Viikko

Ridasjärveltä ja Sykäriltä tullaan hakemaan haukea Porvoosta saakka - "Yli kymmenkiloisia haukia löytyy runsaasti"

Todistettavasti Sykäriltä on löytynyt 7–8-kiloisia kuhia.

Ridasjärveltä ja Sykäriltä löytyviä vuokraveneitä voi vuokrata ottamalla yhteyttä Elintarvikekioski Kylikseen. Yrittäjä Hanna Toivasen mukaan veneet ovat kysyttyjää etenkin viikonloppuisin.

Ridasjärvi on kuuluisa isoista hauistaan.

– Yli kymmenkiloisia haukia löytyy Ridasjärveltä runsaasti, joten paikka on varsin suosittu kymppikerhosta kiinnostuneiden keskuudessa. Itse pidän eniten parikiloisista. Ne on helppo käsitellä ja valmistaa, Antti Jukkala Ritasjärven yhteisen vesialueen osakaskunnasta kertoo.

Haukien lisäksi Ridasjärveltä saa lahnaa ja jonkun verran madetta. Ahveniakin paikalla lymyilee.

Myös Sykäri on tunnettu hauistaan. Kuhakin menestyy Sykärissä tavattoman hyvin.

– Todistettavasti järvestä on löytynyt 7–8-kiloisia kuhia. Parikiloinen kuha on hyvin yleinen, mikä on syy, miksi väki siellä kesäöitään viettää. Sykäriin on istutettu myös madetta, mutta se on rauhoitettu. Jonkun verran niitä välillä verkkoihin jää. Ne ovat onneksi sitkeitä kaloja ja lähtevät reippaasti liikkeelle, kun irti pääsevät.

Verkkokalastusporukka on Jukkalan mukaan nykyään vähissä. Sen sijaan vapakalastus on suosittua ja väkeä saapuu Ridasjärvelle Hyvinkään lisäksi myös kauempaa aina Porvoosta saakka.

– Ei uskoisi, kun meri on siellä ihan vieressä. Mutta ainahan sitä sanotaan, että lähdetään merta edemmäs kalaan. Ridasjärvi on matala järvi, ei tarvitse syvyyksiä miettiä. Vieheen kun heittää veteen, tapaa hauen.

Mitään yhtä tiettyä varmaa kalapaikkaa ei Jukkalan mukaan Ridasjärvellä ole, kalaa liikkuu järven joka osissa. Useimmiten haukea lähdetään hakemaan vaapulla. Myös jigi-miehiä on liikkeellä.

– Jigi on päivän sana, Jukkala tuumaa.

Ongella ja pilkillä saa käydä Ridasjärvellä ja Sykärillä vapaasti. Yhdellä vavalla ja vieheellä kalastaminen edellyttää 18–64-vuotiailta kalastajilta valtion kalastonhoitomaksun maksamista. Hinta on 6 euroa vuorokausi, 15 euroa 7 vuorokautta ja 45 euroa kalenterivuosi sekä lisäksi mahdollinen toimitusmaksu. Lisävavat vaativat 10 euron vieheluvan maksamista. Viehelupia myy Elintarvikekioski Kylis. Pyydyskalastus, esim. katiska, verkko, vaatii valtion kalanhoitomaksun maksamisen lisäksi 6 euron pyydysmerkin ostamista. Myös pyydysmerkkejä myydään Kyliksellä.

Kylis vuokraa myös osakaskunnan omistamia soutuveneitä. Veneitä löytyy niin Ridasjärveltä kuin Sykäriltä. Veneen vuokraus on 10 euroa. Vene ja sen avain tulee palauttaa seuraavana aamuna klo 9 mennessä. Avaimen voi tiputtaa Kyliksen postilaatikkoon. Yrittäjä Hanna Toivasen mukaan vuokraveneet ovat ahkerassa käytössä.

– Niitä vuokrataan yllättävän paljon. Etenkin viikonloppuna ne ovat usein kaikki käytössä. Enimmäkseen vuokraajat ovat kalastajia. Myös vanhemmat saattavat vuokrata veneitä lastensa kanssa, mutta useimmiten silloinkin lähdetään onkimaan, Toivanen kertoo.

Loppukesästä ja syksystä veneitä vuokraavat sorsastajat, joita saapuu Ridasjärvelle niin ikään kauempaakin. Kylis myy myös sorsastuslupia.

Vesille ja kalaan

Elintarvikekioski Kylis (Ridasjärven Kylätie 133, Hyvinkää) vuokraa soutuveneitä 10 euron hintaan, puh. 040 647 4748. Veneitä on sekä Ridasjärven että Sykärin rannassa. Kylis myy myös viehelupia, pyydysmerkkejä ja sorsastuslupia.

Vuokraveneitä löytyy myös Hyvinkään kaupungin virkistysalueelta Hirvijärven rannalta. Vuokraus tapahtuu Kytäjä Golfin caddie master -toimistolta. Veneen vuokraushinta on 10 euroa vuorokaudelta. Kalastuksen osalta Hirvijärvi kuuluu Kytöjärven osakaskuntaan, jolta voi ostaa viehelupia ja pyydysmerkkejä. Kalasto on luontaista kalakantaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Puolitoista miljoonaa suomalaista harrastaa kalastusta10.11.2017 07.05
Kohot keikkuivat Vantaanjoessa lasten onkipäivillä – "Mukavaa, mutta vähän vaikeampaa kuin virvelöinti"18.5.2018 14.10
Järjestö: Kalansyönnistä kannattaisi luopua Suomessa – "Kalat ovat yksilöitä, eivät biomassaa"17.5.2018 13.46
Kolumni: Sykärin jäällä olo oli kuin lumikuningattaren ihmemaassa8.1.2016 13.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat