Viikko

Vielä ehtii mukaan kerhonohjaajaksi

4H:n kouluttamana voi päästä opastamaan vaikka metsäsalapoliiseja.

Päivi Kokki (oikealla) ja Jenni Salomaa kouluttavat uusia kerhonohjaajia.

Päivi Kokki

Pidätkö lapsista? Tykkäät leikkiä ja askarrella eikä taskurahakaan olisi pahitteeksi?

Silloin kannattaa harkita osallistumista 4H-yhdistysten Osaava kerhonohjaaja -koulutukseen, joka järjestetään lauantaina 18. elokuuta Riihimäellä.

– Ilmoittautuminen oli jo toukokuussa, mutta mukaan mahtuu vieläkin, kannustaa Hausjärven ja Lopen 4H-yhdistysten toiminnanjohtaja Päivi Kokki.

Hänen mukaansa hyvä kerhonohjaaja on luotettava, oikeudenmukainen ja positiivinen.

– Aika hyvin nämä ominaisuudet täyttyvät, sillä moni ohjaajaksi hakeutuva on itsekin ollut mukana 4H-yhdistysten järjestämissä kerhoissa, Kokki sanoo.

Kerhonohjaajat ovat yleensä 14–18-vuotiaita.

Koulutusmateriaaliin kuuluu muun muassa Osaava kerhonohjaaja-opas, Leikitään yhdessä -opas sekä muuta materiaalia. Koulutuksen käyneet saavat materiaalipaketin mukaansa.

Riihimäellä järjestettävä koulutuksen hinta on ilmainen Lopen ja Hausjärven 4H-jäsenille, muilta peritään 20 euron maksu.

Kouluttajana on Päivin Kokin lisäksi toiminnanohjaaja Jenni Salomaa Lopen 4H-yhdistyksestä.

– Käymme läpi sekä ryhmädynamiikkaan liittyviä asioita että kerhon toiminnan suunnittelua. Kerholaiset ovat 6–12-vuotiaita, joten ohjaajan pitää osata ottaa huomioon esimerkiksi vilkkaiden ja ujojen lasten erityispiirteet, Päivi Kokki selvittää.

Ohjaajiksi valmistuvat saattavat päätyä vetämään kokkikerhoa tai metsäsalapoliisikerhoa, joka on Kokin mukaan varsinkin pienten poikien suosiossa.

– Siinä muun muassa tutustutaan eri kasveihin luupeilla tutkimalla.

Kerhonohjaajille maksetaan 7,5 euroa tunnilta. Yksi kerhokerta kestää yleensä noin puolitoista tuntia.

– Monelle ohjaajalle palkka on sivuseikka tai mukava lisä. Ohjaajana toimimisesta saa kuitenkin työtodistuksen, josta saattaa olla hyötyä vaikka lastenhoitoalan koulutukseen pyrittäessä, Päivi Kokki huomauttaa.

4H-yhdistykset järjestävät kerhojen lisäksi päiväleirejä sekä työpalvelutoimintaa, johon kuuluu lastenhoitoa, koiranhoitoa ja pihatöitä.

Esimerkiksi Lopen yhdistys tarjoaa 14 vuotta täyttäneille mahdollisuuden tehdä työpalvelun kautta siivous- ja ikkunanpesutöitä tai käydä kaupassa.

4H-dogsitterit hoitavat palkkiota vastaan koiria ja muita lemmikkieläimiä.

Asiakas maksa laskulla yhdistykselle ja 4H hoitaa palkanmaksun nuorelle.

4H-toiminnalla on pitkät perinteet Hyvinkään ja Riihimäen seudulla, vaikka Hyvinkäällä ei juuri nyt ole toimivaa yhdistystä. Esimerkiksi Hausjärven 4H-yhdistys on perustettu vuonna 1929.

Suomen 4H:ssa on 225 yhdistystä ja yli 50 000 jäsentä.

Osaava kerhonohjaaja -koulutus 18.8. klo 10–15 Suomen 4H-liiton aluetoimistossa (Kauppakuja 5 A 34, Riihimäki)

4H-nuorisotyön perusteet

4H-järjestön tavoitteena on, että toiminnassa mukana olevista lapsista kasvaa aktiivisia, vastuullisia, suvaitsevaisia ja yritteliäitä aikuisia.

Perustana ovat ihmisen kokonaisvaltaista kehitystä kuvaavat arvot (Hands, Head, Heart ja Health) sekä Tekemällä oppimisen käytännönläheinen toimintamenetelmä, joka perustuu amerikkalaisen kasvatusfilosofin John Deweyn ajatuksiin.

4H-toiminnan sisällöt kuten ruoka, metsä, luonto ja ympäristö sekä käden taidot tarjoavat paljon vaihtoehtoja kestävää elämäntapaa tukevien tietojen ja taitojen harjoitteluun.

www.4H.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat