Viikko

Euroopan teatterihistoria tunnissa – "kaikki tekeminen tänä päivänä on osa länsimaisen perinteen jatkumoa"

Riihimäen Nuorisoteatterin esityksessä kuljetaan antiikin ajoista 1900-luvun puoliväliin.

Euroopan teatterihistoria 60 minuutissa -esityksen ohjanneen Jukka Heiskasen mukaan teatterihistorian tuntemus on teatterin tekijöille tärkeää. – Halusimme tai emme, kaikki tekeminen tänä päivänä on osa länsimaisen teatteriperinteen jatkumoa.

-

Riihimäen Nuorisoteatterin nuorilla näyttelijöillä on kova haaste edessään: Euroopan teatterihistoria 60 minuutissa.

Ohjaaja Jukka Heiskanen lupaa, että homma hoituu. Esityksessä ei ole tartuttu niinkään tiettyihin näytelmiin, vaan enemmänkin hetkiin ja henkilöihin.

– Esitys koostuu pienistä kohtauksista, joita näyttelijät ovat saaneet itse ohjata, Heiskanen kertoo.

Itseoikeutetusti homma alkaa antiikin ajan Dionysos-juhlilla.

Mistä teatteri tarkkaan ottaen sai alkunsa – oliko kyse poppamiesten rituaaleista vai kertomaperinteen elävöittämisestä – ei osata sanoa. Se kuitenkin voidaan sanoa, että länsimainen teatteriperinne, sellaisena kun me sen tunnemme, sai alkunsa antiikin Kreikasta.

Teatterin historia on jatkuvaa aaltoliikettä, milloin se on ollut hyväksyttyä, milloin pannassa. Varsin sahaavaa on ollut kirkon suhtautuminen teatteriin.

Antiikin Roomassa kristityt tuomitsivat teatterin täysin.

– Näyttelijöitä ei juuri arvostettu ja teatterin tekijöiltä kiellettiin kristilliset sakramentit. Keskiajalla puolestaan teatteria tehtiin ainoastaan yliopistoissa ja luostareissa ja kirkko alkoi myös itse hyödyntää teatteria oman sanomansa perille viemiseen.

Ei ole Euroopan teatteria ilman Shakespearea. Heiskasen mukaan muitakin tekijöitä historian saatosta löytyy.

Esityksessä heistä on nostettu esille 1900-luvun alkupuolella vaikuttaneet venäläinen Konstantin Stanislavski ja saksalainen Bertolt Brecht.

– Stanislavski on realistisen teatterin suurmies. Hänen kehittelemänsä näyttelijäntyön tekniikat ovat yhä käytössä. Brecht tunnetaan puolestaan ajatuksesta, että teatterin pitäisi saada ihmiset ajattelemaan ja kyseenalaistamaan asioita. Brecht pakeni aikoinaan natseja Suomeen, jossa hän asui Hella Wuolijoen luona.

Teatterin tekijöille historian tunteminen on Heiskasen mukaan tärkeää.

– Toisaalta historia on voimavara, josta voi hakea vaikutteita ja virikkeitä. Toisaalta voimme irtisanoutua ja pyristellä eroon menneestä. Halusimme tai emme, kaikki tekeminen tänä päivänä on osa länsimaisen teatteriperinteen jatkumoa.

Katsojat saavat esitykseen käsiohjelman, jossa on valotettu, mihin historiallisiin käänteisiin kukin kohtaus liittyy.

Heiskasen mukaan esitystä voi katsoa vaikka Brechtin tavoin pohtien, mikä esityksessä on totta suhteessa historiallisiin faktoihin.

– Esitys on kuitenkin aika iloluontoinen lyhyine kohtauksineen.

Euroopan teatterihistoria 60 minuutissa

Riihimäen Nuorisoteatterin Euroopan teatterihistoria 60 minuutissa Majakalla (Hämeenkatu 25–27, Riihimäki) perjantaina 20.4. klo 19 ja sunnuntaina 22.4. klo 15.

Esitys kuvaa teatterintekijöitä ja esityksiä, jotka rimpuilustaan huolimatta kahliutuvat historian jatkumoon. Esityksen on ohjannut Jukka Heiskanen.

Liput alkaen 10 euroa + 1 euron käsittelymaksu www.lippuagentti.fi.

Lisää tietoa Riihimäen Nuorisoteatterista ja sen esityksistä löytyy netistä www.rnt.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat