Viikko

Kohta on aika kylvää ja istuttaa – viljelypalstat taas jakoon

Riihimäen viljelypastat ovat lähes täynnä, Hyvinkäällä otetaan varauksia vastaan lauantaina.

Aino Löytty sanoo, että helpoimpia kasveja kasvattaa ovat perunat ja sipulit.

Mia Lagström

Lauantaina 28.4. Hyvinkään yhteiskoululla järjestetään viljelypalstojen varaustilaisuus. Aino Löytyn mukaan paikalle kannattaa tulla, mikäli palstaviljely kiinnostaa.

– Paikalla on myös Suvi Luukkonen Hyötykasviyhdistyksestä myymässä siemeniä sekä antamassa neuvoja ja vinkkejä, Löytty kertoo.

Hyvinkäällä löytyy viljelypalstoja Martista sekä Vanhamyllyltä siirtolapuutarhan vierestä. Kaikkiaan palstoja on noin 50 viljelijälle. Löytyn mukaan kiinnostusta palstaviljelyä kohtaan on.

– Tosin osa saattaa vuokrata palstan innoissaan, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen he toteavat homman liian työlääksi. Ei riitä, että käy kylvämässä keväällä siemenet ja poimimassa syksyllä sadon.

Löytty muistelee, kuinka hän kerran kylvi viidesluokkalaisten kanssa porkkanoita koulun viljelypalstalle. Kylvövaiheessa into oli kova. Kesällä tehtävän hoidon kanssa olikin sitten niin ja näin.

– Syksyllä eräs poika ihmetteli, etteivät hänen porkkanansa olleet itäneet. Kyllä ne olivat, mutta taimet olivat jääneet muutaman sentin mittaisiksi. Rikkakasvit olivat tukehduttaneet ne.

Kitkemisen lisäksi taimia on kesästä riippuen kasteltava.

Etenkin itämisvaiheessa on tärkeää, että maa on kostea. Ennen kylvöä ja taimien istuttamista, maa on hyvä harata ja poistaa rikkaruohojen juuret.

Löytyn mukaan taimien ympäriltä kannattaa harata myös jokaisen sateen jälkeen. Näin kasvin juuret saavat ilmaa.

Helpoimpia kasveja kasvattaa ovat perunat ja sipulit. Perunan mukulat ja sipulin istukkaat ovat isoja, joten ne on helppo istuttaa sopivalle etäisyydelle toisistaan.

Porkkanat ovat siitä haasteellisia, että siemenet ovat hyvin pieniä ja niitä joutuu kylvämään paljon. Kun taimet lähtevät sitten kasvuun, on niitä harvennettava. Kokemattoman viljelijän voi olla vaikea erottaa taimia rikkaruohoista.

– Jos taimien tunnistaminen on vaikeaa, kannattaa kasvit esikasvattaa ja istuttaa valmiina taimina. Esikasvatus on myös siitä hyvä, että Suomen kesä on lyhyt ja viileä, esimerkiksi tomaatti, kurkku, maissi ja kaalit vaativat aina esikasvatuksen, muuten ne eivät ennätä tuottaa satoa ennen ilmojen viilenemistä.

Viljelypalstoja löytyy myös Riihimäeltä noin 18 - 20 viljelijälle. Tällä hetkellä valtaosa palstoista on jo mennyt, vain muutama on jäljellä. Jouni Sunin mukaan palstaviljely kiinnostaa ja joka vuosi kaikki palstat ovat menneet.

– Toisaalta laajennustarvettakaan ei ole ollut.

Riihimäen viljelypalstat sijaitsevat Bad Segerbergin puistossa Peltosaaressa ja ne maksavat 20 euroa/kausi. Halutessaan palstaa voi pitää useamman vuoden, kunhan ilmoittaa jatkamisesta vuoden loppuun mennessä.

Hyvinkään tavoin monivuotisten kasvien viljely ei onnistu, sillä maa kynnetään syksyisin. Mansikoiden, rapaperin ja marjapensaiden kasvattaminen ei näin ollen onnistu.

Tiukkoja sääntöjä lannoituksen suhteen ei ole. Torjunta-aineita ei suositella käytettävän.

Palstan pitää olla tyhjä syyskuun loppuun mennessä. Samat säännöt pätevät Hyvinkäällä.

Löytty muistuttaa, että roskat on vietävä aina pois – myös kesän aikana.

– Naatit saa jättää syksyisin palstalle ja rikkaruohot voi kasata oman palstansa reunalle. Siellä ne maatuvat.

Viljelypalstojen varaustilaisuus

Hyvinkään viljelypalstojen varaustilaisuus Hyvinkään yhteiskoululla lauantaina 28.4. klo 13 - 15. Paikalla on Suvi Luukkonen Hyötykasviyhdistyksestä myymässä siemeniä ja jakamassa neuvoja.

Aarin palstan vuokra on 30 euroa/kausi ja puolen aarin 20 euroa/kausi. Vanhahallamyllyllä vesimaksu 20 e aarilta kesällä.

Riihimäen viljelypalstat ovat lähestulkoon menneet. Muutama on jäljellä. Palstan hinta on 20/kausi. Niitä voi tiedustella [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat