Puheenaihe

Laittomat linnunmunien kerääjät rantautuivat Suomeen – neljä munaa tunturihaukan pesästä tuo yli 25 500 euron sakot

Pohjois-Euroopassa pesivien harvinaisten lintulajien munat ovat keräilijöiden keskuudessa valitettavan haluttuja etenkin Brittein saarilla ja Lähi-Idässä. – Kuvassa erittäin uhanalainen tunturihaukka.

Artur Nowak / Wikipedia

Luonnonvaraisten lintujen munien laiton keräily on viime vuosina lisääntynyt Suomessa. Nyt asialla ovat ulkomaiset kerääjät, jotka välittävät pohjoisten lintulajien munia himokerääjille ympäri maailmaa.

– Kaksi aluetta erottuu muiden yli selvästi. Moni Suomesta kerätty linnunmuna päätyy lopulta muun muassa Brittein saarille, jossa tämän kaltainen lintuharrastus on suosittua. Lähi-itään ja Arabian niemimaalle puolestaan kuljetetaan etenkin haukkojen munia ja poikasia, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Hänen mukaansa munien kerääjien toiminnasta ovat kertoneet lähinnä poliisi ja Tulli, joskin vastuulliset lintuharrastajat ovat lyöneet asiasta rumpua ja ovat valppaina kerääjien varalta.

Laittomat kerääjät tietävät Södersvedin mukaan, että ainoa mahdollisuus on välittää munia yksityisille keräilijöille.

– Esimerkiksi yksikään luonnontieteellinen museo koko maailmassa ei varmasti suostu ottamaan kokoelmiinsa laittomasti hankittuja munia. Tästä asiasta museot ovat ehdottoman tarkkoja, Södersved kertoo.

Yksityiskokoelmiin on Suomestakin päätynyt muun muassa erilaisten haukkojen ja kahlaajien munia. Jotkut haukkametsästykseen uppoutuneet tilaavat laittomilta kerääjiltä munia, joista haudotetaan vankeudessa uusia lintuyksilöitä koulutettaviksi metsästykseen.

Linnunmunakauppa voi pahimmillaan tehdä Suomessakin suurta tuhoa esimerkiksi erittäin uhanalaisen tunturihaukkapopulaation parissa. Maassamme pesii nykyisin vain muutamia tunturihaukkapareja, joten yhteenkin pesään tehty munanryöstö saa aikaan pahaa jälkeä.

Ympäristöministeriö on määritellyt kullekin lintulajille rahallisen arvon, joka koskee myös lintujen munia. Esimerkiksi laulujoutsenen tappo tuo tekijälleen 2 018 euron sakot. Munien kohdalla sakko määräytyy koko pesän munien perusteella – näin ollen kaksi pesästä vietyä laulujoutsenen munaa tuovat yhteensä 2 018 euron korvausvelvoitteen.

– Poikkeuksen tekevät vain tunturi- ja muuttohaukka. Niiden munien kerääjää laskutetaan jokaisesta munasta erikseen, Södersved mainitsee.

Kun tunturihaukka munii pesäänsä kolmesta neljään munaa, tulee vaikkapa neljän munan kerääjälle yhteensä yli 25 500 euron korvausvaade.

Kaikista Suomessa rauhoitetuista lintulajeista yhteensä kuusitoista ylittää rahalliselta arvoltaan 2 000 euron rajan. Nämä lajit ovat:

merikotka 7 400 euroa
kiljukotka 6 728 euroa
kiljuhanhi 6 391 euroa
tunturihaukka 6 391 euroa
kotka 4 877 euroa
heinäkurppa 4 373 euroa
viiriäinen 4 205 euroa
muuttohaukka 4 037 euroa
valkoselkätikka 4 037 euroa
rantakurvi 3 868 euroa
tunturipöllö 3 369 euroa
tunturikiuru 3 196 euroa
etelänsuosirri 2 355 euroa
lapasotka 2 018 euroa
laulujoutsen 2 018 euroa
niittysuohaukka 2 018 euroa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat