Viikko

Servet Pula leikkaa Kaarinan hiukset

Viisi sisarta ja kaikki valmistuivat kampaajiksi.

Servet Pula palvelee Kaarina Moisiota sisarensa Luli Nybyvetin Parturi-kampaamossa Annikassa. Nyt Riihimäellä asuva Kaarina on käynyt samassa paikassa Hyvinkäällä 1980-luvulta lähtien.

Seppo Ylönen

Riihimäellä asuva, entinen hyvinkääläinen Kaarina Moisio on käynyt samassa Parturi-kampaamossa Annikassa (Hämeenkatu 19) Hyvinkäällä 1980-luvulta lähtien. Liikkeen perustaja Anne Nurmi myi Annikan kosovolaiselle Luli Nybyvetille vuonna 2008.

– Olin valmis jatkamaan asiakkuuttani tutussa kampaamossa. Olen tyytyväinen palveluun, Kaarina Moisio sanoo istuessaan asiakastuolissa.

Tällä kertaa hänen hiuksiaan leikkaa Luli Nybyvetin sisko Servet Pula, joka käy välillä auttamassa sisartaan. Parturi-kampaamoon saa tulla ilman ajanvarausta.

kertoo elämästään.

– Lapsuuskotini oli Kosovon Prizrenissä. Perheessämme oli viisi tyttöä.

– Me kaikki opiskelimme kampaajiksi. Isämme Adnan perusti meille tytöille oman kampaamon. Isä kuoli vuonna 2008.

Balkanin niemimaalla, entisen Jugoslavian alueilla Sloveniassa, Kroatiassa, Bosniassa ja Kosovossa käytiin vuosina 1991 – 2001 sotien sarja. Prizrenin kaupunkiakin pommitettiin.

Servet Pulalle on jäänyt sodasta pahoja muistoja, joista hän ei halua paljon puhua.

– Menin Prizrenissä naimisiin, ja tulin mieheni luo Vaasaan vuonna 2000. Opiskelin laitoshuoltajaksi. Perustin kampaamon ja tein samalla laitoshuoltajan töitä. Kolme vuotta sitten muutimme Hyvinkäälle.

–  Sain heti laitoshuoltajan töitä Hyvinkään sairaalasta. Meillä on kolme kouluikäistä tytärtä.

Servet puhuu erittäin hyvin suomea.

Kielen osaamiseen hän sanoo syyksi sen, että Kosovossa puhuttiin useita kieliä. Näin kielten oppimiseen tuli rutiinia.

– Kotikielemme oli turkki, koska kaukaiset esivanhemmat olivat Balkanille tulleita osmaneja. Lisäksi puhuimme albaniaa ja bosniaa. Isän eläessä kävimme sukulaisten luona Izmirissä.

–  Viime vuoden maaliskuussa me viisi tyttöä olimme lomamatkalla Istanbulissa ja hauskaa oli.

Kotikielemme oli turkki, koska kaukaiset esivanhemmat olivat Balkanille tulleita osmaneja.

Servet jatkaa, että perheen viidestä tyttärestä kolme asuu perheineen Hyvinkäällä.

Lulin lisäksi myös kolmannella siskolla on parturi-kampaamo Hämeenkadulla.

Kaksi viidestä siskoksesta asuu perheineen Kosovon Prizrenissä, ja hekin tekevät siellä kampaajan töitä.

– Äitimme Fatime asuu myös Prizrenissä. Hän käy usein täällä Hyvinkäällä. Viimeksi äiti vieraili meidän Hyvinkäällä asuvien siskosten perheissä viime vuoden lopulla kolmen kuukauden ajan.

Viime kesänä olin perheeni kanssa Kosovossa neljän viikon lomalla.

Servet kehuu äitinsä ruuanlaittotaitoja.

Tytär on oppinut tekemään samoja herkkuja omalle perheelleen.

Hänen suosikkiruokansa on nimeltään karnijarik, joka tarkoittaa naudan jauhelihalla täytettyjä, uunissa valmistettuja munakoisoja.

Suomessa Servet arvostaa rauhaa.

Kosovo

Kosovo on osittain tunnustettu valtio Balkanilla Etelä-Euroopassa. Kosovon tasavalta itsenäistyi Serbiasta 17. helmikuuta 2008 antamalla yksipuolisen julistuksen.

Maan pinta-ala on 10 907 neliökilometriä. Asukkaita on noin 1,9 miljoonaa (2017). Väestöstä on albaaneja 88 prosenttia. Suurin vähemmistöryhmä ovat serbit, joita on 13,2 prosenttia. Loput ovat turkkilaisia, bosniakkeja, goraneja, romaneja, montenegrolaisia ja kroaatteja.

Pääkaupungissa Pristinassa on 204 725 asukasta.

Kosovon itsenäistymisprosessilla on yhteys myös Suomeen, sillä YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti presidentti Martti Ahtisaaren rauhanneuvottelijaksi. Tämän johdolla päästiin sopuun Kosovon tulevasta asemasta, mutta esitys kaatui Venäjän ja Serbian vastustukseen. Tästä huolimatta Kosovo julistautui nopeasti itsenäiseksi.

Valtion itsenäisyyden on 15. helmikuuta 2018 mennessä tunnustanut 111 YK:n jäsenvaltiota sekä Taiwan, Maltan ritarikunta, Cookinsaaret ja Niue. Serbia on kieltäytynyt tunnustamasta julistusta ja pitää aluetta edelleen autonomisena maakuntanaan. Myöskään Euroopan unionin jäsenmaista Espanja, Slovakia, Romania, Kreikka ja Kypros eivät ole tunnustaneet maan itsenäisyyttä. Suomi tunnusti sen ensimmäisten joukossa 7. maaliskuuta 2008.

Maanviljelyn edellytykset ovat Kosovossa erinomaiset, mutta pääoman puute on johtanut suhteellisen alkukantaiseen viljelyyn. Trepcan kaivoksilla sijaitsevat jotkut Euroopan suurimmista lyijy-, sinkki- ja nikkelilöydöksistä. Vesivoimaa on helposti saatavilla.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat