Viikko

Agron Mehmeti työstää lasia ja matkustelee

MUUALTA Kosovolainen insinööri viihtyy työssään Riihimäellä.

Agron Mehmeti esittelee työkohdettaan Lasiliiri Oy:ssä. – Pidän työstäni ja Suomesta. Käyn uimassa Hirvijärvellä ja Sääksjärvellä. Olen vesilautaillut Hämeenlinnassa ja lumilautaillut Lapissa.

Seppo Ylönen

Vuonna 1962 Riihimäelle perustetussa Lasiliiri Oy:ssä on toimitusjohtaja Ari Liirin mukaan 35 vakituista työntekijää, joista kymmenkunta on ulkomaalaistaustaisia. Eräs näistä on kosovolainen Agron Mehmeti, 31. Hän tuli Suomeen vuonna 2010 ja valmistui ensin koneinsinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulun Riihimäen yksiköstä 2015. Englanninkielisestä ja ilmaisesta opiskelupaikasta Agron oli kuullut kahdelta enoltaan, joilla on ravintoloita Hyvinkäällä ja Riihimäellä.

– Insinööriksi valmistumiseni jälkeen kävin vielä Hyvinkään Hyriassa 18 kuukauden koneistus- ja metallikurssin, minkä jälkeen sain työpaikan Lasiliiristä, hän kertoo.

Agron esittelee tehtäviään. Parhaillaan hän tekee isojen lasielementtien kulmahiontaa.

– Teen myös porauksia. Pidän työstäni. Henkilökunta ja työkaverit ovat erittäin mukavia. Minulla ei ole omaa perhettä. Lomillani olen käynyt interrail-matkoilla lähes kaikissa Euroopan maissa. Monessa maassa minulla on Hamkin aikaisia opiskelukavereita.

Agron Mehmeti on syntynyt Drenasin kaupungissa. Päästyään lukiosta vuonna 2006 hän alkoi opiskella elektroniikkainsinööriksi Kosovon pääkaupungin Pristinan yliopistossa.

– Vanhempani ovat kuolleet. Isäni Brahim (k. 1995) oli ammatiltaan metallityöntekijä. Äitini Aza (k. 2005) oli kotirouva. Minulla on veli ja kaksi siskoa. Toinen sisko asuu miehensä kanssa Hampurissa. Toinen sisko, joka on vaatemyyjä, asuu veljeni kanssa Drenasissa. Veljeni tekee huonekaluja.

Parin yliopistovuoden jälkeen Agron keskeytti opintonsa, koska hän päätti tulla Suomeen. Ennen lähtöään hän tapasi siskon ja veljen luona suomalaisia rauhanturvaajia. Nämä antoivat heille suomalaista ruisleipää ja muita suomalaisia ruokia.

– Kosovosta haluan tuoda suomalaisille erään asian. Vahvistakaa sukulaissuhteitanne. Monet nuoret eivät ole olleet yhteydessä vanhempiinsa pitkiin aikoihin. Suomessa olen oppinut noudattamaan sääntöjä. Suomalaislapset menevät kouluun, vaikka pakkasta olisi 30 astetta. Olen oppinut myös käsitteen sisu, mikä tarkoitta sitä, että periksi ei anneta. Yritän suorittaa tänä vuonna suomen kielen testin, että voin hakea Suomen kansalaisuutta.

Toimitusjohtaja Ari Liiri johtaa Lasiliiri Oy:tä kolmannessa polvessa. Vuodeta 2006 lähtien työt ovat jatkuneet uudessa tuotantorakennuksessa kantatie 54 varrella (Lepistöntie 3).

– Toimialamme on rakennuslasin jatkojalostus. Pääprosessit ovat lasin karkaisu, laminointi ja eristyslasielementit. Toimitamme laseja kotimaiseen rakentamiseen. Tämänhetkinen iso kohde on Helsinki Vantaan lentoaseman laajennus. Toinen iso kohde on Pasilan Tripla-kauppakeskustyömaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat