Viikko

Dung ja Loan ovat iloisia kodistaan – "jos on työpaikka tarjolla, siihen on tartuttava heti"

Nuori vietnamilainen lähti aikoinaan pakolaiseksi moottoriveneellä.

Vuonna 2009 Dungin ja Loanin perhe muutti huolella kunnostettuun rintamamiestaloonsa. Kuvassa vasemmalta: Loc Vo, Long Vo, Dung Vo ja Loan Nguyen. Tytär Nhi Vo opiskelee Kajaanissa.

Seppo Ylönen

Vietnamilainen Dung Vo ja hänen vaimonsa Loan Nguyen asuvat onnellisina hyvinkääläisessä omakotitalossaan, jonka he ovat ahkeroineet omin käsin hienoon kuntoon.

Asuintilaa on reilusti.

– Minä olen kotoisin Vietnamin Tieng Giangista. Vuonna 1990 kuolleella isälläni linja-autoyritys, jonka valtaan nousseet kommunistit ottivat pois. Isäni vangittiin, ja perheelle jäi vain pieni talo, Dung Vo kertoo.

Pojan koulunkäynti oli vaikeaa. Hän pakeni moottoriveneellä muiden kanssa. Vene hajosi merellä, ja toinen vene vei pakolaiset Indonesian Galangin saarelle.

Sieltä suomalaiset valitsivat hänet vietnamilaisten pakolaisten ryhmään, joka pääsi Suomeen. Dungin äiti asuu vielä Vietnamissa.

– Tulin vuonna 1993 Porvooseen, jossa olin työssä Uusimaa-lehden painossa. Seuraavat työpaikat olivat Hyvinkäällä kirjavarastossa, tietokoneyrityksessä ja koneistajana Lajupek Oy:ssä. Viime syksynä aloitin työn koneistajana Konepaja Sihvossa.

Loan Nguyen on kotoisin Vietnamin Tra Vinhin kaupungista.

– Vanhempieni tilalla kasvaa vihannesten lisäksi riisiä ja hedelmiä. On sikoja, ankkoja, kanoja ja kaloja. Minä autoin isää ja äitiä sekä olin muissa töissä. Kolmella siskollani on perheet Vietnamissa.

Serkukset Loan ja Dung eivät tavanneet Vietnamissa, mutta sukulaisina heidän äitinsä tunsivat toisensa.

Dung oli yhteydessä Loanin tädin perheeseen Lopella. Hän kuuli, että sukulaistyttö oli tulossa Suomeen.

Loan tiesi tapaavansa tulevan miehensä, serkkunsa Dungin. Hän kertoo:

– Minä tulin Helsinki Vantaan lentokentälle 9. syyskuuta vuonna 1996. Se on myös vietnamilaisten onnenpäivä. Dung oli minua vastassa. Lokakuussa meidän vihittiin Hyvinkään maistraatissa.

Perheessä on kolme lasta. Tytär Nhi Vo, 20, opiskelee sairaanhoitajaksi Kajaanissa.

Poika Loc Vo, 19, opiskelee Kiipulan ammattiopistossa ICT-alaa.

Toinen poika Long Vo, 8, käy puolimatkan koulua.

– Isäni kuoli maaliskuussa. Olin Longin kanssa Vietnamissa seitsemän viikkoa. Minä hoidin isän hautauksen. Se tapahtui buddhalaisin menoin. Isä oli tehnyt itselleen hautapaikan omalle maalle, Loan Nguyen jatkaa.

Suomeen muuttanut ja avioitunut Loan Nguyen oli ensin yhdeksän vuotta työssä hyvinkääläisessä hienomekaniikkayrityksessä, mutta sai siellä käsi- ja hartiaongelmia.

Sen jälkeen hän meni sairaalaan laitoshuoltajaksi ja kävi alan kurssin.

Tässä työssä hän jatkaa edelleen.

Kumpikaan puoliso ei tahdo elää avustusten varassa. He haluavat hankkia itse elantonsa.

– Jos on työpaikka tarjolla, siihen on tartuttava heti. Haluamme opettaa lapsille, että raha ei tule helposti. He oppivat itse ansaitsemaan rahaa. Nhi-tytär oli koko kesän työssä Kajaanin sairaalassa. Hän ja vanhempi poika ovat jakaneet Hyvinkäällä mainoslehtiä, perheen isä Dung Vo sanoo.

Vietnam

Vietnamin sosialistinen tasavalta on kaakkois-aasialainen valtio Kambodžan, Kiinan ja Laosin naapurissa.

Maan pinta-ala on 331 698 neliökilometriä. Asukkaita on yli 95,2 miljoonaa (2017). Pääkaupungissa Hanoissa on 7,7 miljoonaa asukasta (2015).

Vuosina 1954–75 Pohjois-Vietnam ja Etelä-Vietnam kävivät sotaa. Pohjoisen Hanoin hallituksen joukkoja tuki Etelä-Vietnamissa operoinut sissiliike Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama.

Sotilaallista tukea tuli myös Neuvostoliitolta ja Kiinalta. Etelän puolella taisteli Saigonin hallituksen joukkojen rinnalla Yhdysvaltain, Etelä-Korean, Thaimaan, Australian, Uuden-Seelannin ja Filippiinien joukkoja.

Vietnamin sota oli tuhoisa. Pohjois-Vietnamin puolella kuoli 1,1 miljoonaa sotilasta. Etelä-Vietnamin puolella kuoli 230 000 etelävietnamilaista, 58 000 yhdysvaltalaista, 4 000 eteläkorealaista ja 500 australialaista sotilasta.

Siviilejä sodassa kuoli kaksi miljoonaa, neljä miljoonaa vammautui.

Pohjois-Vietnamin joukot tunkeutuivat etelään. Saigonin hallitus antautui 2.7.1976. Etelä- ja Pohjois-Vietnam yhdistettiin Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi.

Etelän tappion jälkeen suuri määrä vietnamilaisia pakeni veneillä, syntyi käsite venepakolainen. Heitä tuli myös Suomeen.

Vietnamin talouden vahvuuksia on rikkaat luonnonvarat. Merkittäviä maaperän mineraaleja ovat antrasiitti, öljy sekä rusko- ja kivihiili.

Vahvuuksina ovat myös nuoren väestön tarjoama edullinen työvoima, nopea talouskasvu ja kasvavat kotimarkkinat. Ulkomaankauppa on monipuolista. Huonoja puolia ovat korruptio ja inflaatio sekä kehittymätön lainsäädäntö ja infrastruktuuri.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta: Suomalainen nainen puhuu suoraan, mitä ihmetellään ruotsalaisilla työpaikoilla25.7.2018 03.50
Muualta tulleet tutuiksi: Hasip Cicek tapasi Alanyassa Oonan ja muutti Suomeen30.5.2018 13.35
Pakolaisia Hyvinkäälle, Häme hidasteli – Vietnamista saapui neljä perhettä23.2.2018 15.36
Vietnamilainen Thien Hoang Le opiskelee koneinsinööriksi Riihimäellä – "maailman rauhallisin ja kaunein maa"4.1.2017 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat