Viikko

Kierrättäminen ei ole vielä kaikkien hallussa

Lajittelumessuilla jaetaan tietoa jätteen käsittelystä.

Kierrätys- ja lajittelumessuja järjestetään vastaisuudessa kerran vuodessa. – Ehdotus tuli Hyvinkään kaupungilta, joka liittyi marraskuussa Riihimäen kanssa FISU-verkostoon, jonka kunnat tavoittelevat hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä, Krista Vesterlund ja Noora Tolvanen kertovat.

-

Paperin, pahvin ja pullojen kierrättäminen on varmasti monelle tuttua puuhaa. Siitä kun lähdetään enemmän tosissaan liikkeelle ja siirrytään muoviin ja metalliin, saattaakin homma olla jo vähän niin ja näin.

– Monet sanovat, että mitä järkeä on lähteä pesemään muovipurkkeja. Kun purkin huljauttaa tuoreeltaan, ei siinä vettä ja energiaa juuri kulu verrattuna kierrätyksestä saatavaan hyötyyn, KIKE Kierrätyskeskuksen kierrätyskeskuskoordinaattori Krista Vesterlund ja luonto- ja ympäristöneuvojaksi Hyriassa kouluttautuva Noora Tolvanen sanovat.

Sekajätteen joukkoon heitetty muovi menee poltettavaksi.

Fortum Waste Solutionin mukaan jätteen käsittelyvaiheessa voidaan sekajätteen sekaan heitetystä muovista hyödyntää ainoastaan 5–7 prosenttia.

Muovikeräyspisteelle jätetystä muovista pystytään hyödyntämään peräti 90 prosenttia.

– Nykyaikana puhutaan paljon muovin aiheuttamista ympäristöhaitoista. Meillä Suomessa asiat on hoidettu hyvin ja muovia pystytään hyödyntämään uudelleen, joten eikö näin kannattaisi tehdä. Miksi tehdä uutta materiaalia lisää, kun sitä on jo nyt riittämiin, Tolvanen toteaa.

Kierrättäminen vaatii toki aktiivisuutta ja omatoimisuutta.

Harvassa taloyhtiössä on laatikot erikseen esimerkiksi muoville, metallille tai tekstiileille. Ne on toimitettava kierrätyspisteisiin itse.

Tietoakin tarvitaan lisää.

– Kiertokapulalta saadun palautteen perusteella jätteiden lajittelu ja kierrättäminen eivät ole vielä kaikkien kaupunkilaisten hallussa, esimerkiksi mitä tehdä kodin remontin yhteydessä syntyvälle rakennusjätteelle, Vesterlund kertoo.

Ensi tiistaina KIKE Kierrätyskeskuksen Hyvinkään toimipisteessä järjestetään Kierrätys- ja lajittelumessut, jossa jaetaan tietoa kodin jätteiden ja rakennusmateriaalien kierrätyksestä sekä lavaviljelystä.

Messujen ohjelmassa on myös KIKE:n perinteinen kolmen vartin huutokauppa. Messut toteutetaan Hyria koulutuksen kanssa.

Yhteistyökumppanina mukana ovat Hyvinkään kaupunki, Kiertokapula ja Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys.

Kierrätys- ja lajittelumessut Hyvinkäällä

KIKE Kierrätyskeskuksessa (Riihimäenkatu 81, Hyvinkää) järjestetään Kierrätys- ja lajittelumessut tiistaina 24.4. klo 15–18.

Lajitteluinfot: klo 15 Kodin jätteet ja kierrätys, Noora Tolvanen, klo 15.30 Rakennusmateriaalien kierrätys, Sasmo Kangassalo ja klo 16 Johdatus lavaviljelyn saloihin, Niina Rannasmaa.

Kolmen vartin huutokauppa alkaa klo 17.

Päivän aikana järjestetään kierrätys- ja lajitteluaiheiset toimipisteet Härkävehmaan 7-luokkalaisille ja Aamutuulen päiväkodin esikoululaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat