Puheenaihe

Turvapaikanhakijoiden seksuaalirikokset: Alaikäisten uhrien määrä yllätti tutkijan – "Merkittävä osuus"

Turvapaikanhakijoiden Suomessa tekemistä rikoksista on julkaistu tuore tutkimus. Poliisiammattikorkeakoulun tutkijan mukaan seksuaalirikosten uhreista lähes joka toinen on alaikäinen. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Turvapaikanhakijoiden Suomessa tekemistä rikoksista kolme neljäsosaa kohdistuu muihin kuin suomalaisiin. Kaikista rikosten uhreista joka toinen on irakilainen – kun taas joka neljäs on suomalainen.

Turvapaikanhakijoiden tekemistä seksuaalirikoksista sen sijaan lähes 80 prosenttia kohdistuu suomalaisiin. Uhrien ikäjakauma yllättää tutkijan.

– On huomattava, että lähes puolet seksuaalirikosten uhreista on alaikäisiä. Tämä on merkittävä osuus, kun samalla tiedämme, että kaikkien rikostyyppien uhreista vain joka neljäs on alle 18-vuotiaita, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Suvi-Tuuli Mansikkamäki.

Poliisiammattikorkeakoulu on juuri julkaissut tutkimuksen, jossa selvitetään poliisin tietoon tulleita, turvapaikanhakijoihin liittyviä rikoksia. Aineistona ovat vuonna 2016 tapahtuneet poliisiasiain tietojärjestelmään kirjatut ilmoitukset, joissa turvapaikanhakija on rikoksesta epäilty tai uhri.

Turvapaikanhakijoiden rikokset ovat tyypillisimmin vastaanottokeskuksissa tapahtuvia pahoinpitelyjä ja uhkailuja, ilmenee Poliisiammattikorkeakoulussa tehdystä tuoreesta tutkimuksesta. 

Myös turvapaikanhakijoiden omaisuusrikokset, seksuaalirikokset sekä vastaanottokeskuksiin ja niiden henkilökuntaan kohdistuneet rikokset ovat tutkimuksen mukaan yleisiä.

Polamkin seuloma aineisto koostui kaikkiaan 1 565 ilmoituksesta. Ilmoitusten kirjausvuonna Suomessa oleskeli enimmillään noin 30 000 turvapaikanhakijaa ja vähimmillään noin 20 000.

– Vastaanottokeskuksissa tapahtuneiden rikosten taustalla on usein kulttuuriin ja uskontoon liittyviä erimielisyyksiä, jotka aiheuttavat ongelmia asukkaiden välille. Pahoinpitelyksi päätynyt tilanne on saattanut alkaa hyvin pienestä yksityiskohdasta, kertoo Mansikkamäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Lähentelyä ja lääppimistä, voi johtaa vakaviinkin tekoihin" – Tunnettu ravintoloitsija haluaa avointa puhetta yökerhojen vaietusta ilmiöstä8.5.2018 10.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat