Viikko

Miinan Montussa etsitään onnea: ”Onni on pieninä pipanoina”

Miinan Montun kesäteatterissa pohditaan, mitä onni on.

Mistä onni muodostuu? Hitaasta elämästä, mindfullnesistä, joogasta? Eila ja Rampe lähtevät ottamaan asiasta selvää. Kuvassa Eila (Leena Ahtinen) ja Rampe (Ari-Pekka Louhelainen).

Tiina Leiskamo

Kesäteatteri on parhaimmillaan kepeän hyväntuulista, mutta ajatuksia herättävää. Tätä on ehdottomasti myös Miinan Montun kesäteatterissa nähtävä Eila, Rampe ja palvattu onni. Näytelmä ei ole ensimmäinen Eila ja Rampe, jonka Sanna Saarela on ohjannut.

– Teimme Eila, Rampe ja huonot keenit -näytelmän aikoinaan Napialan Työväennäyttämölle. Hauskaa on, että silloin Rampea näytellyt Ari-Pekka Louhelainen on Rampe myös tässä Miinan Montun esityksessä.

Saarela lupaa, että näytelmään on helppo heittäytyä mukaan. Eila ja Rampe eivät ole mikään karikatyyripariskunta, vaan ihan tavallinen aviopari virheineen ja kommunikaatiovaikeuksineen.

– Suomi on täynnä tällaisia pariskuntia.

Näytelmässä Eilan ja Rampen tytär Likka löytää rakkauden.

Hänen rakkautensa kohde on onnellisuustutkimusta tekevä amanuenssi Pirkka. Tavallisena avioparina Eila ja Rampe sopivat hyvin tutkimuskohteeksi ja siitä alkaa seikkailu, joka vie parin myös mukavuusalueen ulkopuolelle.

– Jokaisella on omat käsityksensä siitä, mitä onnellisuus on ja mistä onnellisuus koostuu, Saarela selittää.

Onnellisuus on aihe, jota varmasti myös moni katsoja on elämässään miettinyt. Saarelan mukaan onnellisuus nähdään valitettavan usein meidät kokonaan valtaavana ”über-tunteena”, joka pitää saavuttaa ja joka syntyy jostain muutoksesta.

– Unohdetaan, että onni syntyy tässä ja nyt ja niistä asioista, joita meillä jo on. Kuten näytelmässä sanotaan, onni on pienissä pipanoissa. Se on pienissä hetkissä, kun aurinko paistaa ja kaikki kukat eivät ole vielä kuolleet.

Saarela kokee näytelmän tärkeäksi myös henkilökohtaisesti.

– Uskon, että jokainen näytelmä, joka on tullut kohdalleni, on tullut tarkoituksella. Tällä hetkellä tarvitsin tällaista pohdintaa.

Näytelmä on syntynyt tänä vuonna suhteellisen pienellä porukalla. Raipen roolissa nähdään Ari-Pekka Louhelainen, Eilan roolissa Leena Ahtinen, Likan roolissa Eeva-Maria Viskari, Pirkan roolissa Sami Talikka. Muista rooleista vastaa Kai Varantola.

– Ensimmäistä kertaa meillä on mukana myös avustajaporukka. Porukan vetäjälle on annettu ohjeet, mihin kohtauksiin he tulevat ja millaisissa vaatteissa. Jokaisessa näytöksessä mukana on eri väkeä, joten jokainen näytös on ainutkertainen.

Eila, Rampe ja palvattu onni

Eila, Rampe ja palvattu onni Miinan Montussa (Turkhaudantie 2, Hausjärvi) ke 25.7. klo 19, pe 27.7. klo 19, la 28.7. klo 15, su 29.7. klo 15, ke 1.8. klo 19, su 5.8 klo 15, ti 7.8. klo 19 (lisänäytös), ke 8.8. klo 19, pe 10.8. klo 21 (yönäytös), su 12.8. klo 15 ja ke 15.8 klo 19.

Näytelmän on käsikirjoittanut Sinikka Nopola ja se on ohjannut Sanna Saarela.

Liput ovat 18/15/13 euroa osoitteesta lippu.fi.

Tiedustelut ja ryhmävaraukset puh. 050 913 5640 (13–17) tai [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Romanimusiikki soi Miinan montussa sunnuntaina isolla sydämellä – tunnelmaan pääsee jo iltapäivällä17.7.2018 11.13
Kaidetyöt alkavat Miinan montulla tiistaiaamuna – sen jälkeen turvallisuustilanne on kunnossa25.5.2018 16.15
Miinan montun vaaran vuodet ovat ohi – uudet sillankaiteet päättävät pitkän väännön kesäteatterin tulevaisuudesta7.5.2018 15.48
Miinan montun Talviteatterin "Aina joku eksyy" oli pakko perua torstailta – uusintaensi-ilta siirtyy viikolla eteenpäin24.1.2018 10.30
Miinan Montussa on nyt hyvä pöhinä – kesällä mukana häärää lammaslauma24.5.2017 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat