Puheenaihe

Tutkijat tuovat toivoa allergikoille – uusi puutabletti tehoaa useisiin eri vaivoihin

Lehtipuiden siitepöly tuottaa luonnossa eniten allergiaoireita suomalaisille.

Päivi Kallo / Arkisto

Lääkeyhtiö ALK:n puutabletin eli koivun, lepän ja pähkinäpensaan siedätyshoitoon tarkoitetun tablettihoidon kliiniset vaikutukset ovat lupaavimpien allergiarokotteita koskevien tutkimustuloksien joukossa.

Alun perin koivun siitepölyallergian siedätyshoitoon tarkoitetun tabletin on osoitettu olevan tehokas myös monien muiden puiden siitepölyn, kuten lepän ja pähkinäpensaan, aiheuttaman allergian hoitoon. Johtavat allergiatutkijat esittelivät tuloksia vaiheen III tutkimuksesta meneillään olevassa kongressissa Münchenissä, Saksassa ensimmäistä kertaa eilen sunnuntaina.

Vuonna 2016 alkaneeseen tutkimukseen osallistui 634 aikuista ja nuorta, joilla oli todettu koivun siitepölyn aiheuttama allerginen nuha tai sidekalvontulehdus, ja siinä arvioitiin tabletin tehoa ja turvallisuutta suhteessa lumelääkkeeseen.

Tutkimuksessa saavutettiin päivittäinen yhteenlaskettu kokonaisarvo, joka on allergiaoireiden arvioidun arvon ja oireenmukaisen lääkityksen käytön summa koivun siitepölykauden aikana. 

Verrattuna placeboon uusi tabletti laski TCS:ää 39,6 prosenttia, joka oli tilastollisesti erittäin merkitsevä. Vaikutuksen todettiin olevan samanlainen läpi koko lepän, pähkinäpensaan ja koivun siitepölykausien, joka kestää koko Euroopassa vaihdellen tammikuun alusta kesäkuun loppuun.

Pienemmälle ryhmälle tutkimukseen osallistuneita tehtiin ruoka-altistus omenalla, joka osoitti, että uudella tabletilla oli tehoa myös niin kutsuttuun ”ristiallergiaan”. Useimmat koivun siitepölylle allergiset saavat allergisia reaktioita myös ruoka-aineista, joita aiheuttavat ruoan läheisesti muistuttavat proteiinirakenteet erityisesti hedelmissä ja pähkinöissä.

– Tutkimuksen kliiniset tulokset ovat kaikessa allergiarokotteita koskevassa tutkimuksessa merkittävimpien joukossa, müncheniläinen professori ja tutkimuksen päätutkija Tilo Biedermann toteaa.

Erityisen huomionarvoista on, että koivun siitepölyallergeeni jalostettuna tutkimuksessa käytetyksi aktiiviseksi ainesosaksi on tehokas myös muiden läheisten puulajien siitepölyn aiheuttamien allergisten reaktioiden hoidossa.

Allerginen nuha siihen liittyvällä sidekalvontulehduksella tai ilman on maailmanlaajuinen terveysongelma, joka koskee joka viidettä ihmistä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Pohjois- ja Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa hengityselinten sairauksia aiheuttavat yleisesti koivun ja koivukasveihin lukeutuvien puiden kuten lepän, pyökin, pähkinäpensaan ja tammen siitepölyn allergeenit.

Lähes jopa viidesosa allergista nuhaa sairastavista kärsii jatkuvista oireista myös oireenmukaisen hoidon aikana. Joillekin näistä puiden siitepölyallergiasta kärsiville ALK:n siedätyshoitotabletti voi olla jatkossa relevantti hoitovaihtoehto. 

ALK aikoo jättää lupahakemuksen uudelle koivun, lepän ja pähkinäpensaan siitepölyallergian siedätyshoitoon tarkoitetulle tabletille Euroopassa tämän vuoden kuluessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rassaako siitepölyallergia? Näitä ruokia kannattaa syödä nyt – tutkimus etsii uutta selitystä myös suolistosta16.5.2018 20.30
Lehtiväite ginin, vodkan ja heinänuhan yhteydestä riemastutti allergikot – totuus on toinen, sanoo asiantuntija10.5.2018 09.20
Allergikko, syötkö ravinnelisiä? – Tuttu valmiste voi pahentaa oireitasi25.4.2018 19.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat