Viikko

Riihimäen Mieslaulajat kutsuvat väkeä laulamaan yhdessä – " Kyseessä ei ole taidonnäyte vaan hauskanpito"

Kotkan poikia ilman siipii ja Vanhojapoikia viiksekkäitä uppoavat aina.

Allinnan montussa raikaa maanantaina 6.8. yhteislaulu. Riihimäen Mieslaulajien puheenjohtaja Petja Heiskanen toivoo, että yhteislauluperinne heräisi eloon myös nuoremman sukupolven keskuudessa. – Laulaminen on kivaa ja tutkitusti se tekee myös terveydelle hyvää.

Mia Lagström

Riihimäen Mieslaulajat palaavat elokuun alussa kesälaitumilta.

– Edelliset esiintymiset olivat toukokuun lopulla. Välillä on hyvä antaa äänen huilata ja miesten olla kesämökeillään, kuoron puheenjohtaja Petja Heiskanen summaa kesän tärkeyttä.

Tuttuun tapaan kausi aloitetaan suositulla yhteislaulukonsertilla. Heiskasen mukaan väkeä on tilaisuuksissa käynyt kivasti. Ihmiset tykkäävät laulaa tuttuja lauluja ja opetella uusia.

– Ennen laulettiin enemmän yhdessä. Olisi kiva, että yhteislaulukulttuuri heräisi uudelleen eloon. En usko, että ilo ja halu laulaa olisivat kadonneet mihinkään. Nuorempi sukupolvi ei ole vain tottunut laulamaan, Heiskanen miettii ja kannustaa myös nuoria rikkomaan rajojaan ja tulemaan rohkeasti mukaan.

Isossa porukassa omalla äänelläkään ei ole merkitystä. Voi laulaa täysillä tai niin hiljaa kuin haluaa. Kyseessä ei ole taidonnäyte tai kilpailu, vaan hauskanpito. Laulaminen on tutkitusti myös terveellistä.

– Sen olen huomannut itsekin. Kun menee väsyneenä laulutreeneihin, lähtee sieltä virkeänä pois. Laulaminen kehittää ylävartalon lihaksia, siinä saa happea ja yhteisöllisyys piristää mieltä. Kun laulaa, on vaikea ajatella muita asioita, joten huolet katoavat pois mielestä.

Kun menee väsyneenä laulutreeneihin, lähtee sieltä virkeänä pois.

Yhteislaulutilaisuuksissa lauletaan kappaleita laidasta laitaan. Useimmiten ihmisiin uppoavat vanhat kansansävelet sekä ikivihreät – sekä tietenkin Juha Vainio.

– Kotkan poikia ilman siipii ja Vanhojapoikia viiksekkäitä uppoavat aina ja ovat kuuluneet jo pitkään yhteislauluperinteeseen, Heiskanen kertoo.

Mies kertoo laulavansa itse mieluiten irlantilaisia kansanlauluja, joissa on hienot tarinat, kauniit sävelet ja rempseät rytmit. Niitä ei yhteislaulukonserteissa tosin lauleta.

– Englanninkielisiä kappaleita harvemmin lauletaan.

Konsertissa laulettavia lauluja ei tarvitse ennakolta osata, vaan paikalta saa kätösiinsä vihkosen, joka sisältää laulujen sanat. Esilaulajana toimii Jorma Pesonen ja säestäjänä Päivi Salminen, joten sävelenkään ei tarvitse olla entuudestaan tuttu.

– Hienoja kelejäkin on ollut ja niiden pitäisi vielä jatkua. Paikalla on vettä juotavaksi. Tällaisilla helteillä on tärkeä muistaa juoda, Heiskanen muistuttaa.

Yhteislaulua Allinnan montussa

Riihimäen Mieslaulajat järjestää perinteisen yhteislaulutilaisuuden Allinnan montussa (Penttilänkatu 3, Riihimäki) maanantaina 6.8. klo 18–20.

Suosittuja yhteislaulutilaisuuksia on järjestetty jo vuodesta 2010. Esilaulajana tilaisuudessa toimii Jorma Pesonen ja säestäjänä Päivi Salminen. Lauluvihkoja saa paikanpäältä järjestäjältä. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikenikäiset laulajat ja tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat