Viikko

Hakafestareilla on positiivista energiaa – ja sirkustemppuja

Festareiden näyttävät sirkusesitykset ovat saaneet inspiraationsa elokuvien maailmasta.

Hakasirkuksen 15–17-vuotiaiden ryhmä on valmistellut Hakafestereihin esityksen maailmanlopusta. Jenna Onkalo ja Taika Marttinen esittävät ilma-akrobatiaa ja nuorallakävelyä.

Mia Lagström

Hakasirkuksen tämänvuotisten Hakafestareiden sirkusesitysten inspiraation lähteenä on ollut elokuvien maailma. Esityksiä on rakennettu niin Leijonakuninkaan, Frozenin kuin Tuntemattoman Sotilaan ympärille. Lisäksi nuoret ovat tehneet ihan omanlaisen esityksensä, jonka teemana on maailmanloppu.

– Hakasirkuksen 15–17-vuotiaiden ryhmä loi kokonaan oman kokonaisuutensa, jossa nähdään luomiskertomus väärin päin, Mirja Tuomi kertoo.

Nuorten mukaan mistään superahdistavasta esityksestä ei ole kyse. Toivoa löytyy.

– Ennen esitystä olimme käsitelleet koulussa ilmastonmuutosta. Otin sen esille ja siitä se lähti vyörymään, Taika Marttinen kertoo esityksen synnystä.

Kaikkiaan Hakafestareille osallistuu noin 250 Hakasirkuksen nuorta. Mukana ovat myös aikuisryhmät. Tuomen mukaan aikuiset ovat kiinnostuneita yhä enenevässä määrin sirkusharrastuksesta.

– Lajin suosio on kasvussa. Alkuun meillä oli vain yksi aikuisryhmä. Nyt meillä on aikuisille niin alkeis- kuin jatkoryhmä.

Esiintyjien ikähaitari liikkuu vuodesta noin neljäänkymmeneen. Viiden päivän aikana nähdään 12 näytöstä ja 1 aikuisryhmien Open stage. Osa esityksistä on osa esikoululaisten kulttuuripolkua.

Suurelle yleisölle tapahtuma on avoinna perjantaista sunnuntaihin. Päivien aikana on useita näytöksiä, jotka kestävät tunnin kerrallaan.

Tuomen mukaan Hakafestareilla saa kattavan kuvan harrastajien taidoista ja osaamisesta.

– Aloittelevat harrastajat kokeilevat kaikkea mahdollista jongleerauksesta tasapainotteluun. Iän myötä erikoistutaan yleensä yhteen tiettyyn lajiin ja on mahdollista valita erilaisia lajitunteja, kuten käsilläseisontaa, pariakrobatiaa, ilma-akrobatiaa, yksipyöräisellä ajoa.

Suosituimpia sirkuslajeista tällä hetkellä ovat trampoliinilla tehtävät temput, käsilläseisonta sekä näyttävä ilma-akrobatia. Esityksessä nähdään kuitenkin koko sirkuksen kirjo.

– Yleisön kannalta on kivaa, ettei esityksessä toisteta vain yhtä ja samaa. Kannattaa tulla katsomaan. Hakafestareilla on paljon positiivista energiaa. Esityksiä on joka lähtöön hellyttävistä esityksistä päätähuimaaviin taidonnäytteisiin, Tuomi kannustaa.

Hakafestarit Villatehtaalla

Hakafestarit Studio Donnerissa Hyvinkään Villatehtaalla (Kankurinkatu 4-6, sisäpiha). Pe 4.5. klo 19 Open stage, la 5.5. klo 10.30 ja 12 In the movies 2, klo 15 ja klo 16.30 What if? ja su 6.5. klo 13 ja klo 14.30 In the movies 1.

Open stage tarjoaa aikuissirkuslaisten ja edistyneiden harrastajien sirkusnumeroita, In the movies 1 ja 2 on sukellus elokuvien maailmaan sirkuksen keinoin. What if? on edistyneiden oppilaiden luovuuden tulos, alussa nuorempia sirkusharrastajia. Liput alkaen 10 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat