Paikalliset

Kävelijät ja pyöräilijät joutuvat vieläkin varomaan Willan risteyksessä – liikennevalojen suoja-aikakaan ei suojele

Jalankulkijoiden vihreisiin valoihin lisättiin lisäsekunteja jo 2013. Ongelmia on yhä, ja nyt kaupunki miettii suoja-ajan pidentämistä.

Ari Peltonen

HYVINKÄÄ | Meinaako kaupunki, että vanhukset lentävät jalkakäytävän yli, ihmetteli lukija (AP 16.8.) ja epäili, että Willan edustan liikennevaloista on napsaistu jalankulkijoiden vihreistä aikaa pois.

Soitto liikenneinsinööri Kimmo Kiurulle.

Ei, mitään ei ole napsaistu.

– Risteykseen ei ole tehty muutoksia sen jälkeen, kun jalankulkijoiden vihreitä kasvatettiin muutamalla sekunnilla, Kiuru sanoo.

Tämä oli vuonna 2013, kun ihmiset valittivat, ettei vihreillä ehtinyt tien yli. Jalankulkijoiden vihreän lisäksi pidennettiin suoja-aikaa.

Se on vihreiden jälkeen tuleva aika, jonka aikana jalankulkija ehtii tavallisella kävelynopeudella vielä ylittää kadun tai päästä välikorokkeelle. Vasta sitten autoille tulee vihreää. Tai kun autoilijoiden vihreät päättyvät, alkaa suoja-aika ja vasta sitten jalankulkijoille näyttää vihreää.

Toimiiko se käytännössä? Ei, koska autoilijat kääntyvät Kauppalankadulta Hämeenkadulle vielä silloinkin, kun jalankulkijoilla näyttää jo vihreää, viestittää yleisönosastokirjoittaja (AP 28.7.).

Sama havainto on Kiurulla: risteykseen tullaan keltaisilla ja jopa punaisilla valoilla.

Ja lisäksi:

– Suurin ongelma on, että Hämeenkadulla Torikadulle päin kääntyvien kaista täyttyy, eivätkä kaikki Kauppalankadulta tulevat autot mahdu risteysalueelta pois. Suoja-aikaa pitäisikin laittaa lisää, Kiuru sanoo.

Toista muutosta harkitaan Sillankorvankadun ja Seittemänmiehenkadun/Suokadun risteykseen. Palaute kaupunkilaisilta on, että jalankulkijoiden vihreisiin pitää saada lisää sekunteja.

– Mutta jos laittaa johonkin lisää, mistä otetaan pois? Kiertoaikaa ei voi loputtomasti lisätä – muuten kukaan ei pääse kohta mihinkään.

Liikennevalojen kiertoaika on keskustassa keskimäärin 90 sekuntia. Sen verran pitää siis kunkin kulkijan pisimmillään vihreää odottaa.

Lue myös: Voisiko mummosensori ratkaista Hyvinkään liikennevalo-ongelman – kyllä voi, VTT:ltä vastataan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tilastot sen kertovat: tämä on kaupungin vaarallisin risteys – remontti sulkee autoilun Hämeenkadun sivukaduilta Munckinkadun risteykseen 23.5.2018 17.40
Erittäin vilkas risteys jää ilman valoja noin viikoksi – Sillankorvankadun risteyksen liikennevalot vaihdetaan20.11.2017 09.33
Piipitys hiljeni - Ääni ärsytti uusissa liikennevaloissa Hyvinkäällä16.2.2017 20.19
Mielipide: Miten on mahdollista, että kukaan ei ota vastuuta Hyvinkään liikennevalofarssista? 14.2.2017 13.58
Kauppalankadun uudet liikennevalot vilkuttavat pelkkää keltaista – mistä on kyse?4.12.2016 10.55
Pitkään odotetut Kauppalankadun liikennevalot saattavat viivästyä7.11.2016 11.07
Hyvinkään keskustaan kahdet uudet liikennevalot – Ahjonkadun pitkät punaiset lyhenemässä22.9.2016 13.53
Vilkkuvat vihreät voisivat auttaa, eikä maksaisi mitään7.9.2015 06.30
Jalankulkijoille lisää vihreää valoa Hyvinkään keskustaan28.5.2013 21.20

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat