Hehkulamput ovat kohta historiaa

Hyvinkääläisen Jari Hämäläisen kotona on tällä hetkellä käytössä sekä hehkulamppuja että energiasäästölamppuja. - Jatkossa tulen todennäköisemmin ostamaan halogeenilamppuja, sillä niiden valo on energiasäästölamppuja parempi.

mia lagström

Viikkouutiset | 60 watin hehkulamput poistuvat kauppojen hyllyiltä syyskuussa.

Kaupat saavat toki myydä vanhat varastonsa loppuun, mutta 60 watin hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti EU-alueella päättyy syyskuun alussa ja muiden hehkulamppujen valmistus vuoden kuluttua.

– Näin siksi, että neljännes kotitalouksien käyttämästä sähköstä kuluu valaistukseen. Toimistoissa ja liikerakennuksissa jopa kolmannes.

– Vaikka energiaa säästävää tekniikkaa on ollut jo kauan tarjolla, kuluttajat ovat siirtyneet hitaasti sen käyttöön, valaistustekniikan diplomi-insinööri Marko Martikainen Osramilta perustelee EU:n päätöstä.

Järeämmät keinot lienevät tarpeen, mutta mitä ihmettä sitten tavallisen hehkulampun tilalle?

Uusia lamppuvaihtoehtoja kun löytyy vaikka kuinka ja niiden erilaiset ominaisuudet saattavat laittaa tavallisen kuluttajan ymmälleen.

Esimerkiksi energiasäästölamput eivät välttämättä sovellu himmentäviin valaisimiin tai saunaan.

Ledit eivät puolestaan ole parhaimmillaan yleisvalaistuksessa niiden niukemman valontuotannon takia.

Sitä paitsi monet valaisimista on suunniteltu juuri hehkulampulle.

Kun hehkulamput poistuvat, ovat yleisimmät lamppuvaihtoehdot energiansäästölamput, halogeenilamput eli ekohehkulamput sekä LED-lamput.

Jos uusi lamppu aiheuttaa päänvaivaa, on Martikaisen mukaan helpointa valita ekohehkulamppu, joka käy kaikkiin tavallisiin valaisimiin.

– Ekohehkulamppu on kupumuodoltaan, kooltaan ja valon laadultaan lähinnä hehkulamppua.

– Myös sen himmennettävyys on sama, joten se käy valaisimiin, joissa on himmennin. Eikä se maksakaan juuri enempää kuin hehkulamppu.

Jos haluaa käyttää energiansäästölamppuja, kannattaa varmistaa etukäteen mallin sopivuus omaan valaisimeen.

– Energiasäästölamput ovat hyviä ulkovalaisimissa, jos valaisimet ovat vain suljettuja, ettei vesi pääse niihin.

– LED-valaisimet korvaavat puolestaan hyvin halogeenikohdelamput. Myös niiden himmennettävyys kannattaa varmistaa, jos valaisimessa on himmennin.

Martikaisen mukaan hehkulamppujen poistumisesta ei kannata ottaa paineita.

– Pimeässä ei tarvitse istua 1.9. jälkeenkään. Hehkulamppua vastaavia lamppuvaihtoehtoja kyllä löytyy.

– Nyt on vain hyvä aika alkaa opetella käyttämään näitä uusia vaihtoehtoja.

Hyvinkääläinen Juulia Ilmonen ilmoittaa heti, ettei hehkulamppujen poistuminen kaupoista ole hänelle mikään kynnyskysymys.

– Yleensä meillä lamput ostaa äiti, mutta tietääkseni meillä on ollut jo pidemmän aikaa käytössä energiansäästölamput. Jonkin verran meillä on myös LED-lamppuja.

Samaa mieltä on hyvinkääläinen Merja Liukkonen.

– On vain ihan hyvä, että ajatellaan energiansäästöä. Olen ostanut energiansäästölamppuja sitä mukaa kun vanhat hehkulamput ovat hajonneet. Energiasäästölamput syttyvät tosin melko hitaasti, mutta pystyn elämään sen kanssa, Liukkonen naurahtaa.

Hausjärveläinen Seija Kouvalainen ei oikein ymmärrä, miksi hehkulampuista pitää luopua.

– Niitä on helppo käyttää ja ne ovat turvallisia. Hehkulamput antavat myös paremmin valoa kuin energiasäästölamput.

Kouvalainen kertookin ostaneensa jo etukäteen hehkulamppuja varastoon.

– Mutta jatkossa on kai sitten siirryttävä halogeenilamppuihin.

Hyvinkään Anttilassa valaisimia ostamaan saapunut Maria Krestjanoff kertoo, ettei hän ole vielä oikein perehtynyt uusiin lamppuvaihtoehtoihin.

– Todennäköisesti tulen jatkossa ostamaan energiasäästölamppuja. Ne ovat hiukan kalliimpia kuin hehkulamput, mutta toisaalta ne kestävät pidempään. Niiden huono puoli voi tietysti olla kauneusefekti. Energiasäästölamput kun eivät muodoltaan sovi välttämättä kaikkiin valaisimiin. Sen sijaan se että ne syttyvät hitaammin kuin hehkulamput ei juuri haittaa. On vielä niin nuoret silmät.

Riihimäeltä kotoisin olevan Sauli Suomelan mukaan on niin ikään hyvä asia, että energiaa säästetään.

– Ja uusia vaihtoehtoja hehkulamppujen tilalle on paljon. Kotonamme on toki vielä hehkulamppuja, mutta en tiedä kuinka ehjiä ne enää ovat. Hyvää uusissa lampuissa on se, että ne ovat paljon kestävämpiä. Toki niillä on hintaakin enemmän ja lamppuhyllyllä saattaa kulua hieman enemmän aikaa, kun etsii sopivaa lamppua, mutta ei hehkulamppujen poistuminen minua mitenkään harmita.

Tervakoskelaisen Harri Mäenpään mielestä hehkulamppujen poistuminen on huono asia.

– Uudet lamput eivät ole niin tehokkaita ja ne syttyvät paljon hitaammin kuin hehkulamput. Olen miettinyt, että hehkulamppuja pitäisi ostaa varastoon, mutta toisaalta aikaa ei ole enää paljon.

Hyvinkääläisen Jari Hämäläisen kotona on tällä hetkellä käytössä sekä hehkulamppuja että energiasäästölamppuja.

– Hehkulamppujen poistuminen ei minua kauheasti haittaa. Jatkossa tulen todennäköisemmin ostamaan halogeenilamppuja, sillä niiden valo on energiasäästölamppuja parempi.