Viikko

Riihimäellä konsertoiva Tomi Paldanius heitti nuotit syrjään – ”Maailman kovimmat soittajat ymmärsivät musiikin kuulemalla”

Nykyisin Bangkokissa asuva muusikko on esiintynyt Suomen lisäksi Liettuassa, Thaimaassa ja Kiinassa.

Nykyään Bangkokissa asuva Tomi Paldanius on keskittynyt viime vuosina omien kitarasovitusten tekemiseen ja keikkailuun. Keväällä 2018 häneltä ilmestyi levy Classic Hits Fingerstyle Guitar Vol.2, jossa on sovituksia mm. Dire Straitsin, Eric Claptonin ja Santanan kappaleista.

-

Kitaristi Tomi Paldanius ei perusta nuottien perään.

– Soittamisen ja musiikin opiskelun pitäisi lähteä kontaktista kuultuun musiikkiin, ei mustiin palluroihin ja viivoihin.

Klassista kitaransoittoa vuosia opettaneet Paldaniuksen elämä muuttui, kun hän kuuli australialaisten kitaravirtuoosin Tommy Emmanuelin soittoa.

– Hänen tapansa soittaa ja ottaa yleisönsä iski minuun täysillä. Siinä oli energiaa ja vapautta.

Musiikin ei tarvitse olla liian vakavaa, ja tavoitteeni on tuoda lisää huumoria esiintymiseeni.

Paldanius matkusti Yhdysvaltoihin seitsemänä vuonna peräkkäin imien itseensä vapauden fiilistä ja uutta lähestymistapaa soittamiseen. Hänen mukaansa Nashvillessa kaikkein luonnollisimmat soittajat eivät olleet konservatorioiden professoreita tai muita ”tärkeitä ihmisiä”, vaan hauskaa pitäviä huippumuusikoita. Soittamisen ilon lisäksi heissä pisti silmään nopeus, jolla he kappaleet oppivat.

– Kysyin heiltä, miten he viettävät aikaansa soittimen kanssa. Vastaus oli ”kuuntelemme paljon musiikkia”. Eli nämä maailman kovimmat soittajat ymmärsivät musiikin kuulemalla. Halusin siirtyä samantapaiseen lähestymiskohtaan omassa soittamisessa. Nykyään opettelen kaiken musiikin korvakuulolta.

Viimeisen parin vuoden ajan Paldanius on keskittynyt opettamisen sijaan keikkailuun. Nykyisin Bangkokissa asuva muusikko on esiintynyt Suomen lisäksi Liettuassa, Thaimaassa ja Kiinassa. Hän on julkaissut kaksi albumia, joissa on hänen tekemiään sovituksia tunnetuista rockkappaleista.

Keikka Riihimäellä

Tomi Paldanius valmistui klassisen kitaransoiton opettajaksi Turun taideakatemiasta 2003.

Nykyään Paldanius käyttää soittamisessa vapaata fingerstyle-tyyliä, jossa soittotekniikka, ohjelmisto, ilmaisu jne. voivat olla aivan mitä tahansa kitaristi itse haluaa.

Paldanius on julkaissut kaksi levyä: Classic Hits Fingerstyle Vol.1 (2017) ja Classic Hits Fingerstyle Guitar Vol.2 (keväällä 2018).

Tomi Paldanius esiintyy Riihimäen kaupunginmuseolla (Öllerinkatu 3) sunnuntaina 1.7. klo 14.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat