Viikko

Palas-taidepolku esittelee ympäristötaidetta 22 taiteilijalta

Polku avattiin 30. kesäkuuta ja se on avoinna 31.8. saakka.

Reijo Puranen pystyttää teostaan ”Initiaatioportti” Palas taidepolulle. – Kun portin läpi kävelee, on muuttunut persoonallisuus, taiteilija selittää.

Mia Lagström

Kun astuu Palas-taidepolulle Hyvinkään Palopurossa, alkaa päässä soida kappale ”Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt”. Yllätyksen syynä ei tällä kertaa ole tosin metsässä mellestävät karhunpennut, vaan sieltä täältä puiden, sammaleen ja kasvuston keskeltä pilkottava taide.

Palas-taidepolulla on teoksia 22 taiteilijalta eri puolilta Suomea. Mukana on ympäristötaiteen konkareita, mutta myös uusia tuttavuuksia. Reijo Purasen ja Maarit Malin-Pötryn mukaan on hienoa, että ympäristötaide kiinnostaa tänä päivänä monenlaisia taiteilijoita.

– Tänä vuonna saimme polulle teoksen myös kuvataiteilijana tunnetulta Virpi Talvitieltä. Hänen jättimäinen ja upea Villapaita-teoksensa näkyy kauas ja tuo mieleen Talvitien kuvitukset. Teoksen tarkoituksena on maatua pikkuhiljaa. Siitä voi tulla vaikka eläinten koti, Malin-Pötry kuvailee.

Ympäristötaiteessa tärkeää onkin, että siinä käytetyt materiaalit maatuvat, ovat ympäristöystävällisiä, eivätkä vahingoita metsän eläimiä.

Uusia ympäristötaiteilijoita Palas-taidepolulla edustaa myös polulla vastaan tullut järvenpääläinen taidemaalari Virpi Lehtonen.

– Ympäristötaiteen pariin minut sai ekologisuus ja huoli ympäristön tilasta. Ympäristötaiteessa kiehtoo myös yhteisöllisyys. Kun keskustelee taiteesta ja ideoistaan muiden taiteilijoiden kanssa, ruokkii se myös omaa taiteilijuutta, Lehtonen kertoo.

Lehtonen toi ensimmäisen teoksensa taidepolun varteen viime vuonna. Kiven päällä lepäävä ”Mustakettu” sai alkunsa, kun Lehtonen kuuli tarinan siitä, kuinka Keski-Uudellamaalla on aikoinaan asunut mustakettuja.

– Ne metsästettiin 1700-luvulla sukupuuttoon. Minun kettuni on lajin viimeinen.

Lehtosen uutena työnä on metsän keskellä jököttävä ”Hiisi”.

– Tarkoitukseni oli tehdä siitä pelottava, mutta siitä tulikin lopulta aika liikuttava. Olen taidemaalari enkä veistosten tekijä, joten siitä tuli vähän vino. Siinä se nojaa keppiinsä.

Polkua on kiva taivaltaa, kun paikalla on uusia teoksia. Ei ikinä tiedä, mitä puun takaa pilkistää. Toisaalta polun varrella ilahduttavat myös vanhat teokset. Ismo Virtasen vuonna 2016 tekemä muurahaiskeko, jonka päällä nököttää kyltti ”Olemme muuttaneet”, saa edelleen hymyn huulille.

Uusista teoksista mieleen jää myös kuvanveistäjä Juha Mennan teos ”Piiritetty”. Nuolista tehty intiaanihenkinen teos sai alkunsa, kun Menna esitti vuonna 2014 kuvataiteilija Tapani Kokon kanssa inkkaria ja länkkäriä Kansallisteatterin Veistäjät-näytelmässä, joka kertoi taiteilijoiden erilaisista työskentelytavoista.

Ympäristötaide on usein kantaa ottavaa, mutta joukosta voi löytää myös humoristisia ja oivaltavia teoksia.

Purasen ja Malin-Pötryn mukaan ympäristötaide on Suomessa hyvällä mallilla. Lahjakkaita taiteilijoita on paljon. Viime vuonna päätään on nostanut erityisesti biologinen taide, jota löytyy myös Palas-taidepolun varrelta, esimerkiksi Piela Auvisen Granaatit-teos on käsitelty aineella, joka saa ne kasvamaan sammalta. Vielä kasvusto ei ole tosin lähtenyt käyntiin.

Taidepolku avautui

Palas-taidepolun avajaisia vietettiin 30.6. Polku on avoinna 31.8. saakka ja se löytyy Palopurosta Haapasaaren tien varresta (noin 700 metriä Palopuron alikulkusillalta).

Metsän siimeksessä, polun varrella on ympäristötaideteoksia 22 taiteilijalta. Lisätietoja löytyy netistä www.palastaidepolku.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Aamuposti uudistuu

Tilaa entistä monipuolisempi verkkopalvelumme tarjoushintaan

VerkkoPlus 3kk vain 8,90 e/kk

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat