Viikko

Näyttely ihmisen suhteesta eläimeen

Hyvinkään Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttelyssä on teoksia 25 taiteilijalta.

Hyvinkää Taiteilijaseuran taiteilijat kuvaavat tuoreessa Fauna-näyttelyssä ihmisen ja eläimen välistä suhdetta. Mukana on 25 taiteilijaa. Kuvassa ovat Maarit Malin-Pötry, Reijo Puranen, Matti Metsämaa, Merja Ilola, Tiia Orivuori, Helvi Mustonen ja Taru Tomperi sekä Ismo Virtasen Karku-koira.

Mia Lagström

Hyvinkään Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttely ”Fauna” tuo esille ihmisen ja eläimen välisen kiehtovan ja ristiriitaisen suhteen. Toisaalta haluamme suojella eläimiä, toisaalta toimemme aiheuttavat eläinlajien häviämistä.

– Ensimmäisen kerran fauna-sanaa käytti kasvitieteilijänä tunnettu ruotsalainen Carl von Linné vuonna 1745 julkaistessaan teoksen Ruotsin eläimistöstä. Näin sana sai merkityksen ”eläimistö” käsittäen kaiken yksisoluisista megafaunoihin, karhuihin, elefantteihin, näyttelyn kuraattori Merja Ilola kertoo.

Ilolan mukaan 25 taiteilijan teoksista koottu näyttely tuo esille ihmisten ja eläinten välisen moninaisen suhteen. Eläin voi olla ihmiselle työväline, riistaa tai lemmikki. Tiia Orivuoren piirustuksissa on läsnä ihmisen ja eläimen välinen rakastava suhde. Taiteilija kertoo, että eläinaihe on yleensä hänelle vieras. Oman lemmikkikoiran sairastuminen ja poismeno synnytti kuitenkin ison määrän piirustuksia.

– Piirustukset olivat minun tapani tehdä surutyötä.

Kotieläimiä voi löytää Taru Tomperin abstrakteista teoksista. Teosten liike ja rytmi on saanut inspiraationsa muun muassa laitumelle keväällä päästetyistä lehmistä. Helvi Mustoselle eläimet merkitsevät eri tunnetiloja.

– Jänis on jotenkin säälittävä otus. Tällä kertaa se on kuitenkin uhmakkaana, hän kertoo työstään Aurinkoinen kolli ja pimeä jänis.

Näyttelyssä nousee esille vahvasti myös eläimiin liitetty myyttinen ja maaginen maailma. Matti Metsämaan veistos jokea nousevasta villistä kalasta kumpuaa osin Kalevalan mytologiasta. Teoksen kivi symboloi lujuutta ja taistelua. Maarit Malin-Pötry kertoo käsitelleensä käärmeaihetta raamatullisen symboliikan näkökulmasta.

– Käärme on liian väärinymmärretty. Minusta se on hieno eläin.

Reijo Purasen teoksessa Taivaanjäärä on saanut alkunsa Lapin myyttisistä taruista. Taivaanjäärä-tarun takana on vuohen tavoin mäkättävä lintu, joka on Lapissa ensimmäisiä kevään merkkejä.

– Ajan myötä siitä on tullut myyttinen hahmo, joka kuvataan milloin sarvipäisenä, milloin vuohen ja linnun sekoituksena. Tämä on minun käsitykseni Taivaanjäärästä.

Taiteilijoiden mukaan fauna on ollut aiheena kiehtova. Kukin on käsitellyt aihetta omalla tavallaan ja itselle tyypillisillä tekniikoilla. Näyttely tuokin esille paitsi sisältöjen kirjon myös tekniikkojen kirjon: veistoksia, valokuvia, maalauksia, piirustuksia.

Myyttinen, kiehtova eläin

Fauna-näyttely Suomen Metsästysmuseossa (Tehtaankatu 23 A, Riihimäki) 17.5. - 16.9.

Hyvinkään Taiteilijaseuran 60-vuotisjuhlanäyttelyssä pohditaan ihmisen ja eläimen välistä suhdetta, joka voi perustua niin rakkauteen, hyötyyn kuin myyttisiin tarinoihin.

Esillä on eri tekniikoilla toteutettuja teoksia 25 taiteilijalta.

Näyttelyn kuraattori on Merja Ilola.

Hyvinkään Taiteilijaseura tulee järjestämään toisen juhlanäyttelyn syksyllä Hyvinkäällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat