Viikko

Steelfest kerää väkeä ympäri maailman – kaikki yli 65-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi

Kahden päivän aikana festareilla kuullaan 25 bändin tulkinnat blackmetallista.

Mia Lagström

Hyvinkääläisellä Jani Laineella on pitänyt viime päivinä kiirettä. Hyvinkään Villatehtaalla järjestettävään kaksipäiväiseen blackmetal-musiikin Steelfest Open Air -tapahtumaan odotetaan 25 bändin lisäksi peräti 4 000 kävijää.

– Onhan tässä järjesteltävää riittänyt, mutta onneksi tätä ei tarvitse tehdä yksin. Mukana on reilut sata vapaaehtoista, Laine kertoo.

Festarit keräävät sankoin joukoin väkeä Hyvinkäälle maapallon eri kolkilta. Tämän vuoden tulijoista peräti 56 prosenttia on ulkomailta.

Laineen mukaan ulkomaalaisten vieraiden määrä on yllättänyt järjestäjätkin. Pelkästään Yhdysvalloista saapuu ihmisiä lentokoneellisen verran.

Festarivieraita tulee paljon myös Venäjältä ja Englannista. Etelä-Amerikan maistakin lähes jokainen on edustettuina.

Laineen mukaan blackmetallin ystävät ovat tiivis yhteisö ja Hyvinkään festareiden maine on hyvä.

– Teemme tätä ammattitaidolla ja sana on kiirinyt. Se on varmasti yksi syy, miksi Hyvinkään Steelfest on niin suosittu tapahtuma. Alueen majoitukset ovat kyseisenä viikonloppuna ääriään myöten täynnä. Osan on pakko asua pääkaupunkiseudulla, josta he kulkevat Hyvinkäälle junalla.

Laine muistuttaa, että kaikki yli 65-vuotiaat pääsevät festareille sisään ilmaiseksi.

– Hauskaa on, että heitä on täällä käynytkin. Käyvät syömässä ja ihmettelemässä menoa.

Esiintymislavoja paikalle tulee kaksi, joista toinen on sisätiloissa. Uusi alkoholilaki helpotti järjestelyjä, eikä erillistä anniskelualuetta tarvitse enää rakentaa, sillä tapahtuman sisäänpääsyikäraja on 18 vuotta. Alueelle tulee myös ruokakortteli, jonne tulee useita ruokapisteitä.

– Haluamme hyviä raaka-aineita ja laatua. Ei pelkkää pyttipannua ja paellaa, vaan artesaaniburgereita ja vegaaniruokaa. Myös juomapuoleen on panostettava. Ihmiset haluavat muutakin kuin halvinta muovituopista. Enää ei satsata määrään, vaan laatuun.

Kahdeksatta kertaa järjestettävä Steefest on hieno kokemus. Villatehtaan miljöö on saanut paljon kehuja niin bändien kuin festariyleisön puolesta.

Laineen mukaan tänä vuonna tapahtumaan on satsattu erityisen paljon. 25 bändistä 20 on ulkomailta.

Kotimaisista yhtyeistä yksi on Hyvinkäältä.

– Meillä on ollut periaatteena, että ainakin yksi bändeistä on näiltä seuduilta. Tänä vuonna festareilla esiintyy hyvinkääläinen Hin Onde, joka on blackmetallin pioneereja Suomessa. Heillä on oma tulkintansa – folkahtava viikinkiversio – blackmetallista.

Lauantain pääesiintyjänä on unkarilainen Tormentor, joka on genren ensimmäisiä bändejä ja toiminut esikuvana kaikille 1980-luvun lopulla syntyneille blackmetallibändeille.

Tänä vuonna bändi tekee ainoastaan seitsemän keikkaa, josta yksi on Hyvinkäällä.

Festareiden isoja nimiä on myös ruotsalainen Watain.

– Bändi ei ole iso nimi pelkästään blackmetallin genressä, vaan koko metallimusiikin genressä. Bändiä saattelee perjantaina myös näyttävä pyroshow, jota on suunniteltu puolen vuoden ajan, Laine kertoo.

Steelfest Open Air Hyvinkäällä

Steelfest Open Air Hyvinkään Villatehtaalla 18.–19.5. Perjantaina portit aukeavat klo 15 ja lauantaina klo 13.

Kahden päivän festarilippu 88 euroa ja yhden päivän lippu 50 euroa Tiketti.

Festareille on 18-vuodenikäraja. Yli 65-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Lisää tietoa ja esiintymisaikataulu www.steelfest.fi sekä www.facebook.com/steelfestopenair/

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat