Puheenaihe

TE: Henkilövuokrafirman pomo vaatii rajoja auki ja asennemuutosta – "Kymmeniä tuhansia ulkomaalaisia Suomeen"

Kuvituskuva.

Arkisto

Henkilövuokraukseen ja rekrytointiin erikoistuneen Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen vaatii, että Suomen on avattava rajojaan ulkomaalaisille työntekijöille.

Vanhala-Harmanen sanoo Talouselämälle, että Suomeen tarvitaan kymmeniä tuhansia uusia työntekijöitä ulkomailta.

Vanhala-Harmasen mukaan Suomesta ei työvoimapulaan saada helpotusta, vaikka palkkoja nostettaisiin.

– Paremman palkan tarjoaminen voisi toimia, jos työntekijöitä olisi tarjolla – mutta kun heitä ei ole, Vanhala-Harmanen sanoo TE:lle.

Hän viittaa työnantajien Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n uusimaan työnantajille tehtyyn kyselyyn, jossa 28 prosenttia yrityksistä kertoi, että rekrytoinnin vaikeudet ovat haitta kasvulle.

Asiantuntijat ovat olleet erimielisiä EK:n tilastoista. Ekonomisti Roger Wessman huomautti äskettäin, että samanlainen tilanne kuin nyt vallitsi Suomessa myös edellisen nousukauden alla 2006. Tuolloin työttömiä onnistuttiin Suomessa työllistämään, ja työttömyysluvut pienenivät selvästi.

Baronan liikevaihtoa työmarkkinoiden viime aikainen vilkastuminen on hyödyttänyt. TE:n mukaan yhtiön liikevaihto yltää tänä vuonna 367 miljoonaan euroon, kun viime vuonna se oli 335 miljoonaa.

Barona toimii 10 maassa ja houkuttelin maa rekrytoinnille on Vanhala-Harmasen mukaan Ukraina. Sieltä löytyy nyt etenkin teollisuuden työntekijöitä.

Vanhala-Harmasen mukaan työvoiman liikkuvuuden helpottaminen byrokratiaa purkamalla ei Suomessa riitä, vaan verorahoista pitää maksaa myös suomen kielen opetus työntekijälle ja tämän perheelle.

– Näin saadaan ihmiset jäämään Suomeen.

Ay-puolella vaatimukset rajojen avaamisesta ovat herättäneet kritiikkiä. Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas ärähti asiasta viime syksynä, kun eduskunta keskusteli työvoiman liikkuvuuden helpotuksista.

Suokas lähetti toimitukselle kuvan, jonka hän oli saanut eläköityneeltä ay-toimitsijalta. Kuvassa ukrainalaisen ravintolan seinäilmoituksella haettiin töihin rakennus- ja sekatyömiehiä 10-tuntisiin työpäiviin noin 3,20 euron päiväpalkalla.

– Kun elintaso ero Suomeen on näin valtava, on selvää, että tulijoita tänne riittäisi, Suokas kommentoi viime syksyn haastattelussa HU:lle.

Minna Vanhala-Harmasen mukaan ensimmäisenä Suomessa pitäisi luopua työvoiman saatavuusharkinnasta EU- ja Eta-alueiden ulkopuolelta.

Suomessa kaivattaisiin myös asennemuutosta. Suomalaisten työkavereiden, naapureiden ja julkisissa liikkumisvälineissä matkustavien pitäisi muuttaa asennettaan ja toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi, Harmala-Vanhanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuka voittaisi ja kuka häviäisi, jos Suomen rajat avataan työvoimalle? Kaksi professoria arvioi ­– "Myös häviäjiä tulisi"30.4.2018 06.30
Ay-pomolta kitkerää tekstiä vasemmiston poliitikoille – ”Halpatyövoiman aalto nostaisi rasismin ennen näkemättömiin sfääreihin”11.9.2017 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat