Viikko

Barbara Trubbas ihastui Lapin tunturiluontoon – suosikkikuva on ahkiota vetävästä porosta

Rotaryjen vaihto-oppilaaksi saapunut italialainen haluaa juristiksi.

Italian Sardinian saarelta Riihimäen lukioon vaihto-oppilaaksi tullut Barbara Trubbas näyttää puhelimestaan Lapin kuvia. Suosikkikuva on porosta, jonka pulkassa hän sai kyytiä.

Seppo Ylönen

Italian Sardinian saaren koillisrannan Siniscolan kaupunki sijaitsee Tyrrhenanmeren rannalla. Sieltä kotoisin oleva Barbara Trubbas, 18, hakeutui Rotary-järjestön kautta vaihto-oppilaaksi Suomeen. Hän on opiskellut Riihimäen lukiossa syksystä lähtien.

Paluun Sardiniaan tapahtunee 26. kesäkuuta.

– Riihimäen rotaryklubi on ollut minulle hyvä. Olen onnellinen Riihimäen lukiosta. Kaikki ihmiset ovat niin mukavia. Olen saanut monia hyviä ystäviä. Jotkut ovat tulossa luokseni Sardiniaan. Asun nyt kolmannessa isäntäperheessäni Riihimäellä. Eräs niistä tulee heinäkuussa perheeni vieraaksi.

Rotaryt järjestävät vaihto-opiskelijoita Suomeen ja Suomesta muihin maihin. Viime elokuun alussa noin 130 vaihto-opiskelijalle kerrottiin Karkun tuloleirillä Suomesta, maan tavoista ja kielestä.

– Halusin tulla Suomeen ja tutustua aivan erilaiseen kulttuuriin sekä luontoon. Marraskuussa rotaryt veivät vaihto-opiskelijat Lappiin. Olimme Muoniossa ja Olostunturilla. Sain olla koiravaljakon ja poron kyydissä. Laskin ensi kertaa lumilaudalla, ja se oli hienoa. Olen saanut myös luistella Suomessa monta kertaa. Sardinian Nuorossa, jossa synnyin, olin luistellut vain yhden kerran.

Barbara Trubbas näyttää puhelimestaan Lapissa ottamiaan kuvia. Niitä hän on lähettänyt WhatsAppilla sukulaisille ja ystäville. Barbara on oppinut matkustelemaan perheensä kanssa.

– Perheeni kanssa olen käynyt useissa Espanjan kaupungeissa, Maltalla, Etelä-Ranskassa, Itävallassa ja Italian eri puolilla. Suomessa ollessani olen käynyt Tukholmassa, Tallinnassa ja Amsterdamissa. Tässä kuussa käyn Madridissa lukion espanjan kielen opiskelijoiden kanssa. Aion mennä vielä myös rotaryklubin järjestämälle matkalle Pietariin.

Barbara käy Siniscolassa Liceo Michelangelo Pira Scientifico -nimistä tiedekoulua. Tulevaan kesälomaan kuuluu matematiikan, fysiikan, biologian, latinan ja italian opiskelua, koska hänellä on 15.9. jatkuvan opiskelun aluksi testi, joka johtuu vaihto-oppilasvuodesta.

Lukion jälkeen hän aikoo opiskella lakia. Barbara on harrastanut balettia, modernia jazz-tanssia, hip hopia ja steppiä.

– Isäni Luciano Trubbas työskentelee lakimiehenä yksityisessä lakimiestoimistossaan yhdessä kollega-sisarensa kanssa. Äitini Franca Pilosu on peruskoulun opettaja. Veljeni Luigi, 20, opiskelee Sardinian Olbiassa turismia ja veljeni Luca, 19, puolestaan lakia Sassarin kaupungissa.

Noin 1,7 miljoonan asukkaan Sardiniaan tuleville ystävilleen Barbara haluaa esitellä saaren vahvaa kulttuuria. Siellä puhutaan erilaisia murteita ja kieliä. Barbara muistaa lapsuutensa laulun sanat.

– Kun menin lapsena nukkumaan, äitini lauloi minulle usein tätä laulua: ”Dormono le case, dormon le cittā, anche le formiche si riposan ormai… ma tu sei la mamma e non dormi mai.” (Suom. Talot nukkuvat, kaupungit nukkuvat, jopa muurahaiset lepäävät nyt ... mutta olet äiti etkä nuku koskaan.)

Sardinia

Sardinia on noin 1,7 miljoonan asukkaan autonominen hallintoalue Italiassa. Pääkieliä ovat italia ja sardi. Italian mantereesta länteen sijoittuva saari on Ranskalle kuuluvan Korsikan saaren eteläpuolella. Sardinian pinta-ala on 24 090 neliökilometriä, johon kuuluu myös lähisaaria.

Sardinian autonominen alue on jaettu vuoden 2017 alusta alkaen hallinnollisesti viiteen alueeseen: neljään maakuntaan ja yhteen metropolikaupunkiin. Tämän metropolikaupungin muodostaa saaren etelärannalla sijaitseva runsaan 150 000 asukkaan pääkaupunki Cagliari lähikuntineen. Neljä maakuntaa ovat Garbonia (etelässä), Nuoro (idässä), Oristano (lännessä) ja Sassari (pohjoisessa).

Saaren ilmasto on subtrooppinen ja välimerellinen. Kesät ovat kuumia ja talvet leutoja.

Pinnanmuotoja hallitsevat useat graniitti- ja liuskevuoristot. Korkein kohta on Gennargentun vuoriston 1 834 metrin korkeuteen kohoava Punta La Marmora. Sardinia sijaitsee lähempänä Pohjois-Afrikan Tunisiaa kuin Italian manneraluetta. Sardiniassa ja lähisaarilla on useita kansallispuistoja.

Sardiniassa asui ihmisiä 2000-luvun löytöjen mukaan ehkä jo 250 000–300 000 (?) vuotta sitten. Myöhemmällä kivikaudella tai kuparikaudella alettiin pystyttää megaliitteja, suuria kiviä. Varhaisella Sardinialla oli kauppayhteyksiä eteläisen Kreikan Mykeneen ja Kreetan Kydoniaan.

Egyptiläiset mainitsevat varhaiset sardinialaiset teksteissään vihollisina nimellä shardana.

Saarella puhutaan virallisissa yhteyksissä italiaa. Sen sukukielen sardin asema on hiipunut, mutta sen käyttö on Cagliarin seudulla vahvaa. Sardinian pohjoisosissa puhuttu murre on eräs korsikan kielen muoto. Luoteisessa Algheron kaupungissa on puhuttu vanhastaan myös katalaanin kieltä.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat