Viikko

Hyvinkään kirjastossa kokeillaan limantekoreseptejä – "Sitä löllötellään kädessä"

Kun muutama perusresepti on hallussa, voi alkaa kokeilemaan vapaasti muitakin aineksia.

Limaa voi valmistaa monenlaisista aineksista, kuten perusvoiteesta, partavaahdosta ja liimasta. – Aiheesta on julkaistu myös kirjoja, kuten Alyssa Jaganin Suuri limakirja sekä Tee-se-itse slime, Silja Rytkönen ja Paula Karojärvi kertovat.

Mia Lagström

Lilluva, pehmeä lima tuntuu käsissä kivalta. Tätä mieltä ovat ainakin jotkut ja vielä ihan tosissaan.

– Liman tekeminen on nyt trendikästä. Se on ollut sitä jo muutaman vuoden, Silja Rytkönen ja Paula Karojärvi Hyvinkään kirjastosta kertovat.

Viime vuosina aiheesta on julkaistu jopa kirjoja. Limareseptejä löytyy pilvin pimein myös netistä ja aiheesta tehdään myös YouTube-videoita.

– Oma kuusivuotias lapseni tykkää katsella slime-videoita. Olemme hänen kanssaan myös yhdessä tehneet limaa, Karojärvi kertoo.

Rytköselle liman tekeminen on vielä toistaiseksi uusi asia.

– Facebook-kaverini kertoi järjestäneensä omassa kirjastossaan limanvalmistustyöpajan ja se oli ollut hillitön suksee. Saimme näin idean järjestää vastaava työpaja Hyvinkäällä.

Hyvinkään kirjaston limapajassa kokeillaan eri limanvalmistusreseptejä. Rytkösen mukaan limaa voi valmistaa hyvin monenlaisista aineksista, kuten esimerkiksi perusvoiteesta, partavaahdosta ja liimasta.

– Reseptejä on paljon erilaisia. Osa aineksista on turvallisia pientenkin lasten käyttää, mutta osa saattaa ärsyttää ihoa, joten kannattaa olla tarkkana, Karojärvi kehottaa.

Liman koostumus vaihtelee muovailuvahamaisesta lirumpiin limoihin. Osa limoista saattaa olla käsissä löysiä, mutta kovettuvat tipahtaessaan lattialle tai pöydälle. Jos limasta haluaa nauttia pidempään, kannattaakin se säilyttää suljetussa purkissa.

Limaa voi myös värjätä elintarvikevärillä sekä koristella vaikka nonparelleilla tai kimalteella.

– Voi tehdä teemapäiviin sopivia limoja, vaikka halloween-limoja käyttämällä kurpitsaa. Kun muutama perusresepti on hallussa, voi alkaa kokeilemaan vapaasti muitakin aineksia.

Helppo ja turvallinen lima syntyy muun muassa sekoittamalla 1 dl perunajauhoja reiluun puoleen litraan vettä. Halutessaan sen voi värjätä elintarvikevärillä. Helpon liman saa aikaiseksi myös sekoittamalla keskenään saman verran suihkusaippuaa (tai shampoota) ja perunajauhoja.

Karojärvi suosittelee, että perheissä käydään liman tekemisestä keskusteluja ja tehdään pelisäännöt selväksi, etteivät lapset lähde omin päin touhuamaan limaa kaikesta mahdollisesta, mitä kotoa löytyy.

Mutta mitä ihmettä limalla sitten tehdään?

– Sitä löllötellään kädessä, Karojärvi nauraa.

Limapaja ja muuta ohjelmaa

Limapaja Hyvinkään kirjastossa (Torikatu 5) ti 12.6. klo 13–15. Hyvän kelin sattuessa Limapaja järjestetään ulkona. Limapaja on maksuton, kirjasto tarjoaa ainekset ja liman saa pitää itsellään.

Muuta kirjaston kesäohjelmaa:

Kesäpäivän koodaus perheille ma 9.7. klo 17–18.

Kesäkinot torstaisin 14.6., 28.6., 12.7. ja 26.7. klo 13 Olga-ryhmätilassa.

Pokemon-kävelyt perheille ma 18.6. klo 14 ja ke 4.7. klo 17, lähtö kirjaston ala-aulasta, säävaraus.

Satutunnit ti 19.6., 17.7. ja 14.8. klo 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat