Viikko

Jättipalsami leviää vauhdilla Hyvinkäällä ja Riihimäellä

”En usko, että siitä päästään enää kokonaan eroon.”

Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys on kitkenyt jättipalsamia jo vuosia Talvisillan ja Sveitsin alueella. Uusia kasvustoja syntyy kuitenkin koko ajan, Tuija Lahtinen kertoo.

Mia Lagström

– Aina löytyy uusia keskittymiä. Riittää, kun ojanpenkkoja katselee, Tuija Lahtinen Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistyksestä pudistelee päätään, kun tutkailemme jättipalsamin valtaamaa puron vartta Hyvinkään Sillankorvankadulla.

Jättipalsami on levinnyt Hyvinkäällä lähes joka puolelle kaupunkia. Riihimäellä jättipalsamia esiintyy etenkin Vantaanjoen varrella. Lahtisen mukaan ongelma on vain pahentunut vuosi vuodelta.

– En usko, että jättipalsamista päästään enää kokonaan eroon. Talvisillassa on tosin tehty hyvää hävitystyötä ja sieltä se on saatu isoilta alueilta häviämään.

Moni on ihmetellyt, miksi jättipalsamista pitäisi päästä eroon. Toisin kuin jättiputki, joka saa aikaan pahoja palovamman kaltaisia oireita, jättipalsami ei ole myrkyllinen. Sen kukkakin on kaunis. Valtaahan esimerkiksi maitohorsmakin laajoja alueita.

– Horsman ja jättipalsamin ero on, että horsma kuuluu luonnostaan Suomen luontoon, jättipalsami ei.

Jättipalsami tuotiin aikoinaan Suomeen puutarhakasviksi. Se levisi puutarhoista luontoon kuten aikoinaan myös lupiini, jonka tiiviit kasvustot ovat syrjäyttäneet luontaiset tienvarsikedot.

– Jättipalsamin kiskominen juurineen on helpompaa kuin lupiinin. Se on yksivuotinen, joten siitä voi päästä kertakitkemisellä eroon. Lupiinin kanssa pitää tehdä hävitystyötä useampi vuosi, sillä sitä on vaikea kitkeä. Monivuotisena kasvina se nousee samoille kasvupaikoille vuodesta toiseen, Lahtinen kertoo.

Jättiputken ja jättipalsamin lisäksi kansalliselle haitallisten vieraslajien listalle ollaan ottamassa mukaan ensi vuonna kurtturuusu, komealupiini, japanintartar ja jättitartar.

Kasveja kulkeutuu niiden luontaisilta levinneisyysalueilta uusiin kasvupaikkoihin joko omin voimin leviämällä (tulokaslaji) tai ihmisen tuomana joko tahallisesti tai tahattomasti (vieraslaji).

– Suomessa on paljon tulokas- ja vieraslajeja, mutta ne eivät ole kaikki haitallisia. Esimerkiksi puna-apila ja pietaryrtti katsotaan tulokaslajeiksi.

Haitallisiksi vieraslajeiksi luokitellaan lajit, joilla on merkittäviä kielteisiä vaikutuksia ihmisen terveyteen tai luonnon monimuotoisuuteen.

– Jättipalsamin ongelmana on, että se muodostaa laajoja ja tiheitä kasvustoja. Se leviää pelottavalla vauhdilla tuottamalla runsaasti siemeniä ja sinkoamalla niitä metrien päähän.

Kun vieraslaji tukahduttaa luontaisen kasvilajiston, katoavat myös niistä riippuvaiset hyönteiset. Hyönteisten häviämisellä on vaikutusta puolestaan linnustoon.

Mutta miten haitallisista kasveista pääsee sitten eroon? Lahtisen mukaan ne voidaan joko kitkeä juurineen, leikata viikatteella tai peittää muovilla tai pressulla, mikä tukehduttaa kasvin.

– Tärkeintä on, että kasvit hävitetään ennen kuin ne alkavat siementää.

Kitkentätalkoita

Hyvinkään Nivelpiiri järjestää jättipalsamin torjuntatalkoot Mäki-Vehkojalla la 11.8. ja la 15.9. klo 10. Kokoontuminen Palvikuja 2:n pihalla.

Torstaina 16.8. klo 16 palsamia kitketään Sveitsinpuiston lasketusaltailla, Hyyppäräntien sillanpielessä, Mustamännistönpuistossa, Värimestarinkaaren varrella. Kokoontumispaikat löytyvät Hyvinkään kaupungin verkkosivuilta.

Riihimäellä torjuntaa hoitaa torjuntaryhmä. Mikäli asukkaat haluavat järjestää talkoot omalla alueellaan, kaupunki tarjoaa jätesäkit ja tulee noutamaan kitketyt kasvit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jättipalsami syrjäyttää muita kasveja Hyvinkäällä: "Harmittaa, kun kasvi leviää, eikä kukaan tee mitään"7.7.2018 17.38
Jättipalsami ja etanat yhä kiusana Riihimäellä23.2.2018 17.20
Kitkentä parantaisi Punkanjoen virtausta – isosorsimo ja jättipalsami aiheuttavat ongelmia2.12.2017 14.31
Joukolla jättipalsamien kimppuun – Tule sinäkin mukaan talkoisiin!31.7.2017 05.35
Riihimäellä luennoidaan haitallisista vieraslajeista – Riihimäellä lajeja ovat esimerkiksi jättiputki, jättipalsami ja espanjansiruetana14.7.2017 12.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat