Viikko

Maitoauto hakee tilalta maidon ja vie samalla kauppaostokset – Valmakaupassa saavat käydä muutkin kuin maidontuottajat

Katja Jokelan mukaan tavallisia kuluttajia saisi piipahtaa Valmakaupassa enemmänkin. – Suurin asiakasryhmämme tällä hetkellä ovat maidontuottajat, joille toimitamme joka toinen päivä heidän tarvitsemansa tuotteet.

Mia Lagström

RIIHIMÄKI | Riihimäen Valmakaupan valikoima yllättää. Hyllyt notkuvat monenmoista tuotetta.

– Emme ole Valion tehtaanmyymälä vaan Tuottajain Maidon myymälä ja valikoimamme sisältää tuotteita, joita maidontuottajat arjessa tarvitsevat, Katja Jokela kertoo.

Myymälän suurin asiakasryhmä ovatkin maidontuottajat. Samalla kun maitoauto hakee joka toinen päivä tiloilta maidon, vie maitoauto maidontuottajille heidän tilaamansa tuotteet. Jokelan mukaan kyse voi olla päivittäisten elintarvikkeiden lisäksi esimerkiksi pesuaineista, wc- ja talouspaperista, maitotilan tuotantotarvikkeista tai vaikka kumisaappaista, talikosta tai haravasta.

Myymälävalikoiman joukossa on iso joukko Valiolaisia maitotuotteita mutta myös kotimaisia pakastemarjoja, pakastevihanneksia sekä isommissa erissä pakastettuja riisi- ja perunapiirakoita, pasteijoita, pullia. Aikoinaan myynnissä on ollut myös lihaa, mutta vähäisen menekin takia se valikoimista poistettiin.

Jokelan mukaan tuotteita menee maitoautojen matkassa päivittäin vähintään 100 maidontuottajalle.

– He ovat osuuskunnan jäseniä ja sitä kautta kaupan omistajia, joten myymälän tuotteiden ostaminen olisi kuin laittaisi rahaa pankkiin. Moni toteaakin suosivansa kaupan tuotteita, koska ne on tehty vähän niin kuin omasta maidosta.

Maidontuottajien lisäksi kaupassa asioivat myös Valion meijerin työntekijät. Kymmenisen vuotta sitten myymälä avasi ovensa kaikille kuluttajille. Alkuun väkeä myymällään veti ns. vaihtojogurtti.

– Kun linjastolla vaihdettiin makua, esimerkiksi mansikasta banaaniin, sekoittuivat maut muutamassa ensimmäisessä litrassa keskenään. Nämä jogurtit myytiin meillä. Uuden välipalatehtaan myötä laitteet ovat niin tarkkoja, ettei vaihtojogurtteja enää tule myyntiin.

Paikalla käy paljon vakioasiakkaita.

– Ensimmäisenä he tarkastavat yleensä tarjousaltaan.

Jokela uskoo, että tavallisen kuluttajan paikalle vetävät vaihtuvat tarjoukset, pienen kaupan tunnelma ja asiakaspalvelu. Paikalta saa myös tuotteita, joita ei ihan jokaisesta kaupasta saa.

– Tavallisten pakkauskokojen lisäksi meillä on myös isoja pakkauksia, esimerkiksi viipalejuustoja on 800–900 gramman paketeissa. Innokkaille leipureille ja kotikokeille myynnissä on leivinpaperia, tuorekelmua ja foliota isoissa rullissa. Ja näin mustikka- ja mansikka-aikaan liittyen meiltä löytyy 0,75 litran kannellisia pakasterasioita 90 kappaleen laatikoissa. Niillä saa säilöön isommankin erän kesän herkkuja kerralla.

Valmakauppa

Riihimäen Valmakauppa palvelee Riihimäen meijerin yhteydessä (Meijerintie 8) arkisin klo 10 – 16.30. Nykyisissä tiloissa on oltu 15 vuoden ajan.

Paimenpoika-myymälä-nimellä aloittanut myymälä perustettiin alun perin kaupaksi maidontuottajille ja meijerin henkilökunnalle. Kaikille kuluttajille avoin myymälä on ollut kymmenisen vuoden ajan.

Tuottajain Maidon osuuskunnan omistamia Valmakauppoja on Riihimäen lisäksi Kouvolassa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Sysmässä ja Särkisalmella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat