Viikko

101 vuotta täyttävässä Hyvinkäässä kiinnostaa luonto: "Alueella erämaan tuntua"

Ensimmäiset matkailijat saapuivat Hyvinkäälle jo 1800-luvun lopulla.

– Villatehtaan alueen vanhin osa rakennettiin 1895. Tuotanto siirtyi Pipolasta tänne 1896. Tehdasta laajennettiin useaan otteeseen. Vuonna 1935 tähän rakennukseen tehtiin toinen kerros, jossa alettiin valmistaa painokankaita, matkailuopas Raisa Nurmi kertoo.

Mia Lagström

Hyvinkää viettää 101-vuotissyntymäpäiviään maanantaina 30. heinäkuuta. Mikä tekee Hyvinkäästä Hyvinkään ja mahtaako kaupunki kiinnostaa matkailijoita? Raisa Nurmi Hyvinkään matkailuoppaista kertoo, että Hyvinkää on tyypillinen radanvarteen rakentunut teollisuuskaupunki, mutta löytyy Hyvinkäältä omaleimaisiakin piirteitä. Yksi niistä ovat havupuupuistot.

– Havupuupuistoista saamme kiittää Hyvinkään Parantolaa ja VR:n keskuspuutarhaa, jotka aikoinaan yhdessä suunnittelivat kylpylä-lepokodin pihapuiston. Myöhemmin havupuita on suosittu muissakin puistoissa ja taloyhtiöiden pihoissa.

Havupuut ovat yksi syy, miksi aikoinaan Hyvinkäälle matkailijoita alkoi tulla. Hyvinkään ilmaa pidettiin terveellisenä, ja Sveitsissä oli upeat ulkoilumaastot.

– Jo ennen Parantolan perustamista vuonna 1896 Vaiveronkadun varrella oli kesäkylpylöitä, joissa kävi väkeä Helsingistä lomailemassa, Nurmi kertoo.

Hyvinkää matkailukaupunkina on noussut esille myöhemminkin. Vuonna 1969 valmistunut Sveitsin uimala ja muutaman vuoden nuorempi hotelli Rantasipi keräsivät paikalle lukuisan määrän turisteja. Sitä ennen Sveitsi oli tullut tunnetuksi urheilukilpailuistaan, joita järjestettiin aina 1950-luvulle saakka.

– Supan reunoilla, nykyisin Seikkailu Sveitsin lähettyvillä on ollut pujottelumäki ja mäkihyppytorneja. Kerrotaan, että Sveitsissä oli Suomen ensimmäinen valaistu hiihtolatu.

Kaupungin valtti on edelleen luonto. Usmi-Kytäjän metsät houkuttelevat paikkakunnalle luonnossa liikkujia.

– Kallioperä luo alueelle erämaan tuntua. Retkeilyalueella on hyvin viitoitettuja reittejä, mutta sieltä uupuvat vielä varsinaiset palvelut, jotka houkuttelisivat isompia massoja. Hyvinkään kaupunki kehittää kuitenkin luontomatkailua ja alan yrittäjiäkin meiltä löytyy.

Mutta löytyy nähtävää itse kaupungistakin. Nurmi kertoo, että voisi aloittaa Hyvinkään kävelykierroksen Viertolasta, Suomen Rautatiemuseon puistosta, edetä rukoushuoneena 1896 aloittaneelle vanhalle kirkolle, jatkaa rautatieaseman kautta Parantolanpuistoon ja siitä keskikaupungille. Reitille mahtuu historiaa ja nykypäivää villatehtaasta kauppakeskukseen.

Hyvinkään taidemuseotakaan ei kannata unohtaa.

– Merkittävä alue on myös kirjastoaukio ja omenapuukuja, jotka muistuttavat VR:n keskuspuutarhasta. Ilman puutarhaa meillä tuskin olisi näin keskeisellä paikalla niin paljon rakentamatonta tilaa.

Hyvinkää 101 vuotta

Hyvinkää täyttää 101 vuotta 30.7. Syntymäpäivän kunniaksi Hyvinkään Matkailuoppaat järjestävät ilmaisia kävelyretkiä Villatehtaan alueelle klo 12–16 tasatunnein. Kävelyllä tutustutaan villatehtaan historiaan ja sivutaan myös 100 vuoden takaisia kansalaissodan vaiheita.

Valvillan tehdasmuseo on avoinna tapahtuman ajan. Paikalla on myös haitarimusiikkia noin vartti ennen kävelykierroksen alkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hyvinkään pääkirjastossa digi-ilta – tarjolla opastusta Aamupostin internet-palveluista24.7.2018 11.20
Hyvinkäällä tutustuttiin Villatehtaan värikkääseen historiaan – tehdaspalo paransi turvallisuutta18.7.2018 04.10
Donnerin oivallus johti Hyvinkään kasvuun – opi lisää Villatehtaan historiasta räätälöidyillä kierroksilla16.7.2018 13.43
Riitta Malmberg Hyvinkään matkailuoppaiden puheenjohtajaksi28.12.2017 20.20
Hyvinkää siirsi matkailuinfonsa keskelle Willaa – "Toivottavasti tulee ruuhkaa"3.5.2018 16.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat