Viikko

Aurinkoenergia kannattaa omaan käyttöön tuotettuna

Hyvinkään foorumi herättelee kaupunkilaisia ympäristöasioissa.

Hyvinkään ympäristötoimenjohtaja Mika Lavia ja kestävän kehityksen projektipäällikkö Markku Nieminen toivovat, että kaupunkilaiset lähtisivät innokkaasti mukaan Hyvinkään Ympäristöfoorumin toimintaan. – Luvassa on verkkokeskusteluja, yleisötapahtumia, talkoita ja toimintaa yhteisen ympäristömme hyväksi.

Mia Lagström

Hyvinkään Ympäristöfoorumi järjestää torstaina 14.6. maksuttoman ja kaikille avoimen Aurinkoenergiaillan Hyvinkään kaupungintalon aulassa.

– Aurinkoenergia kiinnostaa ihmisiä enenevässä määrin. Edelliseen vastaavaan tilaisuuteen osallistui 60–80 omakotitaloasujaa, Hyvinkään ympäristötoimenjohtaja Mika Lavia ja kestävän kehityksen projektipäällikkö Markku Nieminen muistelevat.

Lavian mukaan aurinkopaneeleita alkaa näkyä myös katukuvassa.

Omakotitalojen lisäksi niitä on muutamien yritysten katolla.

– Pääkaupunkiseudulla aurinkoenergiaa hyödyntävät myös muutamat taloyhtiöt. Tämän vuoden aurinkoenergiaillassa annammekin tietoa aurinkoenergian hyödyntämisestä omakotitaloasujien lisäksi taloyhtiöiden edustajille, Lavia sanoo.

Vakuutusyhtiöiden tekemän tutkimuksen mukaan aurinkoenergian hyödyntämisessä on järkeä. Sijoitetun pääoman tuotto on noin 10 prosenttia.

Aurinkoenergiaa kannattaa tosin tuottaa ainoastaan omaan käyttöön. Sen myyminen ei ole hyödyllistä energian nykyisen verotuksen vuoksi.

Aurinkopaneeleiden ostokynnystä madalluttaa tekniikan kehittyminen. Hinnat ovat tulleet alemmas ja tehot ovat parantuneet. Myös paneelien käyttöikä on pidentynyt.

– 25 vuoden käytön jälkeen paneelien tehoksi luvataan edelleen 80 prosenttia, Nieminen kertoo.

Aurinkoenergiaillassa annetaan tietoa niin sähköä keräävistä aurinkopaneeleista kuin lämpöä tuottavista aurinkokerääjistä. Myyjiä paikalla edustaa Hyvinkään Sähkö Oy.

Aurinkoenergiailta on Hyvinkään Ympäristöfoorumin ja Hyvinkään seudun omakotiyhdistyksen yhteistyössä järjestämä.

Hyvinkään Ympäristöfoorumi perustettiin keväällä edistämään keskustelua Hyvinkään ympäristön tilasta ja kestävästä kehityksestä.

– Haluamme jakaa tietoa, nostaa esille ajankohtaisia ympäristön liittyviä teemoja ja lisätä kansanalaisaktiivisuutta, Lavia kertoo.

Syksyllä järjestetään kaksi keskustelutilaisuutta metsien ja vesien hoitoon liittyen. Hyvinkään Ympäristöfoorumi järjestää myös vieraslajien torjuntatalkoita yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Keskiviikkona 13.6. sekä elokuussa järjestetään jättipalsamitalkoot. Lisää tietoa Facebookissa / Hyvinkään Ympäristöfoorumi.

Aurinkoenergiailta kaupungintalolla

Hyvinkään Ympäristöfoorumi perustettiin keväällä lisäämään tietoja ja keskustelua ympäristöön liittyvistä ajankohtaisista asioista sekä kestävästä kehityksestä. Lisää tietoa foorumista: www.facebook.com / HyvinkaanYmparistofoorumi.

Hyvinkään Ympäristöfoorumin ja Hyvinkään seudun omakotiyhdistyksen järjestämä Aurinkoenergiailta Hyvinkään kaupungintalon aulassa to 14.6. klo 18 alkaen.

Illan luennoitsijana toimii aurinkoenergia-asiantuntija Janne Käpylehto. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sveitsin uimalan kiukaat lämpiävät jatkossa aurinkoenergialla – paneelit uudisrakennuksen katolle, vanha halli ei niitä kestä17.4.2018 12.47
Omakotimessut pureutuvat aurinkoenergiaan – Kodin sähköstä iso osa tulee pian taivaalta18.10.2017 19.10
Aiempaa harvempi on nyt mukana energiansäästössä – "Helpot toimet on jo tehty"5.6.2018 07.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat