelta oli brittien sitkeä sotilas. Hän suoritti maailmansodan aikana lääkärin tutkinnon. Isäni Mutuvi kuoli huhtikuussa leukemiaan. Äitini Jedida sekä hänen melkein 90-vuotias äitinsä asuvat Kituissa. Äitini kasvatti meitä yhdeksää lasta.

Estherin äiti antoi ohjeeksi, että on oltava luotettava ja elätettävä itsensä.

– Kaikkein tärkein opetus oli, että pitää uskoa Jumalaan. Olimme Keniassa protestantteja. Kreikassa liityin ortodoksikirkkoon. Olen sitä mieltä, että Suomeen tulijan täytyy oppia joustavuutta. Tulijan täytyy sopeutua, vaikka hän voi säilyttää omia tärkeitä kulttuuriarvojaan. Jos ei uskalla kurottautua suomalaiseen yhteiskuntaan, silloin tulee vaikeuksia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: hvu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat