Viikko

Muualta: Ayub Sori ei ole käynyt kotimaassaan yli 30 vuoteen

Irakiin, Iraniin ja Afganistaniin palautettuja ihmisiä on vainottu ja tapettu, Ayub Sori tietää.

Pirunsaaren katukeittiön omistaja Ayub Sori (vas.) on valmistanut vakioasiakkaalleen Mikael Kemppaiselle XXL megahampurilaisen.

Seppo Ylönen

Pirunsaaren katukeittiö Hämeenkadulla on hyvinkääläisille tuttu. Vakioasiakkaiden lisäksi sisään astuu uusiakin. Pihkalan pesäpallopelien katsojiakin käy ostoksilla. Mikael Kemppainen ostaa Pirunsaaren omistajalta Ayub Sorilta megahampurilaisen. Hän on vakioasiakas.

– Minä opin käymään täällä isäni kanssa. Olen ollut Pirunsaaren asiakkaana 35 vuotta.

Lähes 25 vuotta Suomessa asunut Iranin kurdi Ayub Sori on edennyt maahamme sopeutumisessa hyvin. Hän on asunut Helsingissä ja Jyväskylässä ennen kuin muutti Hyvinkäälle vuonna 2002.

– Olen syntynyt Sardashtin kaupungissa Luoteis-Iranissa. Lähdin 15-vuotiaana poliittisista syistä Irakiin, koska en hyväksynyt Iranin hallinnon toimia. Siellä ei saanut olla omaa mielipidettä. Kurdeilla ei ollut samoja oikeuksia kuin muilla. Asuin Irakin puolella 5–6 vuotta ja jonkin aikaa Turkin Kastamonussa, josta muutin kiintiöpakolaisena Suomeen.

Ayub Sori suoritti Äänekoskella ja Jyväskylässä taloushallinnon merkonomin tutkinnon. Helsingin yliopistossa hän kävi asioimistulkkikurssin. Hyvinkäällä hän on asunut yli 16 vuotta.

– Vaimoni Ronak Ghaderi on kotoisin samasta kylästä Iranista. Menimme naimisiin vuonna 1998. Poikamme Nsar, 19, kirjoitti ylioppilaaksi. Hän on armeijassa ja aloittaa sen jälkeen Oulun yliopistossa lääketieteen opiskelun.

– Tyttäremme Niwar, 14, on koululainen. Poikamme Berkot on nelivuotias. Sukulaisia olen tavannut Iranin naapurimaissa. Siellä vielä asuva äitini kävi Hyvinkäällä vuonna 2004. Isäni on yli 80-vuotias ja myös hyvässä kunnossa.

Pirunsaaren katukeittiötä Ayub Sori on pitänyt yli 15 vuotta. Sitä ennen hänellä oli Jussintorilla Kastanja-niminen ravintola. Sorilla on lisäksi Hyvinkään tulkkipalvelu -yritys, jossa vaimokin työskentelee. Ayubin hallitsemia kieliä ovat suomi, kurdi (kurdikielet: sorani, badini ja kurmandži), persia ja dari. Lisäksi tulkkipalvelulla on käytössä lukuisten eri kielten tulkkeja.

– Tänä kesänä minulla ei ole kesälomaa, koska on vaikea saada ravintolaan työntekijää.

Ayub Sori odottaa sitä, että Iranin nykyhallinto päättyisi ja kansa saisi valita vapaasti hallintonsa. 1980-luvun puolivälin jälkeen hän ei ole ollut Iranissa.

Suomen maahanmuuttoasiasta Ayubilla on selvä käsitys.

– Ihmisiä, joilla on hätä, pitää auttaa. Todistettavasti Irakiin, Iraniin ja Afganistaniin palautettuja ihmisiä on vainottu, pahoinpidelty ja jopa tapettu. Suomeen tulijoiden on opittava kieltä ja oltava mukana yhteiskunnan asioissa. Työpaikan saaminen on tärkeää. Sillä tavalla torjutaan masennusta.

Iran

Iranin islamilainen tasavalta on valtio Lähi-idässä. Asukkaita on 81 miljoonaa.

Maan virallinen nimi oli vuoteen 1935 saakka Persia. Sen kulttuuri on maailman vanhimpia.

Shiialaisuus on Iranin valtionuskonto ja persia virallinen kieli. Persian kielen puhujia on 45 miljoonaa. Suurimmat vähemmistöt ovat azerit, kurdit ja lurit.

Hallitusmuoto on pappisvallan ja demokratian sekoitus. Hengellinen johtaja on maan ylin vallankäyttäjä. Hän voi kumota presidentin ja parlamentin tekemät päätökset. Lisäksi Ali Khamenei kontrolloi oikeusjärjestelmää, radiota, TV:tä, poliisia ja armeijaa. Kansa ei saa valita papistoa tai hengellistä johtajaa.

Maan perustuslain mukaan islamilainen laki, sharia, on kaikkien lakien yläpuolella.Viranomaisia kritisoidaan epäinhimillisistä rangaistusmenetelmistä kuten kuoliaaksi kivittämisestä.

Lähteet: Wikipedia ja globalis.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta: Suomalainen nainen puhuu suoraan, mitä ihmetellään ruotsalaisilla työpaikoilla25.7.2018 03.50
Muualta: Virolainen Kristiina Kütt viihtyy lääkärinä Riihimäellä ja muualla Suomessa – kehuu kollegat ja asiakkaat27.6.2018 07.05
Muualta: Suomalainen Liisa tapasi kosovolaisen Alin Oulussa räppäri Joman keikalla, ja yhteinen koti löytyi Lopelta20.6.2018 05.55
Muualta tulleet tutuiksi: Hasip Cicek tapasi Alanyassa Oonan ja muutti Suomeen30.5.2018 13.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat