Puheenaihe

Yli 40 palomiestä riitautti palkkansa – Espoon ja Helsingin kaupungit hävisivät kiistan hovissa

Helsingin hovioikeus katsoo, että Espoon ja Helsingin kaupungit ovat rikkoneen työntekijöiden tasapuolista kohtelua maksaessaan palomiehille alempaa tehtäväkohtaista palkkaa kuin perustason ensihoitajille.

Hovioikeus kumosi perjantaina Espoon ja Helsingin käräjäoikeuksien palkkariidassa antamat välituomiot ja palautti asiat käräjäoikeuksiin. Käräjäoikeuksien pitää nyt arvioida, ovatko palomiehet oikeutettuja vaatimiinsa vahingonkorvauksiin. 

17 palomiestä Espoosta ja 22 Helsingistä vaatii oikeudessa, että kaupungit velvoitetaan maksamaan korvauksia niiden rikottua tasapuolisen kohtelun vaatimusta.

Palomiesten vaatimukset kaatuivat aiemmin käräjäoikeuksissa, jotka katsoivat välituomioissaan, että palomiehen ja perustason ensihoitajan työt eivät ole samoja tai samanarvoisia. 

Palomiesliiton keräämien tietojen mukaan palomiehen peruspalkka on Helsingissä 1930,82 euroa kuukaudessa. Espoossa se on 1990,94 euroa.

Enshoitajan perustason palkka on Helsingissä 2203,87 euroa ja Espoossa 2216,14 euroa kuukaudessa.

Hovioikeus totesi ratkaisuissaan, että kantajina olleiden palomiesten työhön kuului myös toimiminen osan työajasta perustason ensihoitajan työssä. 

Hovioikeus toteaa tiedotteessa, että palomiehet ovat tehneet osan työajastaan täysin samaa työtä kuin perustason ensihoitajat. 

Hovin mukaan töitä ei tehnyt vertailukelvottomaksi se, että palomiehiin ja perustason ensihoitajiin sovellettiin eri virka- ja työehtosopimuksia tai että tehtäviin sovellettiin eri lainsäädäntöä. 

Olennaista on hovioikeuden mukaan töiden sisällön arviointi muun muassa töiden laadun ja sisällön, päätöksenteon itsenäisyyden ja työn edellyttämän yhteistyökyvyn sekä työntekijän käytettävyyden kannalta. Tämän vertailun pohjalta hovioikeus katsoi, ettei tehtävien vaativuuksien välillä ollut ratkaisevia eroja. 

Palomiehen tehtäväkohtainen palkka on Espoossa ja Helsingissä alempi kuin perustason ensihoitajan tehtäväkohtainen palkka. 

– Tasapuolista kohtelua arvioitaessa vertailu tuli tehdä tehtäväkohtaisen palkan eikä kokonaispalkan perusteella, koska tehtäväkohtainen palkka määrittyy tehtävän vaativuuden mukaan, hovioikeus toteaa.

Hovioikeus katsoo, etteivät kaupungit ole esittäneet palomiehen alemmalle tehtäväkohtaiselle palkalle hyväksyttävää syytä. Espoo ja Helsinki ovat kohdelleet valittajina olleita palomiehiä tasapuolisen kohtelun velvoitteen vastaisesti, hovioikeus toteaa.
 

Palkka vaihtelee työolojen mukaan

Palomiesten palkkauksen rakenne vaihtelee pelastuslaitoksittain.

Tyypillisesti tehtäväkohtaisen palkanosan lisäksi palomiehelle maksetaan työajoista johtuvia lisiä sekä tehtävistä, osaamisesta ja henkilökohtaisesta arvioinnista johtuvia lisiä.

Niiden osuus on noin 40 prosenttia kokonaispalkasta.

Tilastokeskuksen mukaan palomiehen kokonaisansio on keskimäärin 3131 euroa kuukaudessa, ylipalomiehen 3341 euroa ja paloesimiehen 3859 euroa. Luvut ovat vuoden 2016 kokonaisansioiden keskiarvoja. 

Lähde: Palomiesliitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat