Viikko

”Emme saa koskaan unohtaa sisällissotaa”

Sisällissota Hyvinkäällä -seminaarissa kerrotaan kansankuntaa jakaneen tragedian vaiheista Hyvinkäällä.

Hyvinkään kaupunginmuseo

Sisällissodan muistovuoden kunniaksi Hyvinkäällä järjestetään Sisällissota Hyvinkäällä -seminaari.

Hyvinkään kaupunginmuseon intendentin Susanna Eskolan mukaan luennoitsijoiksi on saatu viisi hienoa sisällissodan asiantuntijaa, jotka lähestyvät aihetta paikallisesta näkökulmasta.

Sisällissota on edelleen arka aihe, joka herättää paljon keskustelua. Eskola ymmärtää asian kipeyden – varsinkin kun mennään paikalliselle tasolle.

– Hyvinkää on pieni yhteisö, jossa on astuttu monessa sukupolvessa. Asia henkilöityy ja tulee enemmän lähelle. Seminaarissa lähestymme asiaa objektiivisesti. Emme ota kantaa punaisten tai valkoisten puolesta.

Eskolan mukaan on tärkeää, että sisällissodasta puhutaan.

– Emme saa unohtaa sisällissotaa koskaan, ettei ikinä enää tapahdu mitään vastaavaa.

Seminaarissa käsitellään muun muassa Hyvinkään sodan aikaisia tapahtumia sekä sodan jälkeisiä puhdistuksia, pohditaan Karkkila-Hyvinkää-radan merkitystä sodassa sekä kerrotaan punakaartin ns. lentävän osaston – eri puolilla Etelä-Suomea terroritekoja tekevän osaston – johtajasta Lauri Karasta.

Hyvinkäällä ei ollut sisällissodan aikaan jatkuvia taisteluja, varsinainen rintamalinja kulki pohjoisempana.

– Mutta vaikka suuret käännekohdat koettiin muualla, oli Hyvinkää radanvarsikaupunkina ja teollisuusyhdyskunta keskeinen osa punaista Suomea, yksi seminaarin luennoitsijoista, historioitsija Anu Lahtinen kertoo.

Hyvinkäällä toimi sisällissodan aikaan punainen siviilihallinto sekä punainen aseellinen hallinto, punakaarti. Vaikka kumpikin niistä ajoi samaa asiaa, oli niiden välillä jännitettä.

– Punaisen hallinnon tavoitteena oli luoda uusi, sosialistinen yhteiskunta. Aseistettujen ryhmien piti tukea tavoitetta, mutta osa kaartilaisista syyllistyi omavaltaisuuksiin. Monet sosialistit, kuten posteljooni ja myöhempi valtuuston puheenjohtaja Jalmari Salo, kuitenkin vastustivat väkivaltaisuuksia ja omavaltaisuuksia, Lahtinen kertoo.

Punakaartilaiset liikkuivat talosta toiseen tehden elintarviketarkastuksia sekä takavarikoimassa aseita, jottei kukaan vehkeilisi hallintoa vastaan.

– Punakaartilaiset saattoivat käyttäytyä uhkaavasti ja ammuskella ilmaan, mikä on herättänyt varmasti pelkoa ihmisissä.

Vaikka Hyvinkää oli punaisten hallitsema, suosivat mm. maanviljelijät ja liikkeenharjoittajat epäilemättä valkoisia. Tämä tehtiin kuitenkin hiljaisuudessa.

Aktiivisimmat valkoiset ja vastavallankumouksellisiksi epäillyt pakenivat metsiin, liittyivät Mäntsälän valkoisiin tai hankkiutuivat pohjoisen rintamalle.

Lahtinen korostaa, että punaisten ja valkoisten lisäksi oli iso joukko ihmisiä siltä väliltä.

– Moni ei ollut yhtään mitään. Toivottiin vain väkivallan ja kriisin loppumista.

Suuren luokan terrorilta Hyvinkäällä vältyttiin. Punaisen hallinnon aikaan Hyvinkäällä sai surmansa vajaa 20 ihmistä. Lahtisen mukaan tapot järkyttivät paikallisia syvästi – ja yhtälailla sekä valkoisia että punaisia.

Sisällissota Hyvinkäällä -seminaari

Sisällissota Hyvinkäällä -seminaari Hyvinkään kaupungintalolla la 21.4. klo 10–15.30. Tilaisuus on ilmainen, mutta ennakkovaraus vaaditaan.

Lippuja on enää muutama jäljellä ja niitä voi kysyä s-postitse [email protected].

AsenneMartat pitävät tilaisuudessa kahvilaa.

Seminaaria voi seurata streemattuna klo 10.30 alkaen myös netistä. Linkki löytyy www.facebook.com/hyvinkaankaupunginmuseo/. Sivuilta löytyy myös seminaarin tarkka ohjelma.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat