Viikko

Muualta: Suomalainen nainen puhuu suoraan, mitä ihmetellään ruotsalaisilla työpaikoilla

Suomalais-ruotsalainen Karlssonin pariskunta tapasi tanssikurssilla. Nyt koti löytyy Nässjön kunnasta.

Anna-Liisa ja Magnus Karlssonin asuntoautomatka oli onnistunut. He yöpyivät Pohjois-Ruotsin Piteån jälkeen Rovaniemellä ja Pihtiputaalla. Matka jatkui Riihimäen kautta Helsinkiin.

Seppo Ylönen

Ruotsin toiseksi suurimman järven Vätternin etelä-kärjessä sijaitsee Jönköpingin kaupunki. Siitä 32 kilometrin päässä olevassa Nässjön kunnassa asuvat Magnus ja Anna-Liisa ”Annis” Karlsson käväisivät lomamatkallaan ystäviensä luona Riihimäellä. He liikkuivat isolla asuntoautolla.

– Minä synnyin eteläisen Smålannin läänin Växjön kaupungissa. Isäni Erik kuoli helmikuussa 91-vuotiaana. Hän oli suuren kauppaketjun johtajana Växjössä, Huskvarnassa ja Jönköpingissä, Magnus kertoo.

–  Äitini Berit oli koko ikänsä vaatemyyjänä. Hän kuoli 72-vuotiaana vuonna 2004. Huskvarnassa asuva sisareni Ingmari on matkailualalla, hän jatkaa.

Hänellä on aikaisemmasta liitostaan kolme tytärtä. Yksi heistä asuu Australiassa, toiset Landskronassa ja Jönköpingissä.

Anna-Liisa on syntynyt Helsingissä. Hänkin on ollut aikaisemmin naimisissa. Anna-Liisalla on kolme aikuista lasta. Kaksi tytärtä asuu perheineen Helsingissä ja poika Pohjois-Ruotsin Piteåssa. Anna-Liisalla on kolme lastenlasta.

Magnus ja suomalainen Anna-Liisa tapasivat toisensa Jönköpingissä. Magnus kertoo lisää.

– Olimme samalla tanssikurssilla. Tanssimme yhdessä valsseja ja boogi woogia. Menimme naimisiin vuonna 2003.

– Meillä on omakotitalo. Puutarhassa on omenapuita, luumupuu ja erilaisia hunajaruusuja. Olemme grillanneet tänäkin kesänä puutarhassa monta kertaa, hän kertoo.

Magnuksella on ollut elämänsä aikana ainakin kymmenen erilaista moottoripyörää. Aikaisempina vuosina hän kävi Anniksen kanssa moottoripyörällä kesälomilla useissa Euroopan maissa. Nyt on toisin. Magnuksella on terveysongelmia.

– Olen sairastanut kahdeksan vuotta outoa sairautta. Minulla ei ole voimaa kävellä pitkiä matkoja enkä siedä stressiä. Epäillään, että minulla on MS-tauti. Olen myynyt 29 vuotta ammatikseni lasiverantoja. Teen nyt neljän tunnin päiviä.

– Minun viimeinen moottoripyöräni oli Gilera Fuoco 500, jossa oli kaksi etupyörää ja yksi takapyörä. Myin sen pois pari kuukautta sitten.

Annis Karlsson on ollut 27 vuotta lääkärin sihteerinä Jönköpingissä.

– Se on ollut mielenkiintoista työtä. Kaksi vuotta sitten jäin eläkkeelle, mutta välillä käyn töissä. Ruotsissa on joka puolella kova pula sairaanhoitohenkilökunnasta.

Vuosikymmeniä Ruotsissa asumisen aikana Anna-Liisa Karlsson on huomannut kulttuurisia eroja suomalaisten ja ruotsalaisten naisten välillä.

Suomalainen vaimo sanoo ruotsalaiselle miehelleen suoraan: ”Pilko tomaatit salaattiin!” Ruotsalainen vaimo sanoo miehelleen: ”Olisitko niin kiltti, että pilkkoisit tomaatit salaattiin.”

Suoraan puhuvia suomalaisia kummastellaan myös ruotsalaisilla työpaikoilla. 

Ruotsi

Ruotsin kuningaskunta on perustuslaillinen monarkia. Sillä on yhteinen maaraja Suomen ja Norjan kanssa.

Maa on pinta-alaltaan 450  295 neliökilometriä. Asukkaita on yli 10 miljoonaa.

Lähes joka neljäs Ruotsin kansalainen on maahanmuuttajataustainen ja lähes joka kolmannen vanhemmista vähintään toinen oli syntynyt ulkomailla.

Ruotsin kuningas ei enää käytä edes muodollista toimeenpanovaltaa. Valta on pääministerillä.

Ruotsi on ollut YK:n jäsen vuodesta 1946. Ruotsi liittyi EU:n jäseneksi1995. Maa hylkäsivät euron vuonna 2003 kansanäänestyksessä.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Muualta: Suomalainen Liisa tapasi kosovolaisen Alin Oulussa räppäri Joman keikalla, ja yhteinen koti löytyi Lopelta20.6.2018 05.55
Muualta: Virolainen Kristiina Kütt viihtyy lääkärinä Riihimäellä ja muualla Suomessa – kehuu kollegat ja asiakkaat27.6.2018 07.05
Muualta: Kurdimies päätyi sodan jaloista Suomeen, perusti autojen käsinpesulan ja otti töihin maanmiehensä7.3.2018 10.54
Muualta tulleet tutuiksi: Qiankun Niu oli vaihdossa Riihimäellä10.1.2018 03.30
Muualta tulleet tutuiksi: Sirazis Salekin pitää autoista ja musiikista15.11.2017 03.15
Muualta tulleet tutuiksi: Hasip Cicek tapasi Alanyassa Oonan ja muutti Suomeen30.5.2018 13.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat