Viikko

Suunnistus on hyvä keino kohottaa kuntoa – Juhannus-taukoa lukuun ottamatta Tiistairasteja järjestetään läpi kesän

Juhannus-taukoa lukuun ottamatta Tiistairasteja järjestetään läpi kesän.

Mia Lagström

Tiistairastit keräsivät viime viikolla väkeä Vahteristoon sankoin joukoin. Riihimäen Suunnistajien puheenjohtajan Esa Ojapalon mukaan väkeä on riittänyt kuntorasteilla aina mukavasti.

– Parhaimmilla kerroilla mukana on ollut 250 osallistujaa. Paljon on toki kiinni keleistä.

Suunnistuksesta on tullut suosittu kuntoilumuoto. Kuntorastitapahtumien lisäksi väkeä on riittänyt myös Riihimäen Suunnistajien suunnistuskouluissa. Tänä vuonna suunnistuskoulu järjestettiin pitkästä aikaa myös lapsille. Aikuisten suunnistuskouluja on ollut joka vuosi.

– Suunnistuskoulu on hyvä keino aloittaa harrastus. Kompassin käyttöä on opeteltu koulussa ja armeijassa, mutta aikuiset kaipaavat yleensä rohkaisua, Ojapalo sanoo.

Tiistairastit eivät edellytä suunnistuskoulun käymistä, mutta karttaa on syytä osata lukea. Juhannustaukoa lukuun ottamatta Tiistairasteja järjestetään läpi kesän 25.9. saakka klo 16.30–18.30. Syyskuussa Tiistairastien yhteydessä järjestetään myös yörasteja klo 20–21, jolloin metsään pääsee otsalampun kanssa.

Reittivaihtoehtoja on useita ja mukana on yleensä yksi helppo, yksi keskivaikea ja kaksi vaikeampaa rataa. Helpoimmat reitit seurailevat polkuja. Ratojen pituudet vaihtelevat parista kilometristä reiluun kuuteen kilometriin.

– Radan voi mennä oman kunnon mukaan juosten, hölkäten tai kävellen. On sitä joskus nähnyt ihmisten tulevan metsästä sientenkin kanssa. Suunnistaminen on hyvä keino löytää hyvät marja- ja sienestyspaikat, Ojapalo naurahtaa.

Jos metsään lähteminen aristaa, voi suunnistamisen aloittaa osallistumalla korttelisuunnistukseen. Kaupunkiympäristössä tapahtuvaa korttelisuunnistusta järjestetään tosin seuraavan kerran vasta lokakuussa 30.9.–28.10. Kesällä nautitaan metsäisistä maastoista Riihimäellä, Lopella, Hausjärvellä.

Hienoimpia paikkoja Ojapalon mukaan ovat Lopen Luutasuon luonnonsuojelualue sekä Hausjärven suppamaastot. Haastavimpia maaston suhteen on Varuskunnan alue sekä Paarijoen maasto Herajoelta etelään. Siellä on järjestetty useita Jukolan viestejäkin. Helpoimpia alueita ovat paikat, joissa on paljon polkuja, kuten Uhkola tai Vahteristo.

Suunnistaminen on mukava tapa nostaa kuntoa. Metsässä on kiva liikkua ja suunnistaminen tuo siihen mukavan lisän. Pääsee käyttämään aivojaan. Ei riitä, että löytää rastit. On myös löydettävä parhaimmat reitit rastilta toiselle.

– Lyhin reitti ei ole aina nopein, vastassa saattaa olla vaikka vesieste. Se tekee tästä mielenkiintoista.

Harrastuksessa hyvää on myös sen edullisuus. Suurimmalta osalta löytyy kotoa verryttelypuku ja lenkkarit. Kompassin saa halvimmillaan parillakymmenellä eurolla. Jos harrastus kiinnostaa enemmänkin, kannattaa Ojapalon mukaan harkita Riihimäen Suunnistajien jäsenyyttä. Uuden jäsenen aloituspakettiin kuuluu kompassi, karttapussi ja kaksi osallistumista kuntosuunnistuksiin. Lisäksi 20 euron jäsenmaksuun sisältyy 4 ilmaista osallistumista Tiistairasteille.

Seuraavaksi suunnistetaan Varuskunnassa

Riihimäen Suunnistajien Tiistairasteja järjestetään 25.9. saakka tiistaisin klo 16.30–18.30. Yörastit syyskuussa klo 20–21. Juhannustauko on 20.6.–7.7. Seuraavat suunnistukset 8.5. Varuskunnassa (Uusi Karhintien ja Kokonkadun risteys), 15.5. Majolampi (Teiden 54 ja 2892 risteys, Puujaan risteys). Kertamaksu 6 euroa, Emit-korttivuokra 1 euro. Lisää tietoa www.risu.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat