Paikalliset

Mustavalkoista: Nettipankki oli vielä lapsenkengissä 1988, konttorien lattioille tuotiin yhä hiekkaa

SE-kokko taas Pilliniemeen.

Hyvinkään Moottorikerhon speedway-joukkueen jäsenet olisi tunnistettava.

Hyvinkään Sanomien arkisto

AAMUPOSTI | Ei ole pankkiasiointi kuten ennen.

Kolmekymmentä vuotta sitten Hyvinkään Osuuspankin toimitusjohtajan Leif Laineen mukaan alle kymmenellä asiakkaalla oli kotona käytössään tietokonepääte pankkiasioiden hoitamista varten.

Kustannuksia riitti.

Oli ostettava kallis tietoliikenneohjelma, Posti- ja telelaitos peri yhteyden käytöstä 50 pennin minuuttiveloituksen, ja pankillekin piti maksaa satasen vuosimaksu.

Hyvinkään Säästöpankilla oli myös vain muutamia kotona pankkiasioitaan hoitavia yksityisasiakkaita.

Nordean johtajan Erkki Arinperän mukaan vain tietotekniikan harrastajat ovat kyselleet asiasta.

Yhdyspankissa sentään oli hankittu yhteyden mahdollistava ohjelma noin viiteenkymmeneen talouteen.

Kahdeksankymmentäluvun alkupuolella Hyvinkäältä Riihimäelle muuttanut Würth Oy oli kolminkertaistamassa tilojaan Herajoen teollisuusalueella.

Toimitusjohtaja Pentti Rantasen mukaan laajennuksen toteuduttua yrityksen 60 henkilön työntekijämäärä kaksinkertaistuu.

Hausjärveläiset olivat loppukesästä lähdössä Helsingin Malmille.

Mukaan menossa olivat kunnan johtoryhmä ja Hausjärven Huhtainnummelle vielä silloin kaavaillun Malmin korvaavan lentokentän lähiasukkaat.

Kenttään tutustumisen ohella tärkeä tavoite oli kuulla Malmin asukkaiden kokemuksia ja mielipiteitä lentokentän aiheuttamista häiriöistä.

Entinen riihimäkeläinen, jo neljännesvuosisadan Hyvinkäällä päivittäistavarakauppaa pitänyt Tapio Jokela, täytti 50 vuotta.

Keskon hedelmien ja vihannesten tukkumyyjänä toimineella Jokelalla ei itsenäisenä kauppiaana koskaan ollut sopimusta minkään keskusliikkeen kanssa.

”Omin voimin on pärjätty kovassa kilpailussa. En ymmärrä isojen liikkeiden paljon alle ostohintaisia tarjouksia. Onneksi ihmiset ovat valveutuneita ja käyvät ostamassa vain ne alennustuotteet”, Jokela uskoi syntymäpäivähaastattelussaan.

Jokela istui ensimmäistä kauttaan kaupunginvaltuustossa.

Sitoutumattoman Riihimäki-liikkeen kaupunginvaltuutettu Sanny Päiviö oli yksi neljästä toimeliaasta naisesta, jotka vastustivat ongelmajätelaitoksen sijoittumista Riihimäelle.

Kamppailussa kärsittiin tappio, mutta Päiviöstä tuli valtuutettu 1981 alkaen.

70-vuotishaastattelussaan hän oli tyytyväinen siitä, että Riihimäki-liike oli päässyt tärkeäksi vaikuttajaksi vain kahdella valtuutetulla.

”Oikeistolla ja vasemmistolla on nykyisin yhtä paljon valtuutettuja, joten Reino Lainio ja minä olemme vaa’ankielen asemassa päätöksenteossa”.

Juhannus oli tulossa ja Hyvinkään Pilliniemeen noussut jälleen Suomen korkein kokko. Maatalousoppilaitoksen oppilaskunnan puheenjohtajan Jari Mustosen mukaan korkeutta oli 26 metriä.

Kolmostien varressa oli myös pienkokko, joka poltettiin ensimmäiseksi, ennen lasten nukkumaanmenoaikaa.

Oppilaskunta odotti kokkoa ihailemaan ja perinteistä ohjelmaa seuraamaan jopa liki neljäätuhatta juhlijaa.

Pohjoismaiden rikospoliisit pitivät kokoustaan Hyvinkään Rantasipissä. Väen mielestä lainsäädännön muutokset ja muuttuva rikollisuus vaikeuttivat tapausten selvittämistä.

Hyvinkään nimismiehen Lasse Anderssonin mukaan kaupungin rikosluvut kestivät vertailun pääkaupunkiseutuun. Plussana Hyvinkäältä puuttui vielä silloin huumerikollisuus.

Entisten riihimäkeläisten perustaman Riihimäki-52-yhdistyksen jäseniä vieraili vanhassa kotikaupungissaan.

Puheenjohtaja Rauno Lehmus luovutti kaupungille Linnunlaulu-rakennusta esittävän taulun toivoen sen säilyttämistä.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Iiro Viinanen otti taulun vastaan sanoen, että ”aika pitää Linnunlaulusta huolen”.

Tulevan valtiovarainministerin ennustus osui oikeaan. Aikaa kului vuoteen 1992 asti, jolloin radanvarressa sijainnut mökki paloi maan tasalle.

Myös Riihimäki-Seura oli vaatinut säilytettäväksi rakennusta, joka oli valmistunut 1867. Seura ehdotti siirtoa Kino Sammon tontille.

Ulkomaisia ystävyyskuntavieraita oli joukoittain Hyvinkäällä.

Neuvostoliiton Kostromasta tulleet sikäläisittään nuoret vierailijat pääsivät ensimmäisen kerran katsomaan pesäpallo-ottelua Pihkalan kentälle.

Peli oli heille outo, mutta ystävyyttä isännille osoittaen he pitivät lajia ylen mielenkiintoisena.

Pohjoismainen ystävyyskuntaväki kävi vanhainkodissa. Sen asukkaista Kurt Branders ilahtui päästessään keskustelemaan vieraiden kanssa ruotsin kielellä.

Kuvien tunnistuksia. Viime palstan kuvien henkilöistä tunnistettiin joukolla kaupan lihamestari Hannu Mononen. Hänet tunsivat entinen kauppias Martti Jeskanen, Pertti Toivonen, Anja Rättö ja Risto Tiippana.

Kari-Veli Lehtosen mukaan Peltosaaren urheilukentän vihkiäisnauhaa katkaisivat Kaj-Olof Boström, Seppo Keskiruokanen, Lauri Kosonen ja Ilpo Jousimaa.

”Runonlausuja oli Hyvinkään Karjala-seuran edesmennyt kunniapuheenjohtaja Helvi Jauhiainen. Hänen yllään ollut Muolaan Pyhän ristin kansanpuku on nähtävissä seuramme museolla Villatehtaalla”, seuran nykyinen puheenjohtaja Eevaliisa Kurki kertoi.

Hikiäläisperheen kuvassa olivat äiti Solveig sekä lapset Niko ja Sami Nieminen.

Erkylänjärven ympärijuoksun voittaja oli Pontevan Seppo Nikki.

Herajoen Työväentalon huutokauppaväen joukosta Pirjo Hannila tunnisti Iia ja Jorma Hannilan.

Viime lauantain palstalla Tammisaaren mitalin saaneen entisen punavangin etunimessä oli yhden kirjaimen virhe. Hän oli Viljo Alho, ei nuorempi veljensä Vilho.

Juttua varten selasin vuoden 1988 kesäkuun alkupuolella ilmestyneitä Hyvinkään Sanomien ja Riihimäen Sanomien numeroita. Valokuvien tunnistuksia voi lähettää sähköpostilla osoitteella [email protected] tai soittaa numeroon 040 553 5153.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mustavalkoista: Ministeriöt kiistelivät Hausjärven lentokenttäroolista – "vastustajien kannattaa heittää päälleen tulta ja tulikiveä"18.5.2018 15.20
Mustavalkoista: 30 vuoden takaiset ennustukset eivät menneet ihan nappiin – professori, kansanedustaja Tiuri povasi Hyvinkäällä, että vuonna 2000 jokaisella suomalaisella on oma painokone kotona6.4.2018 16.05
Mustavalkoista-sarjassa muistellaan hurjaa vuotta 1987 – Valtaajat tunkeutuivat Hyvinkään Pikku-Pappilaan 15.9.2017 15.21

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat