Viaton valkoinen vai keskittymis- kykyä kehittävä keltainen?

Hyvinkääläiset Veera Heinonsalo, Helena Huhanantti ja Terhi Lehtola myöntävät väreillä olevan heille eri merkityksiä. Vaaleankeltaisesta pitävä Helena kertoo ostavansa vaaleankeltaisia vaatteita alitajuisesti. Veera puolestaan pitää toisiinsa sointuvista väreistä ja pinkistä pitävä Terhi miettii aamuisin, minkä väriset vaatteet päälleen pukee.

anne ruostetsaari

Kaisu Halmetoja myöntää suosivansa samoja värejä sekä sisustuksessa että pukeutumisessaan. - Joku oli kerran jättänyt luokkaan violetin villatakin. Väitin sitä omakseni, mutta oppilaat eivät uskoneet sitä. Väri kun ei ollut lainkaan minua, Kaisu nauraa.

anne ruostetsaari

Riitta Yräys-Jussila näyttää mallia omalla pukeutumisellaan. - Kolmen värin yhdistelmä on silmälle paras, hän kertoo.

anne ruostetsaari

VIIKKOUUTISET| Sanotaan, että värillä on väliä. Ei ole sattumaa, että luokkahuoneissa ja sairaaloissa käytetään usein rauhoittavaa vihreää. Tai se, ettei lentokoneessa käytetä sisustuksessa levottomuutta herättävää kirkkaanpunaista.

Samaa sanoo myös hämeenlinnalainen väri-, tyyli- ja imagokonsultti Riitta Yräys-Jussila.

– Värit ovat tärkeä asia ihmisen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta. Todellisuudessa kyse on valon erilaisista sähkömagneettisista aallonpituuksista, jotka nähdään erilaisina väreinä.

Sävy ratkaiseeRiitan mukaan ihminen hakee aina ympärilleen harmoniaa.

– Ihminen rauhoittuu luonnossa, koska siellä värit ovat aina sopusoinnussa keskenään. Saman pitäisi toteutua myös vaatetuksessa, meikissä ja hiuksissa. Jos värit ovat keskenään ristiriidassa, jokin särähtää, Riitta kertoo.

Olennaista on kuitenkin löytää jokaisesta väristä oikea sävy. Syksyisen lehtimetsän joukossa ei kasva kirkkaan pinkkejä marjoja, vaan muihin syksyn sävyihin sopivia lämpimiä pihlajanmarjoja. Kaikille ihmisillekään eivät siis sovi kaikki sävyt samasta väristä.

– Teen työkseni pukeutumisneuvonnan lisäksi värianalyysejä, joiden avulla löydetään jokaiselle ihmiselle sopivat sävyt. Autan myös värisävyihin pohjautuvien meikkien tekemisessä. Kun ihmisen ulkokuori on kunnossa, on helppoa keskittyä muihin, tärkeämpiin asioihin, Riitta sanoo.

Riitan mukaan väärän väriset hiukset tai meikki voivat saada ihmisen näyttämään jopa ”merisairaalta”. Siksi hän suositteleekin värianalyysissä käymistä kaikille.

Riitta kertoo ihmissilmän kokevan harmonisimmaksi yhdistelmäksi kolmen värin yhdistelmän. Tällä hän ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi pukeutua kolmeen eri väriin tasaveroisesti. Tasapainoisin kokonaisuus syntyy, kun yhtä väriä käytetään päävärinä ja tätä täydennetään kahdella yhteen sopivalla värisävyllä.

Huomio myös sisustukseenVärit ja värisävyt ovat tärkeitä tekijöitä myös sisustuksessa.

– Myös sisustuksessa kannattaa käyttää hyväkseen omiin väreihin sopivia värejä ja sävyjä. Tällöin voisi sanoa, että itselle on aina kaunis tausta. Oman olohuoneeni olen sisustanut silmieni sävyyn sopivan korostusvärin eli niin sanotun kukoistusvärin mukaan, Riitta kertoo.

Pienemmässä mittakaavassa voi sisustukseen tuoda iloa pienillä asioilla, kuten oman väripaletin mukaan valituilla tyynyillä.

Myös intohimoinen sisustaja Kaisu Halmetoja uskoo värien vaikuttavan ihmisen mielialaan. Hän kertoo itse aina pitäneensä harmaasta, mustasta, valkoisesta ja beigestä, koska ne rauhoittavat tunnelmaa. Lisäksi värit sopivat hyvin toisiinsa.

– Tyttärelläni oli aiemmin kirkkaanpunaiseksi sisustettu huone. Minulla tuli huoneessa usein ahdistunut ja hengästynyt olo. Vaihdoimme sisustuksen värejä ja tunnelma muuttui heti raikkaammaksi ja levollisemmaksi.

Kaisu toimii itse luokanopettajana. Hän näkeekin, että olisi tärkeää opettaa lapsille, että väreillä on merkityksiä ja vaikutuksia ihmisten käytökseen.

– Värien kohdalla ei kuitenkaan voida puhua absoluuttisista totuuksista, kuten vaikkapa yhtälöiden kanssa, Kaisu täsmentää. Eri kulttuureissa eri väreillä voikin olla eri merkityksiä.