Viikko

Shivan Dragn on muusikko Artturi Tairan luova temmellyskenttä - lauantaina keikka Riihimäellä

”Inspiraatiota on enemmän kuin tarpeeksi.”

Shivan Dragn tarjoilee kuulijoilleen mystistä elektroakustista nykymusiikkia, jota voisi muusikon mukaan luonnehtia myös kokeelliseksi popiksi.

Kia Ryhänen

Tuottaja-säveltäjä-muusikko Artturi Tairan alter ego Shivan Dragn sai alkunsa tarpeesta tehdä omaa musiikkia.

– Silloinen bändini Rubik lopetti toimintansa, joten piti keksiä jotain uutta.

Tairan mukaan omalla nimellä esiintyminen on ihan ”fine”, mutta itse hän kaipasi jotain erikoisempaa.

– Shivan Dragn nimellä on sikäli banaali syntyhistoria, että se liittyy roolipelihistoriaani. Nimi on vähän höyrypäinen ja valloittava. Ajattelin, että sen ympärille voisi kehittää kokonaan oman maailmansa. Halusin siitä sellaisen luovan temmellyskentän.

Ihan tavanomaisesta ei ole kyse miehen musiikissakaan. Parhaiten sitä voisi luonnehtia elektroniseksi nykymusiikiksi. Puhdasta elektroa se ei ole, koska syntetisaattorin ja läppärin lisäksi hän käyttää myös oikeita soittimia, kuten kitaraa tai saksofonia. Kappaleissa myös lauletaan.

– Nykymusiikkia se on sikäli, että sitä tehdään tässä hetkessä. Toisaalta sitä voisi kuvata myös kokeelliseksi popmusiikiksi, koska se ei ole vaikeaa ja siinä on myös tarttuvia melodioita.

Inspiraatiota ei tarvitse Tairan mukaan juuri hakea. Sitä riittää tässä maailmassa niin hyvässä kuin pahassa.

– Inspiraatiota on enemmän kuin tarpeeksi alkaen älyttömistä poliittisista päätöksistä.

Hypnoottinen musiikki vaihtelee tunnelmaltaan ja rytmiikaltaan. Musiikki voi olla isoa tai pientä. Välissä voi olla epämiellyttäviäkin hetkiä, jotka purkautuvat kuitenkin harmoniaan. Taira haluaa jättää tilaa myös improvisaatiolle. Mukaan keikalle hän pakkaakin mieluummin liikaa soittimia kuin liian vähän. Pitää olla valinnanvaraa.

– Ohjelmistossa on toki kiintopisteitä ja tiettyjä kappaleita, mutta tykkään ottaa vapauksia. Jos haluan soittaa jotain toista soitinta, jota olen aiemmin tietyssä kappaleessa soittanut, voin sen tehdä.

Olen soittanut teknoklubeilla kahdelta aamuyöllä ja toisaalta paikoissa, jotka ovat enemmän konserttimaisia.

Tairan mukaan musiikkiin vaikuttaa myös tila.

– Olen soittanut teknoklubeilla kahdelta aamuyöllä ja toisaalta paikoissa, jotka ovat enemmän konserttimaisia. Konserttimaisempi tulee olemaan myös Riihimäen Kino Sampossa järjestettävä keikka. Tämä ei tarkoita hienostunutta, vaan sitä, että mennään tilan ehdoilla. Pidän siitä. Rakastan varianssia. Jokainen ilta on erilainen.

Shivan Dragn on ollut alusta saakka vahvasti liveprojekti. Viime aikoina mielessä ovat alkaneet pyöriä myös mahdolliset julkaisut.

– Liveprojekti lähti julkaisuähkystä. Mieleni on kuitenkin muuttunut ja uskon, että Shivan Dragn tulee myös julkaisemaan jotain.

Shivan Dragn Kino Sampossa

Shivan Dragn Kino Sampossa lauantaina 9.6. klo 22. Shivan Dragn on tuottaja-säveltäjä-muusikko Artturi Tairan alter ego.

Taira tunnetaan mm. 2003–2013 toimineen Rubik-yhtyeen biisintekijänä ja laulajana ja Pariisin Kevät -yhtyeen jäsenenä.

Shivan Dragn esittää elektroakustista nykymusiikkia, jonka soundi seikkailee jossakin kokeellisen popin, hypnoottisen sähkömusiikin ja maksimaalisen minimalismin syövereissä.

Konsertin visualisoinnista ja valoista vastaa Kai Kukkaniemi.

Konsertti on osa Riihimäen Kesäkonsertit-sarjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat