Viikko

Neliapila-ryhmä loi yhteisen taideteoksen Hyvinkään Taideasemalle

Taiteilijat: ”Kun ei ole kilpailua, eikä kyräilyä, on eri taiteilijuudella tilaa hengittää.”

Maarit Malin-Pötryn, Tiia Orivuoren, Reijo Purasen ja Salla Lehtisen muodostaman Neliapila-ryhmän nimi tulee Orivuoren mukaan sitä yksinkertaisesta syystä, että he ovat onnekkaita, kun saavat tehdä taidetta, ja heitä on neljä.

Mia Lagström

Mitä mahtaa syntyä, kun yhdistetään neljän taiteilijan inspiraatio, ilmaisuvoima ja eri tekniikat keskenään.

– Jotain hyvin outoa, Hyvinkään Taiteilijaseuran taiteilijat Salla Lehtinen, Maarit Malin-Pötry, Tiia Orivuori, Reijo Puranen tuumaavat nauraen.

Neliapilaksi itseään kutsuva nelikko on tehnyt taidetta yhdessä ennenkin.

– Meillä synkkaa hyvin. Kun ei ole kilpailua, eikä kyräilyä, on eri taiteilijuudella tilaa hengittää, Puranen ja Orivuori kuvailevat.

Yhteistyö on rikkaus. Ideat ruokkivat toinen toistaan ja lopputulos on aina enemmän kuin yhteenlaskettu summa. Neliapilalla on ollut näyttelyitä Taju-nykytaidetapahtuman Asunnottomienmessun yhteydessä Hyvinkään vanhassa kirkossa sekä Tallinnassa Rahvusraamatukogun päänäyttelysalissa. Nyt Neliapila on tehnyt yhdessä installaation Hyvinkään rautatieaseman Taideasemalle.

Outotila-installaatio on nimensä veroinen. Katsoja saa tehdä omat johtopäätöksensä. Taiteilijoille teos tuo mieleen metsän. Orivuoren ja Lehtisen mukaan teoksesta voi löytää metsän rytmin. Siinä on jotain pystysuuntaista ja maata pitkin levittäytyvää. Mutta mitä mahtavat olla seinällä uiskentelevat kalat? Puranen kertoo hymyillen piirtäneensä viime aikoina paljon kaloja. Kalat liittyvät hänen suurempaan viimeaikaiseen teemaansa: mitä tapahtuu, kun tulee maailmaloppu ja ihmiset katoavat maapallolta.

Orivuori on tuonut teokseen neulomiaan värikkäitä ”pötköjä”.

– Olen neulonut niitä jo pitkään. Idea sai alkunsa, kun mietin, voisiko ihmisen yksilöllisyyden kutoa pötköksi, kuten geenit.

Lehtisen Vuosirenkaita-nimellä kulkeneet villapaitakannot olivat esillä ensimmäisen kerran Puun Taju

-näyttelyssä.

– Vaatteet ovat ihmistä suojaavia kerroksia. Toisaalta puissa ja niiden vuosirenkaissa on jotain hyvin ihmismäistä. Niissä näkyy vuosien kulku, Lehtonen selittää.

Paljon symboliikkaa liittyy myös Malin-Pötryn veistämiin rintoihin.

– Rinnat symboloivat paitsi äiteyttä, myös hedelmällisyyttä ja liittyvät myös vahvasti luontoon.

Vaikka teos on muodostunut neljän taiteilijan hyvin erilaisista teoksista, sulautuvat ne lopulta mutkattomasti yhteen.

– Teos on lopulta aika yhtenäinen. Ehkä syynä on se, että olemme tunteneet toisemme jo vuosia, Puranen miettii.

Outotila Taideasemalla

Hyvinkään Taiteilijaseuran taiteilijat Salla Lehtinen, Maarit Malin-Pötry, Tiia Orivuori ja Reijo Puranen ovat tehneet Hyvinkään rautatieaseman Taideasemalle yhteisinstallaation ”Outotila”. Installaatio on nähtävillä Taideasemalla 29.7. saakka.

Neliapilaksi itseään kutsuva taiteilijaryhmä on tehnyt yhteistyötä ennenkin. Asunnottomienmessun yhteydessä Neliapilalla oli Universumi-teos Hyvinkään Vanhassa kirkossa. Viime vuonna Neliapila järjesti yhteisnäyttelyn Tallinnassa Rahvusraamatukogun päänäyttelysalissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat