Viikko

Knehtilän tilan elomarkkinoilla nautitaan kauden sadosta: "Tomaatit ovat tänä kesänä erityisen hyviä"

Knehtilän tilalla järjestetään perinteiset maatilan elomarkkinat.

Minna Sakki-Eerolan vihannesmaalla kasvaa monenmoista kasvista. – Porkkanaa, punajuurta, sipulia, salaattia, kurpitsaa, papuja. Tänä vuonna on tarvinnut kastella ahkeraan.

Mia Lagström

Kesän vihannessato alkaa olla kypsää ja on sadonkorjuun aika. Knehtilän luomutilalla järjestetään lauantaina perinteiset maatilan elomarkkinat, jossa on myynnissä monenmoista kauden herkkua.

– Joka vuosi jännittää, tuleeko paikalle ketään, mutta sitten ensimmäiset saapuvat heti aamusta koriensa kanssa täydentämään varastojaan, Minna Sakki-Eerola kertoo.

Knehtilän tilalta myynnissä on luomujauhoja, -hiutaleita ja -ryynejä. Lehtokummun tilalta myyntiin tulee kauden luomuvihanneksia: kirsikkatomaattia, salaattia, sipulia, papua, lehtikaalia ja kurkkua.

– Tomaatit ovat tänä kesänä erityisen hyviä ja maukkaita. Ne ovat pitäneet kuumasta kesästä. Myös papu on tänä vuonna hyvin satoisa. Sen sijaan parsakaalia on tänä vuonna vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Myös härkäpapu on kärsinyt kesän kuumuudesta. Se ei ole tehnyt juurikaan palkoja, Päivi Koppelmäki kertoo.

Lehtokummun tilan tämän vuoden erikoisuutena on chopsuey greens eli vihanneskrysanteemi, jota käytetään lisukkeena aasialaisessa keittiössä. Vihanneskrysanteemin lehdistä voi valmistaa myös kikumi-hilloketta. Lehtokummun tilalla kokeillaan joka vuosi uusia tuotteita.

– Kymmenen vuotta sitten aloimme viljellä lehtikaalia. Siihen aikaan sitä ei käyttänyt juuri kukaan, nyt se on yksi parhaiten myyvistä kaaleista, Koppelmäki kertoo.

Elomarkkinat ovat järjestäjien mukaan työntäyteinen, mutta mukava tapahtuma. Pitää olla jo aamuvarhaisella keräämässä satoa ja laittamassa myyntipöytää kuntoon. Kun kaikki on saanut kauniisti esille, on fiilis hyvä.

Tuttuun tapaan elomarkkinoille tulee myös iso joukko käsityöläisiä myymään muun muassa hopeakoruja, lasituotteita ja päretuotteita.

Navetta- ja pihakahvilassa on myynnissä kauden tuotteista valmistettuja suolaisia ja makeita herkkuja.

– Otamme kasvimaan sadosta ja marjasadosta kaiken irti, Sakki-Eerola lupaa.

Tilan pihamaalla on näytillä vanhoja traktoreita ja puimuri, kyntönäytös sekä hevosajelua ja ratsastusta islanninhevosilla. Palopuron kyläyhdistys paistaa lettuja ja makkaraa. Paikalla on myös Päivölän Teatteri kertomassa toiminnastaan.

– Elomarkkinat ovat olleet yleensä vilkas tapahtuma. Toivottavasti näin on tänäkin vuonna, Sakki-Eerola toivoo.

Maatilan elomarkkinat

Knehtilän luomutilalla (Haapasaarentie 75, Palopuro) järjestetään perinteiset maatilan elomarkkinat la 11.8. klo 10. Maatilan pihapiirissä, vanhassa navetassa ja sen ympäristössä tapahtuu monenlaista.

Myynnissä on luomuvihanneksia ja erilaisia käsitöitä. Esillä on vanhoja traktoreita ja muita herkkuja koneiden ystäville sekä islanninhevosratsastusta ja kärryajelua.

Navettakahvilassa on tarjolla syömistä ja elävää musiikkia. Maatilapuotikin on avoinna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Elomarkkinoilla huutokauppa23.8.2017 04.15
Luomu kiinnosti markkinavieraita – Elomarkkinoilta löytyi myös kotimaisia käsitöitä 7.8.2016 14.05
Knehtilän tilalle Hinkuteko-palkinto – "Tulihan se yllätyksenä. Aiemmat palkinnon saajat ovat olleet kaupunkeja"16.4.2018 17.47
Knehtilän tilalla tuotetaan kohta biopolttoainetta 140 henkilöauton tarpeisiin3.4.2018 15.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat