Paikalliset

Kaahataanko kotikadullasi? Siitä voi saada nyt todisteita, kun Hyvinkään kaupunki hankki siirreltävän nopeusnäyttötaulun

Sijoituspaikkaa vaihdellaan noin kolmen viikon välein. Tanssikallionkadun jälkeen jonossa on Katajakallionkatu.

Kalle Mäkinen kävi asentamassa Hyvinkään kiertävän nopeusnäytön Tanssikallionkadulle.

Ari Peltonen

HYVINKÄÄ | Hyvinkään kaupunki on hankkinut tänä vuonna siirrettävän nopeusnäytön. Perjantaiaamuna sähkömies Kalle Mäkinen siirsi sen Tanssikallionkadulle. Paikalla on päiväkoti, ja asukkaat toivovat, että autoilijat keventäisivät kaasujalkaa.

– Asukkailta on tullut paljon palautetta, että siellä ajetaan liian lujaa, kertoo Hyvinkään kaupungin liikennesuunnittelija Marjukka Aronen.

Nopeusnäyttö on hillinnyt menoa tänä kesänä jo Kerkkolankadulla, Ranssunkaaressa ja viimeksi Nummenkärjentiellä. Yhdessä paikassa sitä pidetään kolmisen viikkoa.

– On tutkittu, että taulujen vaikutus on tehokkainta lyhyellä ajanjaksolla. Uutuudenviehätyksen jälkeen nopeudet nousevat jälleen, mutta eivät enää niin korkeiksi kuin ennen näyttöä.

Autoilija näkee nopeutensa 60 kilometriin tunnissa asti. Sen jälkeen pelkän surunaaman. Kaupunki saa tiedot korkeammistakin nopeuksista. Tätä dataa voidaan verrata asukkaiden kokemukseen.

– Kysyntää on ollut. Näyttöä on toivottu jo Katajakallionkadulle, Suokadulle, Hakalan koululle ja Ahdenkallionkadulle.

Pysyviä nopeusnäyttöjä on keskustan alueella seitsemän. Tänä kesänä Palopuroon asennettiin kaksi kaupungin nopeusnäyttötaulua, jotka ovat ensimmäiset taajaman ulkopuolella.

– Näytöillä on nopeuksia laskeva vaikutus. Hyvää on myös se, että pystymme reagoimaan toiveisiin ja saamme faktatietoa nopeuksista.

Turvallisuutta on pyritty parantamaan myös muilla keinoin. Hyvinkäältä löytyy kolmesta paikasta Välkky-havainnekapseleita. Välkyt varoittavat autoilijoita kävelijöistä ja pyöräilijöistä heidän tullessaan suojatielle.

Ensimmäiset Hyvinkään Välkyt asennettiin Vehkojalle vuonna 2015 Yli-Anttilantien ja Niemisentien risteykseen. Toiset Männikkötien ja Pikkulammenpolun risteykseen Vehkojan koulun yhteyteen.

– Yli-Anttilantietä kulkevat ambulanssit, eikä hidasteita siksi voitu edes harkita. Välkkyjen avulla liikenneturvallisuutta pystyttiin kuitenkin parantamaan kohteessa, Marjukka Aronen kertoo.

Kolmannet välkyt asennettiin tänä kesänä Koivulankadun ja Nummenrajanpolkun risteyksen suojatielle. Asukkaiden mukaan siellä on ollut läheltä piti -tilanteita pyöräilijöiden ja autoilijoiden kesken. Pyöräilijät ajavat Koneen suunnasta pyörätietä pitkin alamäkeen ja sujahtavat vauhdilla yli Koivulankadun.

– Palautetta oli tullut jo pitkään ja mietimme, mikä voisi olla ratkaisu. Välkyistä on tullut hyvää palautetta Vehkojalta.

Aronen on laskenut, että yksien liikennevalojen hinnalla saa noin 12 Välkkyä. Tulevaisuudessakin ne ovat siis varteenotettavia vaihtoehtoja sopiviin paikkoihin.

Myös ELY-keskuksella on ollut kiertäviä nopeusnäyttötauluja Hyvinkäällä.

Liikennettä turvaavaa laitteistoa Hyvinkäällä

7 pysyvää nopeusnäyttötaulua taajama-alueella ja 2 Palopurolla

1 siirrettävä nopeusnäyttötaulu

Havainnevälkyt kolmessa kohteessa

15 liikennevalot

niiden lisäksi 7 jalankulkijavalot

Nopeusnäytöstä voi esittää toiveita joko Hyvinkään kaupungin karttapalvelussa tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen liikennesuunnittelu@hyvinkaa.fi.

Lähde: Marjukka Aronen/Hyvinkään kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomalaismies keksi suojateitä turvaavan Välkyn – uusi patentoitu innovaatio, hämärässä valaistuva suojatiemerkki, esitellään pian24.8.2018 16.05
Kävelijät ja pyöräilijät joutuvat vieläkin varomaan Willan risteyksessä – liikennevalojen suoja-aikakaan ei suojele21.8.2018 17.01
Voisiko mummosensori ratkaista Hyvinkään liikennevalo-ongelman – kyllä voi, VTT:ltä vastataan22.8.2018 16.30
Välkky turvaa lasten tienylityksen Vehkojalla – 12 kertaa halvempi kuin liikennevalot16.12.2015 09.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat