Viikko

Ei ole ihan sama, millaista kakkua teen kanssa tarjoillaan

Teesalonki Sylviassa pääsee maistelemaan Suomen parhaimman kotileipurin kakkuja.

Euroopan teehuoneissa on jo pitkään harrastettu ruoan ja juoman yhdistämistä harmoniseksi kokonaisuudeksi. Nyt tätä pairing-ajattelua sovelletaan Teehuone Sylviassa, jossa eri kakuille on omat suositellut teelajikkeensa, Helena Niemelä (oik.) kertoo. Kakkujen suunnittelusta on vastannut Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja Jaana Koivuranta-Härkönen.

Mia Lagström

Sylvia-kakun suklaisessa aromissa on pieni vivahde Earl Grey -teetä. Kakku sopiikin mitä parhaiten teen kanssa nautittavaksi.

– Maailmalla on hyvin suosittua yhdistellä ruokaa ja juomaa. Pairing-ajattelussa pohditaan tarkkaan, miten eri juomat ja ruoka-ainekset sopivat keskenään. Halusin tätä ajatusmaailmaa meillekin. Aivan kuten eri ruokalajeihin on omat viinisuosituksensa, meillä on eri kakkuihin omat teesuosituksemme, Helena Niemelä Teesalonki Sylviasta kertoo.

Teesalongin kakkujen suunnittelusta on vastannut Suomen paras kotileipuri, Koko Suomi leipoo -ohjelman viime kauden voittaja ja kakunkoristelun suomenmestari vuodelta 2016, hyvinkääläinen Jaana Koivuranta-Härkönen. Hänen mukaansa yhteistyötä teesalongin kanssa ei tarvinnut jäädä miettimään.

– Innostun aina kaikesta uudesta ja tämä oli juuri sitä. Luominen on se juttu, saa kokeilla uusia makuyhdistelmiä.

Koko Suomi leipoo -ohjelma oli Koivuranta-Härkösen mukaan mielettömän hieno ja hurja kokemus. Kymmenen jakson kuvaaminen oli intensiivistä, mikä oli henkisesti koettelevaa. Se että on vieras ympäristö, aikaraja ja joku arvostelemassa, luo yllättävän suuria paineita. Hän kertoo oppineensa paljon itsestään ihmisenä ja leipurina. Voittoa hän ei tosin tahdo vieläkään käsittää.

– Edellisten kausien voittajat Anders (Wikström) ja Liisa (Westerberg) ovat minulle kakkujumalia. En osaa rinnastaa itseni heihin, hän naurahtaa.

Koivuranta-Härkönen kertoo leipovansa aina maku edellä. Toki kakun ulkonäönkin pitää houkutella maistamaan.

– Kakkua koristeltaessa pitäisi käyttää samoja aineksia, joita kakussa on. Mansikka-banaanikakkua ei voi koristella kiiveillä. Koristeiden pitää kertoa jotain kakusta.

Inspiraationsa hän kertoo saavansa usein suomalaisesta luonnosta. Kakuissa pitää olla jotain ideaa, kuten hänen voittokakussaan SM-kisoissa.

– Kakun teemana oli Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Käytin kakun aineksina muun muassa ruista, puolukkaa ja kinuskia. Ruis on suomalaista, puolukka on Ruotsin kansallismarja ja kinuski on tullut Venäjältä. Näin kakussa oli maat, jotka ovat vaikuttaneet Suomen syntyyn.

Teesalonki Sylvian kakkuja ideoidessaan hän on miettinyt, millaiset ainekset ja maut sopivat eri teelaatujen kanssa. Raikkaan vihreän teen kanssa ei käy samat maut kuin vaikka vahvan mustan teen kanssa. Kakuissa on saatettu käyttää teetä myös mausteena.

Kakkukeskiviikko

Helena Niemelä Teesalonki Sylviasta on aloittanut yhteistyön Koko Suomi leipoo -ohjelman viime kauden voittajan ja kakunkoristelun vuoden 2016 suomenmestarin, hyvinkääläisen Jaana Koivuranta-Härkösen kanssa.Kaksikko on loihtinut makuelämyksiä, joissa yhdistetään eri kakkuja eri teelajikkeisiin.

Koivuranta-Härkösen kakkuja pääsee maistelemaan jatkossa teesalongissa keskiviikkoisin. Kakkuvaihtoehto vaihtelee viikoittain.

Teesalonki Sylvia (Hämeenkatu 31, Hyvinkää) on avoinna ti–pe klo 12–18.30 ja la klo 11.30–17.

Lisää tietoa Jaana Koivuranta-Härkösestä: jaanankakkuherkut.blogspot.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat