Viikko

”Moni muistelee Karavaania kaiholla” – Riihimäelle koottiin näyttely huoltsikkakulttuurista

Huoltsikkanäyttely ja nostalgiapiknik kutsuvat väkeä kaupunginmuseolle.

Anni Antila ja Päivi Yli-Karhula esittelevät pajatsoa. Riihimäen kaupunginmuseolla on käynnissä näyttely kaupungin huoltoasemakulttuurista.

Mia Lagström

Kun Riihimäen kaupunginmuseon väki laittoi Facebookiin valokuvan Riihimäen kahdesta vanhasta huoltoasemasta, keräsi valokuva mittavan määrä tykkäyksiä ja kommentteja.

– Silloin ajattelimme, että tässä voisi olla näyttelyn ainesta. Vanhojen perinteisten palveluasemien kulta-aika jäi Suomessa melko lyhyeksi. Jo 1970–1980-lukujen taitteen luvun Tankki täyteen -televisiosarjassa saattoi aistia menneiden aikojen nostalgiaa, Päivi Yli-Karhula kertoo.

Näyttelyn rakentaneen Anni Antilan mukaan huoltoasemat edustavat hyvin oman aikansa arkkitehtuuria sekä kaupan ja palvelukulttuurin historiaa. Huoltoasemat ovat koskettaneet monia ja muitakin kuin vain autoilijoita. Huoltoasemat ovat olleet monelle nuorelle se ensimmäinen kesätyöpaikka. Huoltoasemat ovat olleet tärkeä kohtaamispaikka.

– Huoltsikoiden kahviloissa on edelleen oma vakioporukkansa.

Riihimäki sai ensimmäisen huoltoasemansa, kun Kaarlo Tissari avasi 1929 Nobel-Standardin jakeluaseman autokorjaamonsa yhteydessä osoitteessa Kauppakatu 17. Sitä seurasi Paanasen huoltamo 1930-luvun alussa ja Keskuskadun Shell 1937. Riihimäen Autolan Esso avattiin 1950-luvulla. Vuonna 1962 Eero Leino avasi Gulfin Valtakadulle. Viereen aidan toiselle puolelle tuli vuotta myöhemmin Esso Valtakatu.

Parhaiten monen mieleen on jäänyt 1960-luvun lopulla avattu Karavaani, jota riihimäkeläiset muistelevat edelleen kaiholla. Se oli koko Suomenkin mittakaavassa moderni huoltoasema, jossa ensimmäisen kerran huomioitiin enemmän autoilijat ja matkustajat kuin auto. Huoltopuolta siellä ei ollut lainkaan. Huoltoaseman ravintolassa oli anniskeluoikeudet ja paikalla esiintyi alkuvuosina myös bändejä. Pidettiinpä siellä häitäkin.

Riihimäen huoltsikoita -näyttely on nähtävillä kaupunginmuseolla joulukuun alkuun saakka. Menneiden aikojen tunnelmiin ja muistoihin pääsee myös kaupunginmuseon pihamaalla sunnuntaina 15.7. järjestettävässä nostalgiapiknikissä.

– Mukaan voi ottaa perheen, sukulaisia tai vaikka vanhojen koulukavereita, Yli-Karhula ehdottaa.

Nostalgiapiknikissä nautitaan kesäpäivästä 1950–1980-lukujen hengessä. Paikanpäälle voi saapua viltin ja eväiden kanssa – halutessaan teeman mukaisesti pukeutuneena. Esillä on eri vuosikymmenten asuja sekä kulkupelejä.

Piknikvieraiden kannattaakin huomioida, että omat autot kannattaa jättää kauemmaksi. Ajan hengen mukaiset polkupyörät sopivat pihaan.

Sussex-paloauton talli muuntautuu diskoksi, jonka DJ:nä on Montun diskossakin aikoinaan levyjä pyörittänyt Kimmo Oksanen. Metsän siimekseen tulee festarilava, jossa Have Eskman esittää musiikkia Woodstockin hengessä. Ohjelmassa on erilaisia pihapelejä ja -leikkejä.

Tanssilavan katoksen alle tulee pöytiä ja tuoleja eväspaikaksi. Marttojen kesäkahvilasta voi ostaa eväsleipiä ja höyrymakkaraa. Hattarakonekin paikanpäältä löytyy. Yli-Karhula lupaa, että tapahtuma toteutetaan myös sateen sattuessa, silloin vain pienimuotoisemmin.

– Pihamaalla olevat katokset mahdollistavat kuitenkin ulkona olemisen.

Nostalgiapiknik sunnuntaina

Riihimäen kaupunginmuseon pihamaalla (Öllerinkatu 3) järjestetään nostalgiapiknik 1950–1980-lukujen hengessä sunnuntaina 15.7. klo 12–16. Ajan hengen mukaiset polkupyörät mahtuvat pihaan, mutta harrasteautot pyydetään jättämään Öllerinkadun varteen ja uudemmat autot vielä kauemmaksi.

Museon sisätiloissa on Riihimäen huoltsikoita -näyttely Riihimäen huoltoasemakulttuurista 18.5.–19.12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaiva esiin retrotermari ja viltti – Nostalgiapiknik nostaa muistot pintaan Riihimäen kaupunginmuseolla30.6.2017 12.00
Riihimäen kaupunginmuseo sai lahjoituksena koulujen vanhoja astioita 29.6.2018 05.30
Riihimäen kaupunginmuseon talo 160 vuotta - tarinoita ja tanssia juhlapäivän kunniaksi14.6.2018 17.00
Enemmän kuin huoltoasemia – Riihimäen kaupunginmuseon näyttely kertoo yllättävän paljon kaupunkikulttuurista17.5.2018 05.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat