Viikko

Kauhua, kuolemaa, seksiä ja naurua groteskilla otteella

Majamäen navetan vintillä nähdään vanha kauhuklassikko Frankenstein.

Majamäen navetan vintillä nähdään elo–syyskuun taitteessa näytelmä Frankenstein. Englantilaisen Mary Shelleyn kirjoittama kauhuklassikko viettää tänä vuonna 200-vuotisjuhlavuottaan. Kirjan ensimmäinen painos julkaistiin Lontoossa 1818.

Aleksi Nurminen

Ryhmä teatterikorkeakoulun opiskelijoita on asustellut viimeiset pari viikkoa Ridasjärven Majamäessä.

Tiiviin yhdessäolon tuloksena on syntynyt mehukas käsikirjoitus ja esitys vanhasta kauhuklassikosta, joka saa ensi-iltansa perjantaina 24. elokuuta.

Ohjaaja Juho Mantere ja äänisuunnittelija Pekka Kiiliäinen kertovat katsoneensa eräänä syksyn pimeänä iltana 1930-luvulla valmistunutta Frankensteinia.

– Pekka sanoi, että tästä pitäisi saada ensi kesäksi teatteriesitys. Ajatus kuulosti samaan aikaan niin tyhmältä ja siistiltä, että se oli pakko toteuttaa, Mantere kertoo.

Paitsi, että tarina on raju ja siisti, on se näyttelijöiden ja ohjaajan mukaan ehdottoman hieno.

– Frankensteinin luoma hirviö on todella surullinen ja traaginen hahmo. Hän ei kaipaa mitään muuta kuin rakkautta, huolenpitoa ja hyväksyntää, mutta joutuu isänsä hylkäämäksi ja ihmisten kaltoin kohtelemaksi. Tämä tarina toimii hyvin nykyaikana, miten hirviöitä lopulta syntyy, Mantere ja Tuomas Korkia-Aho pohtivat.

Frankenstein on nähty silloin tällöin teatterin lavalla.

Majamäessä ei ole tartuttu mihinkään valmiiseen käsikirjoitukseen, vaan tehty porukalla oma. Esitykseen on pyritty saamaan mukaan hauskoja ja toimivia kohtauksia.

Käsikirjoituksen pohjana on käytetty kirjaa ja eri elokuvaversioita, mutta myös populaarikulttuurin – sarjakuvien, piirrettyjen ja lukuisien oheistuotteiden – luomaa kuvaa Frankensteinin hirviöstä.

Mantereen mukaan kirjan hirviö on syvempi ja inhimillisempi verrattuna tämän päivän populaarikulttuurin antamaan kuvaan.

– Meidän hirviömme on jotain siltä väliltä. Teatteri on siitä hyvä väline, että läsnä voi olla samaan aikaan sekä syvällisyys että kepeys.

Seurue lupaa groteskia, karnevalistista, hauskaa ja kauhistuttavaa esitystä erotiikkaa unohtamatta.

Näyttävän maskeerauksen ja tuhansien eurojen lavastearsenaalin sijaan ryhmä luottaa luovuuteen ja mielikuvitukseen.

– Hyvän maskeerauksen ja lavastuksen toteuttaminen vaatisi valtavaa budjettia. Me paikkaamme rahan puutteen rajulla fyysisyydellä sekä maalaavalla äänimaailmalla. Sitä paitsi tämä navetan vintti on paikkana niin hieno – kuin puinen arkku – miksi emme hyödyntäisi sitä, Korkia-Aho ja Esa-Matti Smolander sanovat.

Tohtori Frankenstein voittaa kuoleman

Teatteri Vuohi ja Teatteri Päivölä esittävät Tohtori Frankenstein voittaa kuoleman -näytelmän Ridasjärven Majamäen navetan vintillä (Ridasjärven kylätie 64) perjantaina 24. elokuuta kello 19 (ensi-ilta), ke 29.8. klo 19, su 2.9. klo 17, ke 5.9. klo 19, su 9.9. klo 17, ti 11.9. klo 19, ma 24.9. klo 19, ke 26.8. klo 19 ja to 27.9. klo 19.

Ohjaus Juho Mantere.

Liput 20 euroa. Ennakkovaraukset puh. 040 762 1990 tai s-postitse [email protected].

Esityksen ikäraja on K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Teatteri Päivölässä syksyllä hirviömäinen näytelmä – esityspaikkana vanha navetta13.6.2018 04.45
Teatteri Päivölä esittää Niskavuorta aidossa ympäristössä – esitykset vanhassa ladossa18.7.2018 05.00
Nopeaa ja hilpeää Tšehovia – Teatteria Teatteri Päivölä esittää klassikkokomedian Kirsikkatarha21.7.2017 08.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat