Viikko

Riihimäen varuskunta avaa lauantaina porttinsa

Intti tutuksi -päivä liittyy Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoteen.

Riihimäen varuskunta on Suomen vanhimpia edelleen käytössä olevia varuskuntia. – Viime vuosina henkilökunnan määrän on kasvanut. Samaan aikaan varusmiesvahvuus on pienentynyt, majuri Niko Koivula kertoo. Tulevana lauantaina Riihimäen varuskunta avaa ovensa kaikille varuskunnasta kiinnostuneille.

Mia Lagström

Riihimäen varuskunta avaa porttinsa tulevana lauantaina kaikille varuskunnasta ja Puolustusvoimista kiinnostuneille. Intti tutuksi -tapahtumia järjestetään noin 16 paikkakunnalla ja ne liittyvät Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoteen.

Riihimäen varuskunta – viralliselta nimeltään Hattula-Riihimäen varuskunta – on osa Panssariprikaatia.

– Panssariprikaati on Parolannummella ja Riihimäellä toimiva joukko-osasto, joka kouluttaa maavoimien iskukykyisimpiä taisteluosastoja. Riihimäki liitettiin osaksi Parolannummen varuskuntaa vuonna 2015. Muutos liittyi puolustusvoimauudistukseen, majuri Niko Koivula kertoo.

Riihimäen varuskunnan henkilöstömäärä on viime vuosina kasvanut. Samaan aikaan varusmiesvahvuus on pienentynyt.

Tällä hetkellä varusmiehiä on noin 90.

– Varusmiehet palvelevat 1. Elektronisen sodankäynnin komppaniassa ja heille annetaan koulutusta Puolustusvoimien elektroniseen sodankäynnin tehtäviin, majuri Koivula sanoo.

Elektronisen sodankäynnin keskuksen lisäksi Riihimäen varuskunnassa toimivat aliupseerien ja upseerin koulutuksesta vastaava Maasotakoulu (Viestikoulu), Sotilaslääketieteen keskus, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen Logistiikkakoulu, Puolustusvoimien tutkimuslaitos ja kunnossapidosta vastaava Millog.

Riihimäen varuskunta on Koivulan mukaan Suomen vanhimpia edelleen käytössä olevia varuskuntia.

– Ensimmäiset Venäjän tsaarin joukot saapuivat alueelle 1909. Varuskunnan punatiilirakennukset on rakennettu pääosin 1910–30. Tunnetuin paikallisille niistä on varmasti vanha varuskuntakirkko. Lähes kaikki varuskunnan rakennuksista on Museoviraston suojeluksessa.

Maaliskuussa 1918 venäläiset luovuttivat varuskunnan Riihimäen punakaartille. Saksalaiset valtasivat Riihimäen 22.4.1918 ja kasarmialueesta tuli sotavankileiri noin 8 500 punaiselle.

– Vankeja pidettiin varuskunnan rakennuksissa 17 ja 18.

Talvi- ja jatkosodan aikana Riihimäellä koulutettiin joukkoja rintamalle. Talvisodan aikana Riihimäelle perustettiin viesti- ja jalkaväkikoulutuskeskus, välirauhan aikana Jääkäriprikaati ja jatkosodan aikana Tykistö- ja jalkaväkikoulutuskeskus.

Vuonna 1944 Viipurissa toiminut Viestirykmentti siirrettiin Riihimäelle, jossa se toimi aina vuoteen 2015. Vuosina 1944–59 Riihimäellä toimi myös Kenttätykistörykmentti 4 ja vuosina 1944–48 Ilmatorjuntarykmentin 2:n patteristo.

Intti tutuksi

Riihimäen varuskunnassa järjestetään lauantaina 19.5. klo 10–14 Intti tutuksi -tapahtuma. Sisäänkäynti pääportista (Tykkikentäntie 1).

Ohjelmassa on mm. kalustoesittelyä, ekoaseammuntaa, telakuorma-autoajelua sekä varuskunnan toimijoiden ja maanpuolustusjärjestöjen esittelyä.

Myös Sotilaskoti on avoinna ja paikanpäältä voi ostaa grillattua makkaraa ja munkkeja.

Intti tutuksi -tapahtumia järjestetään noin 16 paikkakunnalla ja ne liittyvät Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlavuoteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat