Viikko

Taitavaa draamaa ja inhimillistä komiikkaa Knehtilän tilan ladossa

Teatteri Knehtilän tilan iso lato muuttuu Muumäeksi.

Knehtilän ladossa on katto korkealla. - Latoon mahtuu myös Päivölän nouseva katsomo. Kesäteatterin puitteet ovat täällä mahtavat, satoi tai paistoi, Teatteri Päivölän väki kiittelee.

Eeva Mantere

Ensin löytyi esiintymispaikka, sitten näytelmä. Teatteri Päivölän ohjaaja Teemu Ojanteen mukaan Knehtilän tilan korkea ja avara lato sai teatteriväen tarttumaan Hella Wuolijoen näytelmään Niskavuoren Heta.

– Näytelmä istuu tähän miljööseen hienosti. Lisäksi näytelmä on hyvä, yksi parhaista.

Niskavuorta klassisempaa teosta saa hakea. Kaikkiaan näytelmäsarja käsittää viisi osaa. Niskavuoren Heta on ohjaajan mukaan niistä ehdottomasti parhain.

– Taitavasti kirjoitettua draamaa ja inhimillistä komiikkaa. Näytelmässä on mukana koko elämän kirjo.

Näytelmä kertoo Niskavuoren Hetan ja Akusti Harjulan elämästä Muumäessä kattaen kolme vuosikymmentä vuosisadan vaihteesta 1920-luvulle.

– Ajankulku käy ilmi kohtauksista. Menneinä aikoina maailma ja ympäristö muuttuivat hitaammin kuin tänä päivänä. Nykyaikana tällaisen näytelmän tekeminen olisi huomattavasti haastavampaa. Siihen aikaan pirtti näytti aina samalta, Ojanne sanoo.

Niskavuoren Hetaa on pidetty suomalaisen naisen arkkityyppinä. Hetan roolista vastaava Riitta Lantela myöntää, että Hetassa on jotain häntä itseään.

– Näen hänessä myös äitiäni. Olen syntynyt Pohjanmaalla ja siellä kasvojen menettämisen pelko on vahvasti läsnä.

Hetaa on kritisoitu ylpeäksi ja hänen vahvuuttaan kovuudeksi. Lantelan mukaan Heta on taistelija, mutta hänessä on myös herkkä puolensa, joka rakastaa ja on mustasukkainen. Hän osaa myös iloita saavutuksistaan.

– Toivon, että ihmiset näkevät myös sen, eivätkä pelkästään kovuutta. En haluaisi, että ihmiset saisivat hänestä vastenmielistä kuvaa. Hetassa on myös piirteitä, joista voi pitää. Hän on rohkea ja osaa pitää puolensa. Siinä olisi meillä kaikilla opittavaa.

Yksi syy Hetan kovuuteen on katkeruus. Heta syntyi ison talon emännäksi, mutta ei saanut sitä, mihin hän koki olevansa oikeutettu.

Suurtilan isännän sijaan hän joutuu naimaan rengin. Renki Akusti Harjula omaa kuitenkin enemmän kuin päälle näyttää.

– Hän ei ole missään nimessä mikään myötäilijä, vaikka siltä vaikuttaakin. Hän tekee sen, mikä täytyy tehdä, Ojala kertoo.

Niskavuoren Heta

Teatteri Päivölä esittää Hella Wuolijoen Niskavuoren Heta Knehtilän tilan ladossa (Haapasaarentie 75, Hyvinkää).

Esitykset: pe 20.7. klo 19, su 22.7. klo 15, ke 25.7. klo 19, ke 1.8. klo 19, pe 3.8. klo 19, su 5.8. klo 15, ti 7.8. klo 19, to 9.8. klo 19, la 11.8. klo 15, ti 14.8. klo 19, ke 22.8. klo 19, pe 24.8. klo 21 ja la 25.8. klo 21.

Liput 20 euroa.

Varaukset puh. 040 762 1990 tai s-postitse [email protected].

Tiistain näytöksiin 7.8. ja 14.8. on maksuton edestakainen bussikuljetus Hyvinkään rautatieasemalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Teatteri Päivölässä syksyllä hirviömäinen näytelmä – esityspaikkana vanha navetta13.6.2018 04.45
Linnuissa on kaikki, elämä ja rakkaus – Anu Vänskä antautuu Adelen rooliin Teatteri Päivölän uutuudessa13.3.2018 18.10
Lemmenkaruselli huimaa pian Hyvinkäällä – Teatteri Päivölän Miehen kylkiluussa Amorin nuolia lentää sinne tänne10.10.2017 13.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat