Viikko

Ateljeetalo Villa Ulrika avasi ovensa yleisölle – esillä lähes 160 maalausta

Vierailulle taiteilija Ulla Bomansonin kotiin pääsee sopimalla ennakkoon ajan.

Mia Lagström

Kun riihimäkeläistaiteilija Ulla Bomanson muutti perheineen vuonna 1989 Villa Ulrikaan, viehätti vanhassa talossa talon hyvä henki ja ilmapiiri.

– Talossa oli myös riittävästi tilaa kuusihenkiselle perheelle ja se tarjosi mahdollisuudet omaan ateljeetilaan.

Bomanson kertoo viehtyneensä myös saunan kauniisiin sormipaneeleihin ja puutarhaan, joka oli sopivan kokoinen pihajuhlille.

– Näin tämän tuhansien mahdollisuuksien talona.

Villa Ulrikan rakensivat kahden perheen kodiksi 1950-luvulla kaksi kirvesmiestä, joiden vaimot olivat sisaruksia keskenään.

– Kun me muutimme tähän, otimme asuntojen välisen väliseinän pois.

Bomansonin mukaan talossa on vietetty vuosien saatossa monia rakkaita hetkiä perheen ja ystävien kanssa. Syyttä perhe ei kutsu taloa ystävyyden taloksi.

Talo on nähnyt paljon juhlia: naamiaisia, musiikkihetkiä, teatteriesityksiä, häiden uusimisia, rippijuhlia, nimiäisiä, valmistujaisia ja syntymäpäiviä.

– Ystävien kesken järjestämme kerran vuodessa myös teemajuhlat. Teemana on ollut Suomi 100, sirkus, tuhannen ja yhdenyön sadut sekä monia muita kirjallisuudesta ja elokuvista poimittuja teemoja. Haluan, että juhlissa on ohjelmaa. Ihmiset vapautuvat ja heidän persoonallisuutensa erilaiset piirteet pääsevät esille, Bomanson kertoo.

Talossa pistää merkille ennen kaikkea taide, jota löytyy joka paikasta.

Hymyillen taiteilija myöntää, että taidetta löytyy myös vessasta.

– Seinätila alkaa loppua, ja parempi siellä kuin sängyn alla tai kellarissa.

Kaikkiaan maalauksia löytyy 158. Vanhimmat niistä ovat vuodelta 1972.

– Jokaisella näyttelylläni on aina joku teema ja olen pyrkinyt säilyttämään itselläni ainakin yhden teoksen jokaisesta teemasta.

Oman ateljeen lisäksi taidetta on syntynyt myös muualla. Bomanson kertoo matkustavansa kerran vuodessa etelään maalausreissulle, jotka ovat aina varsin tuotteliaita.

– Olen maalannut kuvia ja maisemia Italiassa, Espanjassa, Portugalissa, Kreikassa ja Ranskassa. Maalausmatkat ovat tavattoman antoisia. Niissä opettajasta tulee oppilas.

Villa Ulrikan seiniltä löytyy myös nelisenkymmentä taideteosta sukulaisilta sekä riihimäkeläisiltä taiteentekijöiltä. Joukossa on myös julisteita.

Hollantilaistaiteilija Vermeerin omakuva jääkaapin ovessa muistuttaa taiteen olemassa olosta myös perunoita kuoriessa, Bomanson kertoo hymyillen.

Ateljeetalo Villa Ulrikan taiteeseen pääsee tutustumaan sopimalla ennakkoon vierailuajan. Bomansonin mukaan idea avata oman kotinsa ovet yleisölle syntyi pikkuhiljaa.

– Kuvataide on muiden taidelajien tavoin vuorovaikutusta. Taide tarvitsee vastaanottajan. Kuvataiteen ongelma on, taiteilijalla on mahdollisuus järjestää näyttelyitä harvakseltaan. Näyttelytiloja on vähän ja ne ovat hyvin varattuja.

Taiteen tekeminen on myös varsin yksinäistä puurtamista. Siksi on kiva saada paikalle välillä ihmisiä.

– Villa Ulrikassa on käynyt erilaisia pienryhmiä, joille olen esitellyt maalauksiani ja kertonut niiden synnystä. Täällä on pidetty myös mm. omaishoitajien ja yhdistysten kokouksia, joiden ohessa on tutustuttu taiteeseen. Kahvit tarjoan.

Hyvän mielen taidetta

Riihimäkeläistaiteilija Ulla Bomansonin Ateljeekoti Villa Ulrikaan pääsee tutustumaan sopimuksen mukaan joko soittamalla puh. 0400 464 171 tai ottamalla yhteyttä sähköpostitse [email protected].

Ulla Bomanson on tullut tunnetuksi erityisesti Mimi ja Pierrot -tauluistaan, joita hän on maalannut jo yli 30 vuotta.

Taiteilijana Bomanson haluaa luoda kaunista muistutukseksi pienten hyvien asioiden olemassaolosta. Ilo lisää iloa, optimismi optimismia.

ullabomanson.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat