Viikko

Saksalaismies ensi kertaa Suomessa­ – "Lohi ja olut erinomaista"

Matthias Hahn ei ole aiemmin käynyt yhdessäkään Pohjoismaassa.

Matthias Hahn asuu pari päivää Hotel Sveitsissä ja käy työtehtävissä Valion meijerillä Herajoella. Scandic Hyvinkään ravintolassa hän juo lohiaterian päälle ensi kertaa suomalaista olutta.

Seppo Ylönen

Saksalainen Matthias Hahn asuu muutaman päivän ajan Hyvinkään Hotel Sveitsissä. Hän tuli Suomeen tarkastamaan sitä, että Valion Riihimäen meijerillä olevat jogurttipurkkeja täyttävät laitteet toimivat moitteettomasti. Herajoelle Matthias suunnisti vuokra-autolla ja navigaattorilla.

Mies on ensimmäistä kertaa Suomessa ja Pohjoismaissa. Tähän mennessä pohjoisin kaupunki on ollut Berliini. Hän ihmettelee suomenkielisiä kadunnimiä, jotka ovat pitkiä ja vilisevät ä- sekä e-kirjaimia. Pitkä valoisa päivä on myös baijerilaiselle ihmetyksen aihe.

Matthias Hahn on elektroniikka-alan ja työturvallisuuden asiantuntija. Eri oppilaitoksissa tapahtuneiden opiskelujensa jälkeen hän on ollut kahdeksan vuotta työssä SL Innovativ -nimisessä yrityksessä Dinkelsbühlin kaupungissa. Matthiaksen koti on tällä hetkellä Schopflohen kylässä, joka sijaitsee Baijerissa noin 70 kilometriä Rothenburgista etelään.

– Asun vanhempieni Ulrichin ja Irmgardin talon yläkerrassa tyttöystäväni Franziskan kanssa. Maaliskuussa aloin tehdä meille omaa taloa Nördlingenin kaupungin lähelle Löpsingeniin. Alakertaan tulevat olohuone, keittiö, ruokailuhuone ja yksi makuuhuone. Yläkerrassa on työhuone, kylpyhuone ja lastenhuoneet. Saan talon valmiiksi seuraavana kesänä.

Illalla mies tutustuu Hyvinkään keskustaan. Hyvinkään kirkon muoto ja sisätilan avaruus kiinnittää hänen huomionsa. Scandic Hyvinkään ravintolassa Matthias Hahn syö maittavan lohiaterian ja juo samalla ensi kertaa suomalaista olutta, Karhu nelosta.

– Ensi kertaa elämässäni söin näin hyvää lohta. Olutkin on erinomaista, hän kehuu.

Tämänvuotinen kesäloma menee Matthias Hahnilla talonrakennuksen parissa. Viime kesänä hän ajoi autolla tyttöystävän kanssa lomalle Kroatiaan ja siellä Adrianmeren rannalla olevaan Porečin kaupunkiin.

– Neljä vuotta sitten pyöräilin Franziskan kanssa Bodensee-järven ympäri. Sveitsissä joimme sikäläistä olutta. Siellä pieni oluttölkki maksoi viisi euroa. Samankokoisen oluen hinta on Saksassa noin 80 senttiä. Sveitsi on kallis maa.

Olut kuuluu tunnetusti hyvin vahvasti saksalaiseen kulttuuriin. Matthias Hahn mainitsee erään hänen mielestään vetovoimaisen matkailukohteen, johon liittyy hyvä olut.

– Etelä-Saksassa, lähellä Itävallan rajaa on Tegernseen kaupunki samannimisen järven rannalla. Siellä on vanha benediktiiniläisluostari ja ravintola, jonka nimi on Klosterbräustüberl Tegernsee. Ravintolassa voi syödä hyvin ja juoda hyvää Tegernseer Bier -olutta. Sitä voi ostaa myös omalla kotiseudullani. Kahdenkymmenen pullon kori maksaa noin 15 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat