Viikko

”Tässä ollaan sanan ja asian äärellä”

Nylén ja Linkola -esitys sisältää painavaa asiaa, mutta kauniilla ja sydämeen käyvällä tavalla.

Kansallisteatterin näyttelijä Timo Tuominen ja laulaja-näyttelijä Olavi Uusivirta tulkitsevat Vihreällä Talolla kirjailija Antti Nylénin ja kirjailija, ympäristöfilosofi Pentti Linkolan tekstejä. Nylén ja Linkola -esitys on täynnä painavaa asiaa, mutta koskettavalla ja sydämeen käyvällä tavalla.

Antti Nylén

Vihreässä Talossa nähdään sunnuntaina Kansallisteatterin näyttelijä Timo Tuomisen ja laulaja-näyttelijä Olavi Uusivirran Nylén ja Linkola -esitys.

Alun perin Helsingin Juhlaviikoille tehty esitys on kiertänyt Suomea jo usean vuoden ajan. Esityksen suosio ei yllätä Timo Tuomista.

– Ihmiset ovat tottuneita suuriin viihdespektaakkeleihin. Tässä ollaan sanan ja asian äärellä. Vähän sellaista leiritulimeininkiä, jossa ihminen puhuu toiselle ihmiselle vakavista ja sydämeen käyvistä asioista.

Esityksen monologit pohjatuvat kahteen tekstiin: Pentti Linkolan ”Kirje Suomen henkeville naisille” sekä Antti Nylénin ”Pelastumisen mahdollisuus”.

Tuomisen mukaan molemmat ovat hirvittävän hienoja kirjoituksia, joissa ollaan valitettavan hyvin ajassa kiinni.

– Viime aikoina on puhuttu paljon lähes mantereen kokoisista muovijätelautoista meressä. Niiden jätteiden taustalla eivät ole mitkään suuret pahat firmat, vaan ihan tavalliset ihmiset. Siitä huolimatta ihmiset eivät ole valmiita luopumaan turhasta materiasta ja krääsästä. Nylénin mukaan luonnon puolesta tehdään tänä päivänä paljon, mutta se on piperrystä. Tarvitaan radikaalia muutosta.

Linkolan teksti käsittelee luonnon tuhoutumisen lisäksi maaseudun autioitumista. Kirje Suomen henkeville naisille on Tuomisen mukaan Linkolan testeistä kaunokirjallisin.

– Linkola puhuu tuskasta todella kauniisti. Hänen tekstinsä on todella riipaisevaa ja sydämeen käyvää, mikä on yllättänyt monet katsojat. Linkola kun on tullut tunnetuksi radikaalina, joka ei sanojaan säästele.

Nylén ja Linkola -esitys Vihreällä Talolla

Nylén ja Linkola -esitys Vihreällä Talolla sunnuntaina 19.5. klo 18. Ovet avautuvat klo 17.30.

Kiihkeä esitys kerskakulutuksen karmeudesta, uhkaavasta ympäristön tuhoutumisesta, kasvatuksesta ja rakkauden kaipuusta pohjautuu kirjailija Antti Nylénin ja kirjailija, ympäristöfilosofi Pentti Linkolan teksteihin.

Nylénin roolista vastaa Olavi Uusivirta ja Linkolan roolista Timo Tuominen. Esityksen ovat ohjanneet Kristian Smeds ja Janne Reinikainen.

Liput 20 euroa käteisellä ovelta. Ennakkovarausta suositellaan [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat