Viikko

Ville Pynnönen piirtää sarjakuvaa elämästä Riihimäellä

Kaupunkilaiset voivat ehdottaa omia tarinoitaan mukaan sarjakuvaan.

Ville Pynnönen on kiinnostunut nykyään piirtäjänä ja tarinankertojana sosiaalisesta realismista, jopa omaelämänkerrallisesta kerronnasta. – Kauhulla on kuitenkin edelleen tärkeä paikka sydämessäni.

Mia Lagström

Puputin kulma, puhaltajapatsas, öinen vankilanäkymä – sarjakuvataiteilija Ville Pynnönen piirtää parasta aikaa sarjakuvaa kotikaupungistaan Riihimäestä. Idea kaupunkiantologiasta sai alkunsa, kun kustantaja Suuri Kurpitsa pyysi Pynnöseltä sarjakuvaa tämän omasta elämästä.

– Ideana oli tehdä päiväkirjamainen tarina elämästäni kuukauden ajalta.

Oman elämän piirtäminen tuntui Pynnösen mukaan alkuun haastavalta, kuinka paljon ja kuinka intiimejä asioita omasta elämästään paljastaa, ja mitä jos kuukausi sattuukin olemaan sellainen, että katsoo vain televisiota ja lukee.

– Miten tehdä siitä niin mielenkiintoinen, että ketään kiinnostaa.

Vuoden sarjakuva -antologiassa maaliskuussa julkaistu Pynnösen omaelämänkerrallinen sarjakuva sai paljon palautetta.

– Ihmiset lähestyivät minua sosiaalisessa mediassa ja pyysivät minulta sarjakuvia heidän elämästään. Tästä lähti idea piirtää riihimäkeläisiä kaupunkitarinoita, millaista on elämä tämän päivän Riihimäellä.

Kuka tahansa voi lähettää Pynnöselle tarinoita omasta elämästään ja kokemistaan tapahtumista.

Tarkoituksena ei ole tehdä kotikaupunkiylistystä, vaan todenmakuinen kaupunkikuvaus. Hän toivoo, että tarinat ovat pidempiä kuin vain muutaman lauseen mittaisia.

– Pitää olla lihaa luiden päällä. Ennen kaikkea, mitä tapahtumassa ja tilanteessa ihmisen mielessä liikkui.

Pynnönen valitsee lähetettyjen tarinoiden joukosta noin kymmenen, jotka päätyvät sarjakuviksi.

– Tarinoista tulee noin 2–5-sivun mittaisia. Kaikkiaan albumista tulee noin 52-sivuinen.

Joukossa on myös miehen oma tarina vuodelta 1995.

– Muutin parikymppisenä Seurahuoneelle, joka vuokrasi silloin huoneita opiskelijoille. Minulla oli tapa käydä öisin kävelyillä. Kiertelin pikkukujia ja syrjäseutuja. Lähdin liikkeelle puolen yön aikaan ja tulin kotiin aamuneljältä, viideltä. En ymmärrä, miten jaksoin, mies naurahtaa.

Näiltä retkiltä on myös kuva öisestä vankilasta.

– Talvisessa lumipyryssä valonheitinten valossa se näytti jotenkin massiiviselta. Kävin samalla paikalla jokin aika sitten uudestaan ja se näytti paljon pienemmältä. Näin se menee. Kun ikää tulee, paikat kutistuvat ja tulevat pienemmiksi.

Oma tarina voi päätyä albumiin

Ville Pynnösen sarjakuvataiteilijan ura käynnistyi vuonna 2004, jolloin hän julkaisi kauhuromanttisen teoksen ”Unikurkialan tarinoita: Alinka”, joka voitti Kemissä järjestetyiden sarjakuvapäivien novellisarjan.

Parasta aikaa Pynnönen tekee Rakas Riksu -sarjakuva-antologia Riihimäestä. Hänelle voi lähettää tosikokemuksellisia paikallistarinoita – tapahtumia, sattumia – osoitteeseen [email protected]. Mielenkiintoisimmat tapahtumat ja sattumat päätyvät sarjakuviksi albumiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat