Viikko

Polkujuoksussa pitää olla tarkkana, tietää Kytäjä Trailin kilpailujohtaja Marko Pietari

Sekä kilpailureitit että kuntopatikkareitti kulkevat Sveitsin harjumaastojen kautta Usmi-Kytäjä-alueen jyrkkäpiirteiseen korpimaastoon.

Marko Pietari

Mia Lagström

Hyvinkäällä juostaan tulevana lauantaina metsään. Sveitsin ulkoilualueella sekä Kytäjä-Usmin maastoissa järjestettävä Kytäjä Trail -polkujuoksutapahtuma kerää paikalle väkeä eri puolilta Suomea.

– Yksi ilmoittautuminen on tullut Espanjasta saakka. Toki enemmistö kilpailuun osallistuvista on lähiseudulta, Kytäjä Trailin kilpailujohtaja Marko Pietari kertoo.

Polkujuoksu on suosittu laji, joka kerää joukkoonsa yhä uusia innokkaita juoksijoita. Hyvinkäällä on järjestetty polkujuoksukisoja muutaman vuoden ajan.

– Kilpailujen lisäksi olemme järjestäneet myös yhteislenkkejä. Ne ovat myös suosittuja.

Pietarin mukaan metsäpoluilla on täysin erilaista juosta kuin tiellä. Maisema vaihtuu ja maasto on mukavan monipuolista. Hyvää on myös se, että juoksualusta on useimmiten pehmeä. Haasteitakin riittää: reitit ovat mäkisempiä ja polulla saattaa olla puiden juuria ja kiviä.

– Polkujuoksussa pitää olla tarkkana, Pietari tuumaa.

Unohtamatta tietenkään hyttysiä?

– Hyttysetkin ovat tulleet tutuiksi.

Kytäjä Trail -polkujuoksutapahtumaan odotetaan paikalle noin 150 kilpailijaa. Paljon on kiinni keleistä. Hyvän sään sattuessa ilmoittautumisia saattaa tulla paikanpäällä vielä rutkasti lisää. Muutoinkin tapahtumaan halajavien on ilmoittauduttava paikanpäällä, sillä ennakkoilmoittautuminen päättyi viime viikolla.

Reittivaihtoehtoja on kaksi: 13 kilometrin reitti ja 23 kilometrin reitti. Viime vuoden voittoajat olivat 22 kilometrin matkalla 1 tunti ja 35 minuuttia ja 13 kilometrin matkalla 1 tunti ja 13 minuuttia.

Maastot ovat kerrassaan upeita.

– Reitit on pyritty pitämään joka vuosi suhteellisen samoina. Jonkin verran muutoksia on väkisin tullut, sillä kilpailukeskuksen paikka on vaihdellut. Tänä vuonna kilpailukeskuksena toimii Härkävehmaan koulu. Lähtö tapahtuu Perttulan kentältä.

Ohjelmassa on myös kaikille avoin kuntopatikka. Patikoitsijat voivat kulkea 13–23 kilometriä oman kunnon ja jaksamisen mukaan.

– Maastot ovat kerrassaan upeita. Sekä kilpailureitit että kuntopatikkareitti kulkevat Sveitsin harjumaastojen kautta Usmi-Kytäjä-alueen jyrkkäpiirteiseen korpimaastoon. 23 kilometrin matkalle kertyy nousua noin 600 metriä, Pietari kehaisee.

– Kytäjä Trailin reittejä pidetään yllättävän haastavina ja fyysisesti vaativina. Polkujuoksijat kaipaavat haasteita. Olemme saaneet kehuja myös reittien viitoituksista. Kukaan ei ole päässyt eksymään. Toivottavasti ei eksy tänäkään vuonna.

Reitin varrella on huoltopisteitä, kovalla helteellä on kuitenkin syytä varautua juomapullon kera.

Kilpailijoille ja kuntoilijoille

Kytäjä Trail lauantaina 9.6. Kilpailukeskus on Härkävehmaan koululla (Aleksis Kiven katu 6, Hyvinkää).

Kilpailussa kaksi matkaa: 13 km ja 23 km.

Ilmoittautuminen paikanpäällä.

Kilpasarjojen osallistumismaksu on 50 e (voi maksaa myös kortilla ja liikuntaseteleillä).

Lisäksi on kuntopatikka 13–23 kilometriä oman valinnan mukaan. Kuntopatikan osallistumismaksu on 10 e. Kuntopatikassa ei mitata aikaa.

Reitin varrella on nuotiopaikkoja.

Ensimmäiset kisalähdöt klo 11. Kuntopatikan lähtö klo 11.10–12.30. Maali sulkeutuu klo 16.00.

Lisää tietoa www.kytajatrail.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat